Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Україна — Хорватія: запах нафти

04 грудня, 00:00

Переговори президентів України і Хорватії Леоніда Кучми і Стіпе Месича, що відбулися учора в Києві, закладають непогані підвалини спільного майбутнього, — зазначив за підсумками зустрічі Л. Кучма. У підмурівок, згідно з оприлюдненими результатами, покладене рішення збільшити економічну складову, тісніше співпрацювати у металургії, хімії, суднобудуванні. Дві країни домовилися подвоїти зусилля з розчищення Дунаю. Крім того, Хорватію зацікавив український досвід співпраці з НАТО у програмі «Партнерство заради миру». За словами Леоніда Кучми, президенти прийшли до висновку про необхідність активізації майбутньої співпраці у сфері транспортування нафти нафтопроводом «Дружба», а також транспортування нафти у Західну Європу з Каспійського регіону Чорним морем і нафтопроводом «Одеса — Броди». Президент Хорватії, до того ж, раніше вже заявляв, що використання існуючого сьогодні нафтопроводу «Адрія» для транспортування російської нафти через Україну могло б істотно її здешевити.

Месич не став наводити деталі, але повідомив, що можливість постачання українських озброєнь у Хорватію обговорювалася. Хорватія, до речі, ніколи не приховувала своєї зацікавленості не тільки до української зброї, але й до можливостей подальшої закупівлі літака Ан-70.

Крім того, сторони домовилися про розгляд питання лібералізації візового режиму між двома країнами. Ні для кого не є секретом, що існування цього режиму перешкоджає розвитку туризму та збільшенню кількості ділових поїздок, часті випадки немотивованого ставлення хорватських поліцейських до українських громадян. Проте, Хорватія продовжує розглядати Україну як країну з високим ступенем ризику. Згідно з однією із версій, причиною цього є відсутність договору про реадмісію. До речі, з Росією Хорватія продовжує мати безвізовий режим. Деякий час існувала можливість отримання візи під час перетину кордону.

Варто, мабуть, зазначити, що розвиток відносин з Хорватією деякі українські аналітики вважають запорукою успішного закріплення у балканському регіоні. Тим часом відносини, що досить непогано складалися на початку 90-х, в останні роки більше були схожі на заморожені.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати