Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Відновлення контролю

Миротворці в Iраку знешкоджують «презенти» терористів
22 квітня, 00:00

Виступ радикально налаштованих збройних шиїтських угруповань починає вичерпувати себе. Воєнізоване крило руху Моктади Садра «Армія Магді» вже не являє собою загрозу як військова сила. Але розрізнені групи прихильників шиїтського ватажка намагаються вдаватися до партизанської тактики дій, здійснюючи атаки проти Коаліційних оперативних об’єднаних сил (КООС).

Аби якось поповнити свої поріділі після боїв угруповання, бойовики продовжують рекрутувати шиїтську молодь до своїх рядів силоміць та переслідувати осіб, які співпрацюють із тимчасовою цивільною адміністрацією. Тільки в місті Аль-Кут, де 6 та 7 квітня відбулися активні збройні сутички між терористичними угрупованнями та підрозділами 6-ї окремої механізованої бригади, зареєстровано кілька десятків випадків страти бойовиками місцевих молодих іракців за відмову брати в руки зброю та воювати проти коаліційних військ. Зараз тут, в адміністративному центрі провінції Васіт, знову встановлено громадський порядок та налагоджено контроль за його дотриманням. Загальна обстановка в провінції Васіт, яка є зоною відповідальності українських миротворців, продовжує залишатися складною. Але контроль над нею також поступово відновлюється. Американські бойові підрозділи регулярно проводять операції з виявлення та знищення терористів «Армії Магді». Українські миротворці, в свою чергу, перевіряють важливі об’єкти на протимінну безпеку, супроводжують конвої з різноманітними вантажами, беруть участь у спільному з американцями патрулюванні в місті Аль-Кут, несуть службу на ділянці ірано-іракського кордону. Зараз важко сказати, якому з підрозділів українського миротворчого з’єднання більше додали клопоту наслідки «аль-кутських подій».

Наприклад, фахівцями інженерно- саперного підрозділу 6-ї омбр, якому присвоєно умовну назву «Джульєт», тільки за перші дні після боїв iз терористами перевірено близько десяти найважливіших об’єктів міста Аль- Кут. І, як виявилося, недарма. Групою розмінування на чолі з начальником інженерної служби бригади підполковником В’ячеславом Ковальчуком було виявлено та знято закладений неподалік міського елеватора фугас. Вдруге сапери відзначилися під час перевірки будівлі тимчасової цивільної адміністрації. Капітан Богдан Молчанов звернув увагу на вогнегасник, який стояв біля однієї із стін кімнати. Придивившись уважніше, офіцер помітив, що до нього підведено вогнепровідний шнур. Сапер обережно обслідував «презент» та, зрозумівши, що пастки немає, зняв його з «бойового чергування». Виявилось, що у вогнегасник було засипано майже 15 кілограмів тротилового порошку і його вибух міг би завдати багато шкоди господарям будівлі.

Окрім обстеження важливих об’єктів, інженери українського миротворчого з’єднання тільки за минулий тиждень ліквідували близько 1600 авіаційних бомб ПТАБ-2,5; понад 700 протитанкових мін VS-1,6 та VS-2,4; 30 реактивних снарядів РС-12; 70 ракет РС-2, Р-2; понад 300 мінометних мін калібром 160 та 240 мм та понад три тисячі крупнокаліберних набоїв.

Після отримання інформації про те, що з колишніх складів армії Саддама Хусейна в Ен-Нуманії кримінальними елементами нахабно викрадається зброя та боєприпаси для продажу терористам iз Багдада, Фалуджі, Рамаді, командуванням 6-ї омбр було прийнято рішення щодо взяття цих складів під свою охорону. Для цього інженерними підрозділами українського з’єднання під’їзні шляхи до складів було обнесено колючим дротом. Там же обладнано опорний пункт для техніки та особового складу взводу, який нестиме службу неподалік цього місця. Невдовзі з’явився й перший результат охорони об’єкту. Під час патрулювання в зоні складів українські миротворці затримали іракця, який намагався на своєму автомобілі «Тойота» вивезти 147 мінометних мін калібром 100 мм та 28 мін калібром 82 мм.

За останній тиждень українські миротворці провели більше десятка конвоїв. Розвідпідрозділ, рота військової поліції та підрозділи інших окремих механізованих батальйонів бригади активно займалися патрулюванням у зонах своєї відповідальності. Про ефективність їхньої роботи свідчать наступні факти. Вранці 14 квітня неподалік Ес-Сувейри розвідувальний дозор під час проведення розвідки визначеного маршруту своєчасно виявив на узбіччі дороги фугас. Цього ж ранку, але вже в місті Аль-Кут в районі міського елеватора патруль на чолі з капітаном Андрієм Гуменюком при перевірці пожежного депо знайшов сховище зі зброєю. Трьох пожежних, підозрюваних у організації та участі в нападах на представників коаліційних сил, доставили в базовий табір українських миротворців. Наступного дня, 15 квітня, цим же патрулем при огляді кинутого будинку виявлено ще одну схованку зброї та боєприпасів.

Не менш напружена робота на минулому тижні видалася й для підрозділу, який несе службу на Форті в районі ірано-іракського кордону. Причина тому — потік паломників з Іраку в Іран. Вони поверталися після святкування великого мусульманського свята Арбаїну із священних шиїтських місць в Неджефі та Кербелі. Масовим напливом людей після своєї поразки намагалися скористатися лідери руху Садра, терористи та інші кримінальні елементи, які під виглядом паломників переходили з Іраку до Ірану й назад. Тому службу українські миротворці разом iз підрозділами іракської прикордонної поліції несли з підвищеною пильністю. 16 квітня, наприклад, в результаті злагоджених дій двох патрулів під керівництвом капітана Юрія Тарана та лейтенанта Вадима Закалюжного на одній з ділянок кордону було затримано 11 мікроавтобусів та 15 нелегалів іранського походження. У водіїв-іракців були відсутні будь-які документи. Затриманих нелегалів депортували до Ірану, а водіїв передали в поліцейську дільницю міста Бадра.

За останній тиждень українськими воїнами на кордоні було перевірено понад 20 тисяч людей та сотні різноманітних автомобілів. Зараз командуванням українського миротворчого контингенту в Іраку розробляється ряд заходів щодо уникнення ситуації, яка сталася 6 квітня в Аль-Куті. Задля цього проводяться зустрічі з шейхами, представниками політичних партій і рухів, представниками тимчасової влади та силових структур. Разом із командуванням американських підрозділів, які нещодавно прибули в адміністративний центр провінції Васіт, аналізується обстановка, що склалася в провінції, розробляються плани наступних спільних дій з налагодження та підтримання порядку в регіоні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати