Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Знов про «український слід»?

24 вересня, 00:00

Британський тижневик «Обзервер» помістив у першій колонці недільного номера статтю, під назвою «Досьє підтверджує намагання Іраку виготовити ядерну зброю», в якій Україна названа серед держав, що співпрацюють з Багдадом.

Автори статті детально розкривають зміст оприлюдненого сьогодні довгоочікуваного досьє британського прем’єр-міністра Тоні Блера, що скомпоноване з відомостей про те, як Саддам Хусейн створив величезну секретну мережу з виготовлення ядерної зброї та зброї масового знищення. П’ятдесятисторінкове досьє, узгоджене з Білим домом, підтверджує, що «іракський диктатор зараз набагато небезпечніший, ніж у 1998 році, коли останній інспектор ООН був силою змушений залишити Ірак». Воно також розкриває приховану участь Саддама у ряді військових компаній, його зв’язки з контрабандистами та посередництво у сусідніх державах. «Усе це фінансується за рахунок нелегальних нафтових трансакцій», — стверджує «Обзервер». За дослідженням тижневика, технічне забезпечення мережі Саддама з виготовлення зброї ідентичне тому, яке використовувалося у 1980 році саме для вироблення зброї масового знищення. Згідно з інформацією міністерства з військової індустрії Великобританії, іракські урядовці намагалися закупити нове високотехнічне обладнання, комп’ютерну техніку для продукування ракет та ядерної зброї. Між країнами, які міністерство означило як партнерів Іраку, названі Україна і Білорусь. «Військові експерти, у тому числі й колишні інспектори ООН з роззброєння, визначили обидві країни як такі, що становлять «глибоке занепокоєння» стосовно продажу технологій Іраку», — пише «Обзервер». Як завжди у подібних випадках, конкретних фактів і доказів не міститься.

Тим часом у суботу міністр закордонних справ України Анатолій Зленко звернувся до голови Ради Безпеки ООН з проханням прояснити питання про причетність України до продажу зброї Саддаму Хусейну і проінформувати про результати розслідування українську владу. У своїй заяві МЗС України вже в котре повідомило, що намагання звинуватити Україну в порушенні санкцій ООН та в продажі Іраку радіотехнічної розвідки «Кольчуга» безпідставні, і що Україна суворо дотримувалася і дотримуватиметься санкцій, введених ООН відносно Іраку.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати