Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Адаптація до поточних і майбутніх викликів безпеці»

Під такою темою в Києві з 18 до 22 квітня відбудеться XVI Міжнародний тиждень НАТО
13 квітня, 19:06
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Невдовзі Оборонний коледж НАТО і Національний університет оборони України (НУОУ) розпочнуть XVI Міжнародний тиждень у Києві. Попередні 15 заходів, які відбулися в цьому закладі, були присвячені різним вагомим темам, а темою цьогорічного заходу стане: «Адаптація НАТО до поточних і майбутніх викликів безпеці». «Адаптація» — це ключове слово XVI Міжнародного тижня і, загалом, визначає сучасний світ, в якому ми живемо. Я хотів би скористатися нагодою, щоб пояснити, чому цього року ми обрали саме цю тему.

Ми живемо у світі, що є набагато більш непередбачуваним і нестабільним, аніж будь-коли раніше. Протягом останніх кількох десятиліть ми спостерігали суттєві зміни стосовно характеру загроз: у світі одна за одною виникають терористичні організації з різною ідеологією та цілями. І хоча звичайна зброя та поширення зброї масового знищення й надалі становлять серйозну стурбованість, засоби, до яких сьогодні вдається тероризм, не обмежуються ними. Тероризм не визнає кордонів, а терористи застосовують соціальні медіа, кібернетичні канали та психологічні маніпуляції, вражаючи таким чином нові об’єкти.

До того ж, такі концепції, як захист прав людини, економічна стабільність або харчова безпека й захист природних ресурсів і довкілля, поступово набувають дедалі більшого значення в зусиллях із підтримання стабільності у світі. Водночас ми є свідками наслідків нерозв’язаного конфлікту в Сирії, який спричинив кризу біженців, від якої нині потерпають як держави-члени Альянсу, так і партнери.

У динамічному світі, де кризи виникають зненацька, для їх ефективного подолання потрібне відповідне динамічне лідерство. У цьому контексті ті, хто ухвалює рішення, мають бути в змозі адаптуватися до нових обставин, які часто неможливо контролювати. Досягти цього можливо завдяки розширеному й майстерному підходу в галузі освіти. Оборонний коледж НАТО, який є провідним освітнім закладом Альянсу, наголошує на вагомості стратегічного розуміння та аналізу викликів сьогодення в контексті міжнародної та регіональної безпеки.

Завдяки нашій політиці академічної свободи і роботі дослідницького відділу Коледжу ми маємо змогу пристосовувати нашу навчальну програму до поточних міжнародних питань, щоб забезпечити нашим слухачам найвищий рівень викладання.

Процес адаптації є надто важливим, і особливу увагу було, звісно, приділено тематиці гібридної війни. І хоч гібридна війна — це зовсім не нове явище, відколи Росія здійснила незаконну анексію Криму, а в Україні розпочалася війна у східному регіоні, сьогодні цей термін в усіх на вустах, причому його широко вживають як військові, так і цивільні. І хоч досі не існує точного визначення поняття «гібридна війна», отже іноді нам складно визначити, а що ж таке насправді «гібридна війна» — втім, необхідно вміти виявляти схеми такої війни, щоб бути в змозі стримувати і протистояти їй.

Зрозуміло, Росія — не єдина, хто веде гібридну війну. До неї можуть також вдаватися недержавні гравці на південному фланзі НАТО. В обох випадках ми спостерігаємо конфлікт, що є водночас комплексним, таким, що змінюється, і гнучким, який поєднує в собі відкриті і приховані засоби ведення війни. Гібридні загрози мають на меті використати уразливість наших відкритих суспільств і наших збройних сил, усуваючи сталі відмінності між війною та миром, а також підриваючи на небаченому раніше рівні наші традиційні установи та уряди.

Ось чому ми вивчаємо саме цю тематику в Коледжі і включили її до нашої навчальної програми. До того ж, минулого року ми провели важливу конференцію з цього питання під назвою: «НАТО і нові способи ведення війни: подолання гібридних загроз». Із цієї нагоди до Риму з’їхалися науковці, дослідники та провідні радники з усього світу.

Такі зусилля, спрямовані на виявлення нетрадиційних загроз, знову довели, як багато важать якісна освіта й міцні відносини партнерства. Починаючи з 1951 року, Оборонний коледж НАТО здійснює підготовку перспективних посадовців, які стануть лідерами майбутнього, здатними реагувати на виклики, з якими доведеться мати справу Альянсу в контексті мінливої міжнародної безпеки. Ми досягли успіхів у нашій роботі, адже не обмежуємося суто викладанням дисциплін. Я б сказав, ми «не прагнемо навчити». Ми зосереджуємо увагу на тому, щоби «зрозуміти, чому», аніж «зрозуміти, як». Це дає нашим слухачам інструменти, яких вони потребують для протистояння новим глобальним викликам і загрозам. Ось чому Коледж НАТО існує ось уже понад 65 років, і ми продовжуємо забезпечувати високоякісну освіту. Разом з тим, ми свідомі того, що для того щоб вижити, необхідно змінюватися відповідно до нових обставин. Це також стосується освіти. В Оборонному коледжі НАТО ми завжди добре розуміли, як важливо бути готовими до нових викликів, і ми й надалі діятимемо саме так.

Безумовно, те, наскільки всеохоплюючою може бути освіта, залежить від її потенціалу й відкритості в розбудові партнерських відносин. Поточна ситуація у світі довела, що забезпечити тривалу стабільність можна лише на основі порозуміння та співпраці. Ось чому розвиток активних контактів з іншими освітніми установами завжди був одним із пріоритетних напрямів діяльності Коледжу. Як бачимо, Міжнародний тиждень НАТО в Києві — спільний освітній захід, запроваджений Оборонним коледжем НАТО і Національним університетом оборони України, — відіграє надзвичайну роль у виробленні фундаментальних підходів у галузі освіти стратегічного рівня. Міжнародний тиждень продовжує посилювати взаємну повагу, що існує між Альянсом та Україною як його партнером.

Як керівникові Оборонного коледжу НАТО, мені дуже приємно мати нагоду знову взяти участь у Міжнародному тижні в Києві. Низку лекцій, зокрема «НАТО: вчора, сьогодні, завтра»; «Основа майбутніх операцій НАТО»; «Західний погляд на Росію», буде запропоновано за тією ж освітньою методикою, яку ми застосовуємо в Коледжі, й у тісній координації з групою українських експертів під проводом ректора Національного університету оборони України генерал-лейтенанта Василя Максимовича Телелима. Я впевнений у тому, що наша співпраця становить вагомий крок до вироблення спільного бачення щодо того, якою має бути майбутня роль НАТО і її партнерів у підтриманні міжнародної безпеки. Наша співпраця з НУОУ спрямована, передусім, на здійснення обміну думками, обговорення актуальних питань та отримання відгуків безпосередньо від учасників заходу, а також забезпечення систематичної підтримки Україні, яка є важливим партнером НАТО і з якою ми маємо постійні контакти. НАТО підтримує Україну на шляху реформ. Зі свого боку, Оборонний коледж НАТО готовий робити свій внесок.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати