Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Атака проти молоді в усьому світі»

Смертник привів у дію вибуховий пристрій під час концерту в Манчестері: десятки потерпілих. Пам’ять загиблих вшанували і в Києві
23 травня, 18:16
ФОТО REUTERS

Вибух у британському місті Манчестер сколихнув світову спільноту.  Відучора новина про трагічну подію — на перших шпальтах газет, свої співчуття сім’ям загиблих висловлюють світові лідери.

Трагедія трапилася в ніч на вівторок, 23 травня, пізно ввечері біля концертного залу «Манчестер Арена», де якраз відбувався концерт американської співачки Аріани Гранде. Загинули 22 людини, в тому числі кілька дітей, поранення отримали щонайменше 59 людей, повідомив начальник британської поліції Аян Хопкінс. Відповідальність за напад узяла на себе терористична організація «Ісламська держава», повідомляє інформаційний ресурс угруповання.

На концерт Аріани, яка користується великою популярністю у підлітків, прийшла головним чином молодь, в тому числі багато школярів. Співачка так відреагувала на трагедію у Twitter: «Розбита. Від щирого серця, мені дуже, дуже шкода. У мене немає слів».

У поліції повідомили, що вибух вчинив чоловік, який приніс із собою «саморобний вибуховий пристрій» і підірвав його, коли глядачі почали розходитися. Поки що остаточно не підтверджено, чи був напад терактом, але поліція розслідує цю версію як основну. Тим часом правоохоронці затримали у зв’язку з атакою 23-річного чоловіка.

Королева Великої Британії Єлизавета II сказала, що «вся нація була шокована смертями та пораненнями в Манчестері минулої ночі стількох людей, дорослих і дітей, які просто насолоджувалися концертом».

Версію про теракт поділяє прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей. Вона сказала, що атака в Манчестері в числі «найгірших, що колись переживало Сполучене Королівство» і додала, що поліція, ймовірно, вже встановила особу смертника, проте його ім’я поки що не розголошують.

«Всі теракти є боягузливими нападами на невинних людей, але цей напад вирізняється своїм жахливим, хворобливим боягузтвом», — наголосила Тереза Мей. При цьому вона засудила «холодний прорахунок», проявлений щодо дітей і молоді.

Крім того, Тереза Мей і лідери інших основних партій у Великобританії оголосили про призупинення передвиборчої кампанії.

Президента США Дональда Трампа новина про трагедію в Британії застала якраз під час візиту в Ізраїль. Глава Білого Дому назвав тих, хто стоїть за атакою, «злісними невдахами» та наголосив, що Сполучені Штати перебувають в «абсолютній солідарності» з британським народом.

Президент Франції Еммануель Макрон наголосив, що його країна продовжить співпрацю з Великою Британією у боротьбі проти терористів.

Тим часом канцлер Німеччини Ангела Меркель відзначила, що цей напад «посилить нашу рішучість продовжувати працювати разом з нашими британськими друзями проти тих, хто планує та здійснює такі людиноненависницькі вчинки».

Президент Єврокомісії Жан-Клод-Юнкер сказав, що він був глибоко шокований, коли почув про напад у Манчестері. «Це розбиває моє серце, коли я думаю, що знову тероризм прагне посіяти страх там, де повинна бути радість, посіяти розбрат там, де молодь і сім’ї мають об’єднуватися у святкуванні», — наголосив Жан-Клод Юнкер.

Прем’єр-міністр Австралії Малькольм Тернбул сказав, що атака в Манчестері є «жорсткою атакою проти молоді в усьому світі».

Співчуття також висловили прем’єр Італії Паоло Джентіліоні, президент Іспанії Маріано Рахой, прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо, прем’єр-міністр Бельгії Шарль Мішель, лідер КНР Сі Цзіньпін. В Ірані також висловили підтримку Великій Британії та пообіцяли продовжити боротьбу по викоріненню тероризму.

3 ТРАВНЯ 2017 РОКУ. КИЇВ. ПРЕМ’ЄР-МІНІСТР УКРАЇНИ ВОЛОДИМИР ГРОЙСМАН ВШАНУВАВ ПАМ’ЯТЬ ЗАГИБЛИХ ВНАСЛІДОК ТЕРАКТУ В МАНЧЕСТЕРІ. ВІН ПОКЛАВ КВІТИ БІЛЯ ПОСОЛЬСТВА ВЕЛИКОЇ БРИТАНІЇ В УКРАЇНІ Й НАГОЛОСИВ, ЩО «СВІТ МАЄ ПРОТИСТОЯТИ  НАВАЛІ ТЕРОРИЗМУ» / ФОТО РЕЙТЕР

Пам’ять загиблих вшанували і в Києві. Українці несли квіти до Посольства Великої Британії. Посол Сполученого Королівства Великобританії та Північної Ірландії Джудіт Гоф висловила співчуття загиблим і подякувала українському уряду за солідарність і підтримку. «Учора в моїй країні стався страшний теракт. Це була ганебна атака на молодь, яка насолоджувалася музичним концертом», — сказала вона.

У свою чергу прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час візиту до британського посольства заявив, що «ці варварські задуми можуть бути реалізовані в будь-якій точці світу, але світ має бути сильним і протистояти навалі тероризму, який має підтримку в деяких країнах-агресорах».

На вибух у британському Манчестері відреагували британські та світові ЗМІ.

Guardian повідомляє, що багато британських газет відкликали з друку свої ранкові випуски, після того, як стало відомо про трагедію.

Газета Manchester Evening News вийшла із фото пораненої дівчини і з написом «Жах на арені» на першій шпальті та назвала подію «ніччю агонії для міста».

«Рівень загрози у Великій Британії вважався серйозним протягом останніх трьох років, а це означає, що напад вважався досить імовірним. Але в останні місяці темп контртерористичної активності зростав — у середньому відбувався один арешт кожного дня», — йдеться у коментарі кореспондента Бі-Бі-Сі Гордона Корейри.

«КЛЮЧОВІ ПАРТІЇ ОГОЛОСИЛИ, ЩО ВОНИ ПРИЗУПИНЯЮТЬ ВИБОРЧУ КАМПАНІЮ»

«День» звернувся до журналіста в Лондоні Богдана ЦЮПИНА з проханням прокоментувати реакцію британців і влади на теракт і розповісти, чому не вдалося уникнути нападу:

— Поліція в Британії віддавна застерігала, що напади можливі.  Цієї весни, буквально нещодавно, ми були свідками того, як нападник використав звичайний автомобіль, який він взяв у оренду, і звичайні ножі та перетворив свій автомобіль і цю холодну зброю на інструмент убивства людей на Вестмінстерському мосту біля парламенту.

Те, що відбулося у Мачестері — це трошки інше, тому що зараз йдеться про бомбу. Йдеться про вибуховий пристрій. Поліція, за попередніми даними, вважає, що це був, можливо, один нападник-смертник. Тепер ключові питання такі: чи були в нього спільники, як він виготовляв бомбу, хто йому допомагав, хто надавав інструкції?

Коли йдеться про вибухові пристрої, то ситуація вже виходить на інший рівень, і, можливо, в Британії буде підвищено рівень загрози терактів, якщо, звичайно, не буде підтверджено, що він діяв на одинці. Але зараз про це ще рано говорити.

Британія зараз у розпалі виборчої кампанії. 8 червня має бути голосування на виборах до парламенту, і всі ключові партії одразу ж сьогодні оголосили про те, що вони призупиняють виборчу кампанію, тобто призупиняють зустрічі з виборцями, мітинги. І очевидно, що вони її відновлять, але це залежить від того, як буде розвиватися ситуація далі.

Мені доводилося слухати відгуки свідків і потерпілих з самого Манчестера — це місто на півночі Англії, друге за розмірами після Лондона. Люди там казали, що з одного боку, через те, що постійно бачать у новинах повідомлення про теракти, напади, люди знають про це, розуміють загрозу. Але з іншого боку, люди кажуть: одна справа, коли дивитися це по телевізору і спостерігати за цим у газетах, а інша, коли це зачіпає безпосередньо. І очевидно, що настрій людей напружений, і найбільше це впливає сьогодні на мешканців Манчестера.

«ЙДЕТЬСЯ ПРО ВІЙНУ, ЯКА НЕ ПРИПИНЯЄТЬСЯ»

З мого журналістського, репортерського досвіду я можу сказати, що представники служб безпеки, поліції завжди кажуть, що поліція постійно працює над запобіганням можливим нападам, боротьбою з терористами, екстремістами. Але щодо нападників для того, щоб сталася трагедія, достатньо, щоб їм вдалося лише один раз якось проскочити через заходи безпеки.

Є ситуація, в якій, на жаль, і фахівці, і коментатори, які просто стежать за питаннями безпеки, кажуть, що не всьому можна запобігти. Можна зменшити загрозу, можна її постійно контролювати, намагатися її викорінювати, боротися. Гарантувати стовідсотковий захист від тероризму в ситуації, в якій терористи обрали для себе об’єктом нападу такі ключові столиці, як Лондон, або такі великі міста, як Манчестер, це дуже важко і як це не сумно лунає, практично неможливо.

Я щойно бачив заяву поліції, в якій ідеться, що в останні тижні на території Великобританії антитерористичні підрозділи проводили мінімум по одному арешту на день, тобто це настільки напружена ситуація. Фактично йдеться про війну, яка не припиняється. Але деколи ця постійна війна, яку мало хто помічає, вибухає такими страшними трагедіями, як у Манчестері.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати