Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Австралійська трагедія

Як світ реагує на наслідки вогняної стихії, яка забрала життя 24 людей і охопила територію рівну двом Швейцаріям
08 січня, 19:01
ФОТО REUTERS

Пожежі, які останнім часом відбуваються в Австралії, стали безпрецедентними в історії цієї країни. Обсяги вогневої стихії в Австралійському Союзі шокувала не лише саму країну, а й увесь світ. Пожежами охоплено 8 млн гектарів (80 тис. кв. км) лісових площ, що майже еквівалентно території Австрії чи двом Швейцаріям. ЗМІ повідомляють, що шлейф від австралійських пожеж уже подолав майже 2 тисячі км і досяг території Нової Зеландії.

Пожежі забрали життя 24 людей, десятки людей вважаться зниклими, і понад сто тисяч осіб було евакуйовано. Від початку пожеж у вересні вщент згоріло майже 2 тис. будівель.

Крім того, повідомляється, що пожежі можуть призвести до загибелі мільярду тварин, насамперед це коали та кенгуру в штаті Новий Південний Вельс.

У соціальних мережах можна легко знайти фотографії та відео, які було зроблено в штатах Новий Південний Вельс та Вікторія. На знімках помаранчеве-червоне небо, задимлення, трупи тварин уздовж доріг.

2 січня влада австралійського штату Новий Південний Вельс оголосила на тиждень надзвичайний стан у зв’язку з лісовими пожежами. «Це дасть змогу місцевій владі проводити примусову евакуацію, перекривати дороги і вживати інших заходів, до яких необхідно буде вдатися, «щоб зберегти наших жителів і забезпечити збереження майна», заявив у четвер прем’єрміністр штату Новий Південний Вельс Гледіс Бережиклян.

ФОТО REUTERS

За даними Національної служби пожежної охорони штату Новий Південний Вельс, у штаті вирує 146 пожеж, з яких 65 не припиняються. Минулої неділі майже 2 тис. 700 пожежників було відправлено на боротьбу з полум’ям.

Найбільші в історії країни пожежі об’єднали націю: люди жертвують гроші, записуються у волонтери, збирають кошти на допомогу фермерам. Гроші потерпілим збирають великі благодійні організації, фонди допомоги фермерам, зоозахисники. Акторка Ніколь Кідман і співачка Кайлі Міноуг, які народилися в Австралії, пожертвували таким організаціям по 500 тис. доларів. А Рассел Кроу, який отримав нагороду як найкращий актор у серіалі The Loudest Voice, проігнорував цьогорічний Golden Globes, оскільки у цей час він перебував у Австралії оберігаючи свою родину та їхнє житло від пожеж. При цьому він передав через свого менеджера Аністон заяву: «Не обманюйте себе, трагедія, що розгортається в Австралії, грунтується на кліматичних змінах. І ми маємо діяти, базуючись на знаннях, переводити нашу глобальну робочу силу на відновлювальну енергію і шанувати нашу планету як унікальне і дивовижне місце. Таким чином ми всі матимемо майбутнє».

Ще одним об’єднавчим чинником стало невдоволення урядом, від якого очікують ефективних заходів, а не того, що прем’єрміністр Скотт Моррісон у розпал подій поїхав у відпустку на Гаваї.

Щоправда, у 20-х числах грудня, коли стало відомо про загибель двох волонтерів-пожежників, йому довелося терміново повернутись, вибачатися і виправдовуватися фразами на кшталт: «На прикінці минулого тижня ситуація була не такою, як сьогодні».

«Ласкаво просимо в реальний світ, Скомо (Скотт Моррісон)», — так прокоментували в соцмережах відео телеканала Nine news про відвідини прем’єрміністром невеликого австралійського містечка, яке потерпіло від пожеж.

Прем’єрміністр Австралії Скотт Моррісон заявив, що уряд виділить додатково 2 млрд австралійських доларів на відновлювальні роботи. «Пожежі досі палають, наголосив він, і будуть продовжуватись наступні місяці. Тому я сьогодні заявив про додаткові витрати на подолання наслідків стихії. Якщо буде потрібно більше і витрати будуть більшими, то допомогу буде збільшено».

Синоптики вважають, що пожежі в Австралії сягнули таких масштабів, що почали самостійно формувати погоду, яка лише сприяє подальшому поширенню вогню. Зокрема, як повідомляє метеорологічне бюро Австралії, над величезною територією, яку охопив вогонь, утворився масштабний прошарок низького тиску, який разом з гарячим повітрям підіймає в атмосферу кужелі диму від палаючої рослинності — заввишки 10—50 км — і розносить їх на значні відстані.

Синоптики зазначають, що поширенню пожеж сприяють грозові хмари, які формуються в східній частині Гіппсленда на висоті понад 16 км.

Іноді грозовий процес сягає таких масштабів, що формується справжній вогняний смерч — як це сталося 2003 року внаслідок пожеж неподалік столиці країни Канберри.

В учених немає сумнівів, що безпрецедентні пожежі в Австралії — як і в Амазонії минулого року, і в Каліфорнії позаторік — один із наслідків глобального потепління. Експерти попереджають, що безпрецедентні лісові пожежі, через які руйнується інфраструктура Австралії й гинуть десятки людей і сотні мільйонів тварин, триватимуть принаймні до березня, повідомляє The Daily mail.

«Грунтуючись на найбільш оптимістичних прогнозах, ми б сказали, що пожежі триватимуть принаймні ще вісім тижнів», — заявив журналістам у суботу керівник з надзвичайних ситуацій з Управління пожежної охорони в Східному Гіппсленді Енді Гіллхем.

Однією з перших відгукнулася на допомогу Австралії Канада. Міністр закордонних справ Канади Франсуа-Філіп Шампань заявив, що він поговорив з австралійським колегою і підтвердив готовність Оттави за потреби надати подальше сприяння. «Коли лісові пожежі вирували в Канаді, Австралія прийшла на допомогу. Ми робимо те саме», — наголосив дипломат. За його словами, з 3 грудня 2019 року майже 100 канадських вогнеборців перебувають в Австралії і незабаром до них прибуде поповнення.

Український уряд також заявив про готовність у разі потреби надати допомогу австралійському народові через ситуацію з лісовими пожежами. Про це йдеться в заяві МЗС щодо ситуації з лісовими пожежами в Австралії. В зовнішньополітичному відомстві наголосили, що в Україні з глибоким сумом стежать за перебігом ситуації, яка залишається критичною і призвела до значної кількості жертв, а також десятків зниклих безвісти людей унаслідок масштабних лісових пожеж в Австралії.

Тим часом міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков написав на сторінці в Facebook про те, що уряд України повідомив австралійській стороні про готовність направити на допомогу близько 200 спеціально підготовлених рятувальників ДСНС.

«Українська сторона поінформувала Австралію про готовність прибуття рятувальників на місце трагедії протягом 24—36 годин з необхідним спорядженням на спеціально орендованому далекомагістральному літаку. Наші сили очікують рішення австралійської сторони», — наголосив очільник МВС. 


ГОЛОС З «ФЕЙСБУКУ»

ФОТО REUTERS

Zoya Lytvyn:

«Друзі, дякую за турботу, хоч я і в Австралії, проте всі живі-здорові, про пожежі нагадує лише смог у повітрі. Сьогодні мала філософську бесіду з місцевим ученим. Раян пояснив, що лісові пожежі в Австралії — це руйнівне та, на жаль, звичне природне явище. В аборигенів навіть є поняття «сезон пожеж». Сезон 2019 — 2020 року (а горить Австралія з вересня) буде найбільш спустошливим за останніх 90 років. Наразі площа вигорілих лісів становить майже дві Бельгії. Евкаліптові ліси є ідеальним «паливом» для пожеж: листя містять багато ефірних олій, тож після засух дерева самі раптово спалахують, дуже добре горять, і потушити їх вкрай важко. Також за словами ученого, без пожеж не можливе оновлення лісів — насіння евкаліптових міститься в спеціальних «коробках», і вивільняється лише під час лісових пожеж. Таким чином старі дерева вигорають а нові проростають.

Чи цей екологічний катаклізм — наслідок людського впливу, чи щось, що задумане природою і було завжди... я можу лише ставити ці питання разом з вами... Хоч якими були б причини, хочеться побажати Австралії якомога швидше впоратися з цим вогняним жахом та оговтатися від наслідків».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати