Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чому Росія все ще колоніальна імперія

Колишній суддя Верховного суду Чечні Сайді Янгулбаєв із дочкою Алією Янгулбаєвою змушений був виїхати з Росії
24 січня, 17:50

За наявною інформацією – до Туреччини. Це сталося після викрадення його дружини Зареми Мусаєвої та погроз на його адресу з боку голови Чечні Рамзана Кадирова. 20 січня Зарема Мусаєва із застосуванням насильства була вивезена співробітниками поліції Чечні з квартири в Нижньому Новгороді. Чеченських поліцейських, які були в масках, як справжні грабіжники, супроводжував співробітник головного слідчого управління МВС у Нижньому Новгороді (без маски), який сказав, що його керівництво «в курсі цієї ситуації», тож формально це було не викрадення, а затримання. Нібито Зарему хотіли допитати як свідка. Але згодом Рамзан Кадиров прямо заявив, що Янгулбаєви або будуть притягнуті до відповідальності, або опиняться під землею, буквально: «Ця родина чекає на місце або у в'язниці, або під землею». А потім додав, що сім'я екссудді причетна до терористичної діяльності, тому всіх її членів необхідно затримати, а тих, хто чинитиме опір, треба буде знищити, бо «Янгулбаєви закликають до тероризму та екстремізму, підтримують його. Саме вони, згідно зі злитими в мережу третіми особами листами, організували напад у Туреччині на колишнього співробітника правоохоронних органів із ЧР. Янгулбаєви в цьому листуванні самі зізнаються, що не без їхньої участі був скоєний цей напад і, судячи з тону, цілком пишаються цим. З тих самих файлів випливає, що Янгулбаєви всією родиною однозначно підтримують терористичні угруповання та планують взяти участь в організації цілої мережі. Виходячи з цього, я вважаю, що їх треба затримати, як вимагає закон, і покарати. А якщо чинитимуть опір, то знищити як посібників терористів, ким вони і є. Доказова база є, ніхто з Янгулбаєвих це не заперечує. Це моя думка, в якій я переконаний. Ну а мешканці Чеченської Республіки, як я раніше казав, настільки обурені висловлюваннями Янгулбаєвих на адресу всього народу, що, відчуваю, церемонитися з ними під час зустрічі вони не будуть. Для них же буде краще, якщо першими до них дістануться правоохоронні органи, а не розлючені їхніми образами чеченці. Аж надто багато мерзенних слів на адресу цілого народу сказано Янгулбаєвими. Навіть якщо я промовчу, то суспільство свою думку висловить. Тож нехай сприймають Янгулбаєві та їхні захисники мої слова не як погрозу, а як заслужене покарання».

Примусовим приведенням у ролі свідка у справі про шахрайство погрожували й самому Сайді Янгулбаєву, але він зміг зателефонувати до місцевого ФСБ, і там санкції на його затримання не дали, оскільки статус федерального судді, який навіть перебуває в резерві, забезпечує недоторканність. Але коли на місце приїхали ще двоє поліцейських, викликаних черговим УФСБ, вони відмовилися втручатися, заявивши: «Нехай розбирається керівництво відділу поліції». У результаті кадировці побили всіх, хто був у квартирі, зокрема членів родини Янгулбаєвих, адвоката та співробітників «Комітету проти катувань». Адвоката Наталю Добронравову вдарили в око. Справу про шахрайство у Чечні завели ще 2019 року, але згадали про неї лише зараз і нібито навіть надсилали Янгулбаєвим повістки. Кадиров уже закликав Верховний Суд Росії «вжити заходів щодо виключення Янгулбаєва з лав суддів, вигнати з резерву і стерти геть його ім'я з історії судового органу, щоб не ганьбити його».

Правозахисник Абубакар Янгулбаєв, старший син судді, в ефірі каналу «Дощ» звернувся до президента Росії у зв'язку з викраденням матері: «Володимире Володимировичу, я думаю, що настав час поміняти голову Чеченської Республіки. Цей уже все, закінчився. Це край. Дно не просто пробите, воно просто зникає. Це вже неможливо терпіти. Поміняйте на нормальну інтелектуальну людину. Люди готові на діалог. Не потрібна така людина, яка навіть розмовляти не вміє, а може лише викрадати людей». 28 грудня сам Абубакар був затриманий у П'ятигорську для допиту як свідок у кримінальній справі за статтею про публічні заклики до тероризму. Сина судді запідозрили у причетності до опозиційного телеграм-каналу 1ADAT. Чеченські силовики провели у нього обшук, вилучили телефон та ноутбук. А ще раніше затримали його родичів у Чечні. Кадиров вважає середнього сина Мусаєвої, Ібрагіма Янгулбаєва, адміністратором 1ADAT і у зв'язку з цим заявив: «Кожен із Янгулбаєвих забруднив руки в мерзенних публікаціях телеграм-каналу. У всій сім'ї немає поняття честі та гідності. Жодна поважаюча себе людина не сидітиме в каналі і покірно слухати, як добірними прокльонами і образами принижують всю її націю, і тим більше не допомагатиме цим мерзотникам заробляти гроші на донатах. Хоч би що там було, заявляю, що цій сімейці місце або у в'язниці, або під землею. І це вже не залежить від мене. Я знаю настрої у суспільстві. Поки живий хоч один чеченець, вільно насолоджуючись життям, ходити члени цієї сім'ї вже не зможуть, настільки глибоко зачеплена честь кожного представника нашого народу. Пам'ятайте це завжди, Янгулбаєви». І додав, що нібито Мусаєва, коли її привезли до Грозного, «напала на співробітника поліції і мало не позбавила його очей», а тому «вона вже заробила собі статтю на реальний термін ув'язнення». Щоправда, ще раніше чеченська влада опублікувала відео з Мусаєвою, де жінка, яка страждає на діабет, слабким голосом каже, що «ніякого насильства» до неї не застосовували. Питається, а чому вона тоді раптом намагалася позбавити очей ввічливого та миролюбного поліцейського? Міністр Чечні з національної політики, зовнішніх зв'язків, друку та інформації Ахмед Дудаєв вже заявив, що Зарема Мусаєва «на даний момент перебуває в спецприйомнику в МВС РФ у Чеченській Республіці за адміністративне порушення, якщо бути точнішим, за образу представника влади – співробітника правоохоронних органів. Вона після того, як її доставили на допит, скоїла напад, ображала паралельно співробітника правоохоронних органів. Унаслідок чого за адміністративне порушення перебуває у спецприйомнику». Думаю, що кримінальна справа теж не за горами, бо, за словами Дудаєва, «судово-медична експертиза має встановити, якої шкоди завдано співробітнику правоохоронних органів і, виходячи з цього, напевно, буде обрано міру кримінального покарання».

Ібрагім Янгулбаєв розповів «Дощу», що його, Абубакара та Сайді 2015 року доставили до резиденції Рамзана Кадирова, де всіх трьох били та катували, причому у тортурах брав участь сам Кадиров. Таким чином Сайді змушували скласти з себе повноваження судді Верховного Суду Чечні, і він підтвердив розповідь сина. Ібрагіма ще раз заарештували  2017 року та протримали у в'язниці півтора року, звинувативши у збуджуванні ненависті до росіян.

Євросоюз закликав російську владу «звільнити пані Мусаєву, розслідувати цю справу, а також негайно покласти край переслідуванню правозахисників та членів їхніх сімей та звільнити затриманих під приводом сфабрикованих звинувачень. Усі випадки позасудових страт, катувань та інших серйозних порушень прав людини, скоєних за останні роки, мають бути розслідувані оперативним та ефективним чином і винні мають бути притягнуті до відповідальності». І нагадав про міжнародні зобов'язання Росії у сфері прав людини та фундаментальних свобод. Але цей заклик, напевно, залишиться голосом волаючого у пустелі.

Цікаво, а яким чином не відомо ким злите в мережу листування, автентичність якого підтвердити неможливо, може бути доказом у кримінальній справі? І чому чиновнику найвищого рівня, прирівняного до міністерського, яким є Кадиров, дозволяється в Росії безкарно публічно погрожувати своїм опонентам позасудовою розправою, а його підлеглим дозволено викрадати уродженців Чечні, які чимось не догодили Кадирову, в будь-якому суб'єкті Російської Федерації, навіть за кордоном. ? Справа в тому, що Росія значною мірою залишається не просто імперією, а колоніальною імперією. Республіки Північного Кавказу фактично залишаються колоніями, де російських законів не дотримуються або дотримуються дуже умовно, а правове свавілля стає нормою життя. Північнокавказькі автономії дуже схожі на британські колонії з непрямим правлінням, де внутрішні закони, часто варварські, встановлювали місцеві правителі. І Чечня вирізняється навіть на цьому тлі. Порівняно з нею навіть Росію Путіна можна було б назвати правовою державою, за всього пануючого в ній жорсткого авторитаризму. І Путін дозволяє кадировське свавілля, щоб формально зберегти Чечню у складі імперії. А часом отримує з цього свавілля пряму користь. Адже кадировці ліквідовують у позасудовому порядку в Росії та за її межами не лише ворогів Кадирова, а й ворогів Путіна. Утім, часто-густо передбачувані жертви є ворогами обох, як це було, наприклад, у випадку з Анною Політковською та Борисом Нємцовим. А про те, що подібне правове свавілля в перспективі загрожує розпадом Росії, Володимир Володимирович, схоже, не замислюється.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати