Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Доктрина Трампа і Україна

Експерт: «У нас є певний час для пристосування стратегії відносин зі США»
28 лютого, 18:06
ФОТО REUTERS

Виповнилось 40 днів як президент США Дональд Трамп обійняв посаду глави найпотужнішої у світі держави. Однак і досі багатьом не зрозуміло, якою буде зовнішня політика США і, зокрема як нова адміністрація буде втілювати на практиці виборче гасло Трампа «Зробимо Америку знову могутньою».

Цілком можливо, що ясність у це питання внесе вчорашній виступ президента США перед обома палатами Конгресу, який запланований на 9-ту вечора за Вашингтонським часом. Схоже, такий час Трамп вибрав не випадково, адже це прайм-тайм на телебаченні. Він очевидно хоче, щоб його голос потрапив у головні вечірні теленовини і, відповідно, у ранкових газетах уже буде детальний аналіз його виступу.

За традицією всі новообрані президенти виступають зі  зверненням, а не посланням до нації, яке виголошує глава держави, щонайменше, після року перебування на цій посаді. Інтрига цього часу полягає в тому, що в обох палатах більшість мають республіканці і глава адміністрації також республіканець.

Бюджет, нелегальна імміграція, майбутнє Obamacare, зовнішня політика, як повідомляють ЗМІ, будуть головними темами виступу Трампа.

У понеділок на зустрічі з губернаторам Трамп уже заявив про намір здійснити «історичне збільшення оборонних витрат» для відбудови військової могутності США. При цьому він наголосив, що це бюджет національної безпеки і захисту американців. Як повідомили в Білому домі йдеться про збільшення бюджету Пентагону на 54 млрд доларів, тобто на 10%, при одночасному скороченні необоронних видатків, включаючи значне скорочення зовнішньої допомоги.

Втім уже у понеділок пізно ввечері в інтерв’ю каналу Fox Трамп не виключив, що військовий бюджет буде збільшено додатково на 30 млрд доларів. «Ми плануємо витрачати на армію ще більше коштів, у нас просто немає іншого вибору... Багато хто і справді думає, що $54 млрд — величезна купа грошей. Насправді сума може бути ще на $30 млрд більшою», — сказав він. Таким чином американський президент відповів на закид сенатора Джона Маккейна, який вважає запропоноване збільшення на $54 млрд недостатнє для відновлення боєздатності збройних сил США.

«День» звернувся до експертів з проханням розповісти, чого слід очікувати Україні від звернення Трампа до обох палат Конгресу і які висновки треба зробити з наміру американського президента збільшити видатки на оборону.

«НАМ ТРЕБА ЗРОЗУМІТИ, ДЕ У НАС МОЖЕ БУТИ ПРЯМИЙ ДІАЛОГ»

Олександр ЦВЄТКОВ, американіст, професор, Дипломатична академія МЗС України:

— Трамп пов’язує себе  з радикальними заходами, через які він хоче протиставити себе існуючому істеблішменту. І це певною мірою розходиться з республіканцям і тож виникає питання, якою буде співпраця між виконавчою і законодавчими гілками влади, які досягнення і прориви можуть бути досягнутими чи є спільність думок республіканців та демократів щодо певних питань.

З одного боку від Трампа очікують більш цільових підходів до доктрини Трампа і як вона буде узгоджуватись з політичною позицією Республіканською партії.

А з іншого боку, багатьох цікавить питання, як буде реалізовуватись на практиці гасло Трампа «Америка понад усе». Тому очікується, що в ході цього звернення до обох палат пролунають чітко артикульовані економічні цілі адміністрації, її головні пріоритети. Оскільки він постійно обіцяв надати плани щодо нелегальної імміграції, соціальної та економіки сфери, то можливо у його виступі будуть оголошені якісь початки цих планів.

Що стосується обіцянки Трампа збільшити видатки на 54 млрд доларів на оборону. З одного боку, це свідчить про наміри зміцнювати безпеку країни і це буде сигнал на міжнародній арені. Очевидно з боку Білого дому слід очікувати більш жорстку мову, з ким будуть розходитися інтереси Америки.  

А з іншого боку, ці 54 млрд доларів не звалюються додатково, а забираються із соціальної сфери. І це відповідає передвиборчим обіцянкам президента скоротити програму Obamacare і залишити в основному дві соціальні основні державні програми соціальної допомоги. І в цьому очевидно полягатиме розходження Адміністрації Трампа з Демократичною партією. 

Ми бачимо, що з боку Адміністрації Трампа різкішим стало ставлення до російської сторони, через її відходження від домовленостей про договір по ракетах середньої і малої дальності. Зараз не відбувається просування по переговорах зі скорочення стратегічних ракет. Тому лексика Трампа більш гостра, ніж це було передвиборчих перегонах.  

Що стосується висновків для України. У нас є певний час для пристосування стратегії відносин зі США щодо врегулювання конфлікту на нашій території. Нам треба зрозуміти, де у нас  може бути прямий діалог і як цьому сприяти. Крім того, у нас існують резерви для переорієнтації своєї економічної і торгової діяльності зі США. Адже ми стоїмо перед вибором, куди спрямовувати нашу оборонну промисловість. Якщо ми не можемо розширювати свою торгівлю на Сході, то нам потрібні альтернативи, ми маємо шукати шляхи налагодження практичного діалогу з військово-технічними компаніями США. Це, звичайно, може бути тільки на базі політичних домовленостей. І тобто ми стоїмо зараз перед кроком стратегічного характеру — переорієнтацією всіх складових нашого економічного розвитку.

А в зовнішній сфері у США відбувається переоцінка не стільки багатосторонніх домовленостей, як перехід на двосторонні. Оскільки політично ми залежимо від США, то маємо вибудовувати свій розвиток так, щоб був більший майданчик для співробітництва з цією країною.

Судячи по крокам Адміністрації, яка занята в силовому секторі, скорочення військової допомоги буде незначним. Навпаки США більше приділятимуть увагу тренуванням і навчанням. І якщо між країнами більш тісні політичні стосунки, то і вони будуть тіснішими в інших сферах, зокрема військово-технічного спрямування, підготовки особового складу збройних сил.

«ІНВЕСТИЦІЇ В ВІЙСЬКОВУ ПЕРЕВАГУ СЬОГОДНІ БІЛЬШ ВИГІДНІ, НІЖ У БУДЬ-ЩО ІНШЕ»

Микола КАПIТОНЕНКО, Iнститут суспільно-економічних досліджень:

— Ініціатива президента Трампа збільшити оборонний бюджет — досить передбачуваний вибір в традиційній дилемі «розумної сили». Ставка на генералів, риторика про «позиції сили», спосіб сприйняття загроз — все вказувало на те, що нова адміністрація віддасть перевагу «жорсткій», а не «м’якій» силі. Цей вибір багато в чому виправданий. Світ знаходиться в стані небезпечної дестабілізації, а попит на силові рішення незвично великий. Інвестиції в військову перевагу сьогодні більш вигідні, ніж в будь-що інше. Тому рішення збільшити американські витрати на оборону на 54 млрд доларів — а цифра ця перевершує загальні військові витрати будь-якої країни за межами верхньої п’ятірки — виглядає виправданим. З іншого боку, США вже давно знаходяться на недосяжною вершині військового рейтингу. Їхня могутність настільки перевершує можливості всіх інших країн, що говорити всерйоз про загрози військового характеру для національної безпеки США неможливо. У той же час, загострюються загрози іншого плану: втрати лідерства, розмивання норм, цінностей і режимів, наприклад режиму ядерного нерозповсюдження. Дуже складно буде стримувати процес поширення ядерної зброї, збільшуючи витрати оборонного бюджету. Залишається сподіватися, що відповіді і на загрози цього типу у американського президента є. Для нас це особливо важливо.

Американці будуть говорити з позиції сили для вирішення власних, глобальних завдань. Ми нічого не виграємо від збільшення їх оборонного бюджету, і ближче до поставок зброї в Україні не станемо.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати