Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Кінець NAFTA

США і Мексика підписали угоду про вільну торгівлю. Чи приєднається Канада?
29 серпня, 10:39
ФОТО РЕЙТЕР

Днями президент США Дональд Трамп виконав ще одну передвиборчу обіцянку — переглянути умови Північноамериканської угоди про вільну торгівлю  (NAFTA) між Канадою, Мексикою та США. У Білому домі в присутності журналістів він провів телефонну розмову з президентом Мексики Енріке Пенья Ньєто й оголосив, що Вашингтон і Мехіко досягли нової торговельної угоди, яку назвав «справді хорошою» для обох сторін. За словами Трампа, нові умови домовленості «набагато більш справедливі» за ті, що діяли раніше. На сайті Білого дому повідомляється, що угода «модернізує і збалансовує торговельні відносини з урахуванням реалій XXI століття» і «створить більш взаємовигідну торгівлю, яка посилить економіку, забезпечить високооплачувану роботу для американських працівників і захищатиме американську інтелектуальну власність». Договір діятиме 16 років і буде переглядатися кожні шість років. Також американський президент висловив бажання відмовитися від попередньої назви NAFTA через те, що вона має «погану конотацію», адже угода «дуже нашкодила США», додав він.

У колишню NAFTA внесли нові положення щодо інтелектуальної власності, цифрової торгівлі, суперечок інвесторів, пише Бі-Бі-Сі. Щоб безмитний режим працював, 75% запчастин будь-якого авто, проданого в Північній Америці, мають бути випущені в США чи Мексиці (існуюче обмеження — 62,5%), пояснює CNN Money. Ще одна зміна — 45% (а не 40%) деталей таких авто мають бути виготовлені працівниками, які заробляють щонайменше 16 доларів на годину.

Чи приєднається Канада до цієї угоди між США та Мексикою, чи Вашингтон укладе з нею новий договір, поки що не вирішено, пояснив Трамп. Проте в разі відсутності договору США можуть ввести мита на канадські авто. «Чесно кажучи, мита на машини — набагато простіший шлях, проте інший (варіант. — Ред.) буде набагато кращим для Канади», — цитує слова глави держави The Atlantic. Тим часом мексиканський президент Енріке Пенья Ньєто висловив сподівання на те, що Канада таки приєднається до їхньої угоди. Наступний президент Мексики Андрес Мануель Лопес Обрадор, який приступить до виконання своїх обов’язків з 1 грудня, також підкреслив необхідність того, щоб Канада приєдналася до угоди.

Адміністрація Трампа дала Канаді час до п’ятниці, щоб владнати критичні суперечності. «Перша шпальта канадських новин: адміністрація США несподівано оголосила цю п’ятницю дедлайном для приступлення Канади до оновленої угоди про ЗВТ\НАФТА. На терезах: 70% канадського зовнішньоторговельного обороту», — написав у Twitter посол Канади в Україні Роман Ващук. В офісі глави канадського уряду повідомили, що Трюдо мав «конструктивну розмову» щодо нової угоди з президентом США Дональдом Трампом. Вести термінові переговори з приводу вільної торгівлі між трьома країнами відрядили міністра закордонних справ Канади Христю Фріланд, яка заради цього скасувала заплановані візити до України та Франції. Її речник Адам Остен запевнив: Канада підпише лише ту угоду, що буде вигідною для неї, цитує його Бі-Бі-Сі.

«ЦІ КРАЇНИ НАМАГАЮТЬСЯ ВИРОБИТИ НОВИЙ КОНТЕКСТ»

Олександр ЦВЄТКОВ, американіст, професор Київського університету імені Бориса Грінченка:

— NAFTA — угода трьох головних партнерів у торговельних відносинах — Мексики, США та Канади — на принципах відкритої торгівлі. Президент Дональд Трамп прийшов до влади на гаслах того, щоб виходити виключно з інтересів США. Тому йому здавався невигідним такий масштабний договір, і він вважав за краще укладати двосторонні угоди з двома-країнами сусідами.

Зараз у цьому трикутнику проблема: чи змінювати умови попередньої домовленості чи переходити на двосторонній формат. Це виклик для Канади, оскільки між Мексикою і США уже проведені переговори про укладання двосторонньої угоди. Нині виходить, що ці три країни намагаються виробити новий контекст, нові умови договору, виходячи з позицій США. При цьому і Мексика, і Канада все ще зберігають інтерес до попереднього договору, але якщо Сполученими Штатами питання буде поставлене руба, мають бути нові домовленості.

Щодо подальшого розвитку подій, то скоріше за все, будуть досить складні переговори саме з Канадою. У цьому відношенні Мексика для США — більш легкий переговірник. Оскільки Канада є найбільшим економічним партнером Сполучених Штатів, їхні торговельні та економічні мости перетинаються в багатьох площинах.

Очевидно, що буде обмін візитами високопосадовців для того, щоб виробити найбільш прийнятні умови для обох країн.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати