Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Майбутнє Донбасу

Яку роль відіграє ООН у зусиллях з відновлення регіону
12 жовтня, 19:34
ФОТО З АРХІВУ «Дня»

Упродовж двох років конфлікт на сході України рідко потрапляв у заголовки міжнародних ЗМІ. Не так багато людей на Заході розуміють, що від конфлікту постраждало 3,7 мільйона жінок, чоловіків та дітей, що він змусив сім’ї покинути власні домівки та спричинив величезний тиск на приймаючі громади.

Після того як сторони конфлікту знову домовилися про припиненню вогню на початку вересня, кількість жертв серед цивільного населення реально скоротилася. Проте всі сторони та міжнародне співтовариство повинні забезпечити вжиття усіх необхідних запобіжних заходів для захисту життя та джерел існування цивільного населення.

Вкрай важливо зосередити зусилля на забезпеченні гуманітарної допомоги та допомоги для найшвидшого відновлення, особливо в регіонах, які безпосередньо постраждали від конфлікту, та розпочати створення передумов для довгострокового розвитку. Стабілізація у забезпеченні джерел існування та повернення регіону, що постраждав від конфлікту, до нормального життя завдяки сприянню соціальній згуртованості, безпеці та зайнятості мають бути першочерговим завданням.

Налагодження діалогу з постраждалими в результаті конфлікту, розуміння їхніх потреб та надій є єдиним способом адекватно відповісти на виклики, з якими вони стикаються.

Люди є основним джерелом енергії та розвитку. І внутрішньо переміщені особи, і приймаючі громади доводять кожного дня, що можна відновитися після кризи. Громадяни прагнуть отримувати професійну підготовку, скористатися інформацією про можливості працевлаштування та користуватися послугами охорони здоров’я та освіти. Вони також дуже зацікавлені в участі у процесі прийняття рішень на місцевому рівні для визначення пріоритетних потреб і рішень, які стосуються місцевих громад. 

ООН, інші міжнародні партнери та донори відіграють активну роль у зусиллях розвитку, спрямованого на задоволення цих потреб та відновлення регіону. Наразі масштабна участь партнерів Програми розвитку ООН (ПРООН) дозволила забезпечити надання найважливіших послуг у сфері джерел існування та соціальної допомоги, зокрема створення 5 тис. нових робочих місць та надання психологічної та юридичної допомоги150 тис. осіб, які постраждали внаслідок конфлікту.

У Семенівці була відновлена насосна станція, зруйнована в результаті інтенсивних обстрілів у 2014 році, завдяки чому було забезпечене надійне постачання водопровідної води для приблизно 3,5 мільйона осіб, підприємств та державних установ, які нині 95% території Донецької області по обидва боки лінії конфлікту. Доказом надзвичайної уразливості регіону є відключення, з початку жовтня, електропостачання водопровідних станцій цієї ж системи, розташованих у контрольованих урядом районах Луганської області,через неоплачені рахунки за послуги, в результаті чого, з наближенням суворої зими, без води та опалення залишилося 600 тис. осіб. Необхідно докласти усіх зусиль для недопущення виникнення таких гострих гуманітарних проблем.

В кінці тижня я планую відвідати Краматорськ та зустрітися з деякими найбільш рішучими та надихаючими мешканцями Донбасу. Багато з них втратили все. Проте, отримавши невелику допомогу у рамках нашої програми малих грантів, ці громадяни відновлюють свої громади, розпочинаючи власний бізнес та створюючи робочі місця.

ПРООН продовжуватиме надавати підтримку проектам на місцевому рівні, щоб допомогти населенню та громадам відновитися та домагатися повної реалізації своїх прав. Наразі необхідно використовувати усі ресурси та потенціал для забезпечення підтримки громад, які постраждали внаслідок конфлікту, та забезпечення того, щоб громадяни мали дах над головою, їжу та могли відправити дітей до школи.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати