Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Очікувати проривних проектів не варто, але...»

Експерт — про особливості візиту Президента України до Астани
07 жовтня, 12:27
ФОТО REUTERS

8 жовтня розпочнеться дводенний офіційний візит президента України Петра Порошенка до Республіки Казахстан. Як повідомив на брифінгу для журналістів заступник глави Адміністрації Президента Костянтин Єлісєєв, під час візиту запланована зустріч Порошенка з президентом Казахстану Нурсултаном Назарбаєвим, а також проведення бізнес-форуму. За словами Єлісєєва, в рамках візиту планується підписання трьох двосторонніх угод між Україною та Казахстаном.

Тим часом, за повідомленням прес-служби президента Казахстану, глави обох держав обговорять в Астані реалізацію мінських домовленостей, а також торговельно-економічну співпрацю. Також під час переговорів очікується розгляд пріоритетних напрямків взаємодії у вугільній промисловості, транспортно-логістичній сфері, агропромисловому комплексі й інших сферах.

Крім того, як повідомив журналістів міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин, українська сторона чекає в результаті переговорів в Астані домовитися про постачання уранового концентрату з Казахстану.

«АКЦЕНТ БУДЕ ЗРОБЛЕНО НА ЕКОНОМІЧНІЙ ВЗАЄМОДІЇ В ПЕВНИХ СФЕРАХ»

Досим САТПАЄВ, директор казахстанської Групи оцінки ризиків, Алмати:

— З літа минулого року Казахстан досить часто став заявляти про те, що, незважаючи на участь нашої республіки в Євразійському економічному союзі, незважаючи на те, що Росія перебуває в конфлікті з Києвом, він не збирається передивлятися свої відносини з Україною. І більше того, Астана готова активно підтримувати з Україною активні відносини в різних сферах. Слід зауважити, що за останні півтора року було проведено кілька бізнес-форумів за участю казахстанських і українських бізнесменів, і було заявлено про те, що казахстанський бізнес готовий прийти до України, як, утім, український може працювати в Казахстані. Цей візит, з одного боку, має засвідчити, що для Казахстану нинішня влада в Україні є легітимною й наша республіка готова співпрацювати в усіх напрямках. А з другого боку, Казахстан хоче показати, що наша багатовекторна політика, яка традиційно була основою підтримки тісних відносин нашої республіки з різними державами, нікуди не зникла.

Крім того, важливим є економічний аспект, незважаючи на те, що Україна з багатьох причин не є ключовим торгівельним партнером Казахстану. Наша республіка вже протягом довгих років намагається розвивати індустріально-інноваційну програму, тому їй був би дуже корисним досвід України, яка традиційно асоціювалася з наявністю промислового потенціалу, людського капіталу і певних технічних промислових можливостей з виробництва тих чи інших несировинних товарів.

Цей візит президента України, з одного боку — з політичної точки зору — дуже важливий для Казахської республіки, оскільки він продемонструє нашу нейтральність у тих конфліктах, що зараз є на пострадянському просторі. А з другого боку, акцент буде зроблено на економічній взаємодії між Казахстаном і Україною в певних сферах, хоча чекати якихось проривних проектів не варто. Але з дипломатичної точки зору візит дуже важливий.

Що стосується обговорення під час візиту виконання мінських угод, Казахстан не раз закликав усі конфліктуючі сторони виконувати мінські угоди. Позиція Астани збігається з позицією деяких європейських країн. При цьому не слід забувати, що Казахстан весь час намагався виступати як модератор у російських відносинах. Астана пропонувала кілька разів провести на своєму майданчику переговори. Але тоді Лукашенко перехопив ініціативу. У той же час Астана зберігає бажання виступити певною мірою посередником в українсько-російських переговорних процесах. Тим паче що буквально днями в Астані закінчилися переговори так званої помірної сирійської опозиції, яка чомусь вирішила обрати Астану майданчиком для переговорів. Цілком можливо, що їх не влаштовує переговорний процес у Москві. Це ще раз говорить про те, що Казахстан продовжує позиціювати себе як модератора вирішення тих чи інших конфліктних питань. Думаю, що, швидше за все, під час цієї зустрічі керівництво Казахстану в черговий раз підкреслить готовність, якщо є бажання України й інших учасників переговорного процесу, надати для цього майданчик.

Разом із тим у Казахстану не так багато інструментів впливу на цей процес, дипломатичних ресурсів, тому не варто переоцінювати роль Казахстану в цьому питанні. Єдине, що ми можемо надати, лише майданчик для переговорів.

Чи очікується під час цього візиту підписання угоди про постачання до України уранового концентрату з Казахстану, як повідомляють ЗМІ? 

— Так, я чув про це. Слід зауважити, що Казахстан є великим постачальником урану до США для американських атомних електростанцій. Казахстан — один з лідерів на світовому ринку з видобутку урану й активно намагається модернізувати свою уранову промисловість, щоб виробляти продукцію з високою додатковою вартістю. І для Казахстану була б корисною участь України як партнера, який може сприяти розвитку нашого атомного комплексу з точки зору його модернізації й отримання інноваційної складової. Думаю, що співпраця між Казахстаном і Україною в цьому плані буде плідною.

На казахському ринку працюють російські, японські, китайські, французькі, канадські, й поява якихось українських структур буде схвалена, якщо це збігатиметься зі стратегією Казахстану щодо модернізації нашої атомної індустрії.

— А як щодо перспективи співпраці у військово-технічній сфері, зважаючи на те, що після початку російської агресії торік ОПК України почав виробляти нову конкурентоздатну військову техніку?

— Тут не слід переоцінювати військову співпрацю Казахстану й України, тому що Казахстан як член Організації договору про колективну безпеку отримує російську зброю за більш-менш пільговою ціною. Хоча тут є певні ризики, тому що з точки зору національної безпеки надзвичайна залежність збройних сил Республіки Казахстану від одного постачальника в особі Росії мною розглядається як загроза. Для нас було б вигідно мати кілька постачальників зброї. Таким чином ми б краще забезпечували інтереси національної безпеки.

Якщо Україна тут запропонує досить цікаві військові проекти за вигідною ціною для Казахстану, то наша республіка буде готова співпрацювати в оборонній сфері, тим паче що ми співпрацюємо з іншими країнами: Ізраїлем, Туреччиною, і не тільки. Хоча у військово-технічній сфері відчувається монополія Росії, але за наявності хороших пропозицій і з оптимальною ціною Казахстан сприймав би Україну як досить хорошого партнера.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати