Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Поки що торгу не буде, Савченко просто так не відпустять»

Адвокат Надії розповів «Дню» про умови її звільнення
18 лютого, 11:45
ФОТО ІЗ СТОРІНКИ FACEBOOK

1 березня у Москві відбудеться Марш на підтримку української льотчиці Надії Савченко. Про це повідомив у своєму «Твіттері» один із її адвокатів Марк Фейгін. «У рамках антикризового маршу «Весна» у Москві 1 березня 2015 року пройти колоною учасників на підтримку звільнення Савченко #FreeSavchenko Приєднуйтесь!» — закликає захисник.

На сайті «Новой газеты» з 9 лютого триває збір підписів на підтримку Надії. За станом на вчора за свободу української льотчиці висловилося 10 тис. 530 осіб, серед яких Людмила Улицька, Світлана Ганнушкіна, Світлана Алексієвич, Дмитро Муратов, Ксенія Собчак, Віктор Шендерович, Андрій Курков, Ігор Іртєньєв та інші.

Проте, незважаючи на реакцію світової громадськості, російська влада продовжує стояти на своєму. Минулого тижня голова комітету Держдуми РФ із міжнародних справ Олексій Пушков заявив, що не існує механізму автоматичного звільнення Надії Савченко, а її невинуватість повинен довести суд.

Тим часом сестра Надії Віра Савченко вважає, що росіяни «готують нарешті шлях передачі Надії, може, вони хочуть перенести суд із травня на квітень, але до того треба ще дожити». Про це вона сказала в ефірі Espreso.TV. Раніше Віра написала листа президентові Росії Володимиру Путіну, в якому просить обміняти Надію на неї. Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков запевнив Віру, що Путін листа прочитає...

Марк Фейгін виключив можливість перенесення суду над Савченко на квітень. «Процесуальна стадія можлива після закінчення справи, ознайомлення з нею, попередніх слухань... Менше ніж за два місяці ці стадії не можна пройти... Справа Савченко — це десятки томів. Тому я скептично ставлюсь до того, що це може пройти у квітні», — розповів «Дню» адвокат. Тим часом він також зазначив, що обмінятися Вірі місцем із надією неможливо з «правової точки зору». «Мабуть, це риторичне посилання до Путіна: яка вам різниця — тримати одну сестру чи іншу? Це публічна оферта, яка полягає в наступному: якщо вам хочеться когось помучити, то візьміть мене, оскільки моя сестра вже намучилась», — додав адвокат.

За словами Марка Фейгіна, Кремль «поки що не збирається продавати Савченко». «Це політичне рішення, і Кремль хоче щось отримати натомість. Поки що торгу не буде, Савченко просто так не відпустять», — вважає захисник.

Нагадаємо, Надію Савченко було затримано наприкінці червня на Донбасі і доправлено до Росії. Її звинувачують у «незаконному перетині» російського кордону і вбивстві журналістів. На минулих парламентських виборах 2014 року Савченко було обрано до Верховної Ради України і включено до делегації ПАРЄ, що дає їй дипломатичний імунітет.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати