Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Послання від трьох сенаторів

Рон Джонсон: питання щодо імпічменту має залишитись позаду і ми, республіканці і демократи, маємо рухатись уперед у справі підтримки України
14 лютого, 17:17

Сьогодні, сенатори-республіканці Рон Джонсон, Джон Баррассо і сенатор-демократ Кріс Мерфі провели зустріч з президентом України Володимиром Зеленським і за їхніми словами, попрямували далі на Мюнхенську конференцію безпеки з «дуже великим відчуттям оптимізму».

Нагадаємо, що згадані сенатори востаннє зустрічалися з українським президентом 5 вересня, коли виникла проблема замороження з боку Трампа військової підтримки Україні. 

Відтак зрозумілим був інтерес українських медіа до цієї зустрічі. І це, мабуть, виправдало їх очікування і мабуть і української влади, зокрема Президента Зеленського.

«Ми тут разом, бо немає розбіжностей між республіканцями і демократами у Конгресі, щодо підтримки України, її оборони»

Відкриваючи брифінг, сенатор-республіканць Рон Джонсон зазначив: це моя сьома поїздка до України і я разом зі своїми колегами республіканцем-сенатором Джоном Баррассо і сенатором-демократом Крісом Мерфі прибули, щоб продемонструвати двопартійну підтримку до хороброму українському народу і також підтримаку тій боротьбі, яку президент Зеленський зі своєю команду веде з корупцію.  І він стверджує, що хоче її подолати».

Зі свого боку сенатор-демократ Кріс Мерфі зазначив, що ми щойно закінчили непростий момент в американській політиці.

«Ми утрьох представляємо різні партії і ми голосували по різному у справі імпічменту у США. І ми тут разом, бо немає розбіжностей між республіканцями і демократами у Конгресі, щодо підтримки України, її оборони, а також щодо підтримки у здійсненні реформ в Україні, - наголосив Мерфі.

Тим часом сенатор-республіканець Джон Барроссо, який наприкінці минулого року був інціатором запровадження санкцій проти будівництва «Півнчного потому -2»,зазначив, що за останні шість років це його четвертий візит до України.

«Кожного разу, коли я приїжджаю до України, я бачу, що Україна стає кращою»

«І кожного разу, коли я приїжджаю до України, я бачу, що Україна стає кращою. Ми сьогодні тут як республіканці та демократи, щоб продемонструвати нашу підтримку народу України і президенту України Зеленському. А також тому, що відносини між США та Україною є дуже важливими для народів обох країн. Ми сьогодні перебуваємо тут, щоб показати відданість тому, щоб зміцнювати ці стосунки між нашими народами», - підкреслив сенатор Барроссо.

На запитання журналістів про ніби то втручання України на вибори у США і імпічменту, сенатор Мерфі зазначив наступне: «Я думаю, що Україна не винна в тому, що відбувалось у США у справі імпічменту. Важливо довести нашим колегам, що ті реформи, які здійснює Україна, їх поступ тривав далі. І це дуже важливо».

Сенатори зізнались, що вони не знають ім’я майбутнього посла США в Україні. Сенатор Джонсон лише зазначив, що лава запасних у галузі зовнішньої політики США міцна. «Ми поки що не знаємо, хто буде послом США в Україні, але я хочу сказати, що це буде професійна і фахова людина, дипломат, який буде займатись зміцненням двосторонніх стосунків», відзначив він.

Днями в інтерв’ю «Голосу Америкі» в програмі час сенатор-демократ Менендез запропонував збільшити безпекову допомогу Україні, зокрема, на військові навчання, та надати особливий статус партнера поза НАТО. Він також наголосив, що «українці відстоюють не лише свою свободу та незалежність». У зв’язку з цим  «День» поставив сенаторам запитання, чи підтримують вони в Сенаті таку ініціативу і чи просив президент Зеленський під час їхнього у спілкування в Офісі президента на Банковій надання   Україні статусу головного союзника США поза НАТО.

«Питання надання спеціального статусу – головного союзника США поза НАТО - обговорюється багато років і, звісно, буде надалі обговорюватись»

Сенатор-республіканець Джонсон у своїй відповіді зазначив наступне: сенатор Менендез є членом комітету у закордонних справах і ми надалі будемо проштовхувати, щоб більше надавалось допомоги щодо оборони для України. Ми щойно під час зустрічі з президентом порушували це питання і питали, що ми можемо для зробити у цьому плані. І ми почули від нього конкретні питання і з собою повеземо цю інформацію. І вже на місці подивимось, що з того, що він запропонував ми можемо зробити».

На уточнююче питання «Дня» чи порушував президент Зеленський питання щодо надання спеціального статусу головного союзника США поза НАТО, сенатор-демократ Мерфі зазначив, що «питання надання спеціального статусу обговорюється багато років і, звісно, буде надалі обговорюватись. Думаю, щодо будуть широкі дискусії, як ми можемо краще надати Україні підтримку в її обороні».

«Ми прямуємо на Мюнхенську конференцію безпеки, але залишаємо Україну з добрим відчуттям оптимізму щодо її майбутнього».

Сенатор-республіканець Джонсон ще раз підкреслив: наше послання є чітким: питання щодо імпічменту має залишитись позаду і ми, республіканці і демократи, маємо рухатись уперед у справі підтримки України.

Завершуючи брифінг для журналістів, а також підсумовуючи зустріч з президентом Зеленським, сенатор Джонсон сказав наступне: «ми прямуємо на Мюнхенську конференцію безпеки, але залишаємо Україну з добрим відчуттям оптимізму щодо її майбутнього».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати