Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Потужний землетрус у Хорватії

ЄС активував Механізм цивільного захисту для ліквідації наслідків стихійного лиха і почав надавати допомогу
24 березня, 19:21
ФОТО REUTERS

Днями в Хорватії став потужний землетрус, унаслідок якого у Загребі загинув 15-річний підліток, а також постраждало 17 людей. Як повідомляє агентство dpa з посиланням на місцеві ЗМІ, під час землетрусу з дахів будинків падала черепиця, уламки стін летіли на запарковані на вулицях машини. А також, впала частина верхівки південної вежі центрального собору столиці Хорватії. В деяких районах міста не було електрики та води.

За даними Європейського середземноморського сейсмологічного центру, епіцентр першого підземного поштовху магнітудою 5,3 стався о 6:24 ранку за сім кілометрів на північ від Загреба на глибині 10 кілометрів.

А о 7:01 ранку в Загребі відчувався новий землетрус, магнітудою 5,0, а о 7:41 стався третій поштовх магнітудою 3,7.

У зв’язку з потужним землетрусом у Загребі, що завдав значних руйнувань, Євросоюз у координації із владою Хорватії активував Механізм цивільного захисту для ліквідації наслідків стихійного лиха та вже почав надавати допомогу на місці, заявив у понеділок під час онлайн-брифінгу речник Єврокомісії Ерік Мамер. «Вчора у Загребі стався потужний землетрус, який завдав великої шкоди. Хорватія активувала Механізм цивільного захисту ЄС для ліквідації наслідків землетрусу. У межах негайного реагування Європейський Союз вже допоміг мобілізувати намети, пересувні ліжка, обігрівачі та спальні мішки з Словенії, Угорщини, Австрії й Італії. Крім того, супутникова система ЄС «Копернікус» допомагає у створенні супутникових карт уражених районів для допомоги в оцінці завданої шкоди», — сказав речник.

За повідомленням Єврокомісії, 22 березня президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у телефонній розмові з прем’єр-міністром Хорватії Андрієм Пленковичем висловила готовність надати країні необхідну допомогу й підтримку.

Такж підтримку Хорватії від імені України висловив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. «Сумні новини з Хорватії. Рано вранці столиця Загреб, Хорватія і сусідні країни здригнулися від поштовхів землетрусу, який призвів до жертв та значних руйнувань. Висловлюю нашу солідарність та співчуття всім, хто попав у це лихо. Я також бажаю швидкого одужання постраждалим», написав очільник українського МЗС у Twitter.

Тим часом посол України в Хорватії Ваисль Кирилич написав у Twitter, що Загреб відновлюється після землетрусу: мешканці міста повертаються до своїх осель, служби впорядковують вулиці, військо допомагає громадянам, урядова комісія оцінює збитки.

Як повідомило видання CroatiaWeek, влада Хорватії з метою боротьби з поширенням коронавірусу заборонила громадянам пересуватися між містами без крайньої потреби.

Міністр внутрішніх справ Хорватії Давор Божинович, який очолює групу з антикризового управління, попередив, що у разі порушення обмежувальних норм влада буде змушена застосовувати більш жорсткі заходи. Урядовець сказав, що це рішення — реакція на дії частини мешканців Загреба, які втекли з міста в неділю після потужного землетрусу. У понеділок вранці влада Хорватії повідомила, що в країні зафіксовано 52 нові випадки коронавірусу, а їх загальна кількість наразі становить 306.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати