Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Про що промовчав Трамп?

Експерти — про значення виступу президента США на Генасамблеї ООН та висновки для України
26 вересня, 17:56
ФОТО РЕЙТЕР

25 вересня вранці за місцевим часом президент США Дональд Трамп виголосив свою другу промову перед Генасамблеєю ООН. У виступі, який тривав майже 40 хвилин, він жодного разу не згадав про Україну. А Росію згадав лише в контексті критики Німеччини за те, що вона стане «повністю залежною від російської енергії» в разі побудови газопроводу «Північний потік-2», оминувши такі теми, як агресія РФ проти України, її можливе втручання в американські вибори, роль у Сирії, ймовірна відповідальність за отруєння колишнього подвійного шпигуна Сергія Скрипаля та його доньки в Солсбері.

СИЛЬНІШІ, БЕЗПЕЧНІШІ ТА БАГАТШІ

Дональд Трамп розпочав з того, що похвалився прогресом свого уряду: «Менше, ніж за два роки, моя Адміністрація досягнула більше, ніж майже будь-яка Адміністрація в історії нашої країни». І хоч після цих слів залом Генасамблеї, в якому зібралися представники майже 200 країн світу, прокотився приглушений сміх, президент США з усмішкою відзначив: «Не очікував такої реакції, але нічого». Він, зокрема, назвав такі факти: країна стала багатшою на 10 трлн доларів, кількість безробітних — на найнижчому рівні за півстоліття, створено понад 4 млн нових робочих місць, відбулося найбільше зниження податків, розпочалося спорудження стіни на кордоні з Мексикою. «Таким чином, США — сильніша, безпечніша та багатша країна, ніж була, коли я вступив на посаду менш, ніж два роки тому»,       — підсумував Трамп.

ПРОГРЕС Є, АЛЕ САНКЦІЇ ЗАЛИШАТЬСЯ

Минулого року Трамп пригрозив «повністю знищити Північну Корею, а її лідера Кім Чен Ина назвав «людиною-ракетою». Нині ж він повністю змінив риторику і звернув увагу на позитивні зрушення: «Реактивні снаряди та ракети більше не літають у всіх напрямках. Ядерні випробування припинилися. Деякі військові об’єкти вже були демонтовані. Наші заручники були звільнені, і є обіцянка, що останки наших полеглих героїв будуть повернуті додому, щоб лежати в спочинку на американській землі», — сказав він, запевнивши, що санкції щодо Пхеньяна діятимуть, доки не відбудеться повне ядерне роззброєння.

«ХАОС, СМЕРТЬ І РУЙНУВАННЯ»

Глава Білого дому повідомив: «Кровожерливі вбивці, відомі як «Ісламська держава», були витіснені з територій, які колись утримували в Іраку і Сирії». Трамп наголосив на необхідності «деескалації військового конфлікту» в Сирії й висловив сподівання, що ООН відповість, якщо режим президента Асада застосує хімічну зброю.

Як і очікувалося, він піддав нищівній критиці Тегеран, сказавши, що іранські лідери «сіють хаос, смерть і руйнування», і звинувативши їх у «грабунку ресурсів нації» задля збагачення. Після підписання ядерної угоди бюджет Ірану зріс приблизно на 40%, пояснив Трамп. «Диктатура використала нові кошти, щоб будувати ядерні ракети, збільшити внутрішні репресії, фінансувати тероризм, хаос і вбивства в Сирії та Ємені», — сказав він і закликав інші країни ізолювати іранський режим.

УКРАЇНСЬКЕ ПИТАННЯ НА ГЕНАСАМБЛЕЇ

Виступ Президента України Петра Порошенка під час сесії Генасамблеї було заплановано на вечір середи за українським часом. Втім, доти українська делегація в Нью-Йорку часу не гаяла. Зокрема, глава держави під час свого виступу на заході високого рівня щодо діяльності ООН з підтримання миру закликав ввести на Донбас миротворчу місію, яка, за його словами, «може бути визначальним чинником припинення страждань українського народу». Водночас він наголосив на необхідності здійснення в ООН реформи «спрямованої на зміцнення архітектури миру та безпеки», повідомляє Адміністрація Президента. Крім того, Порошенко зустрівся з лідерами української громади в США і провів низку двосторонніх зустрічей: зі спецпредставником Держдепартаменту США щодо України Куртом Волкером, президентом Європейської ради Дональдом Туском, президентом Словаччини Андреєм Кіскою.

«День» звернувся до експертів з проханням прокоментувати другу промову Дональда Трампа на Генасамблеї і розповісти, про що свідчить його мовчання щодо України та Росії.

«ЗУПИНИВСЯ НА ПИТАННЯХ, ЯКІ ЗРУЧНІ З ТОЧКИ ЗОРУ ВНУТРІШНЬОЇ СИТУАЦІЇ»

Олександр ЦВЄТКОВ, американіст, професор Київського університету імені Бориса Грінченка:

— Відсутність згадування про Україну, зокрема конфлікту на сході, пов’язана з тим, що на полях Генасамблеї ООН тривають кулуарні переговори між американською та російською сторонами щодо ситуації з поширенням НАТО й питань безпеки. Думаю, там є питання і Сирії, і України.

У головному виступі американського президента, який можна розглядати як програмний, Адміністрації США було важливо показати пріоритети Америки у сферах безпеки на Близькому Сході, у ставленні до таких країн, як Північна Корея, Іран, конфлікту на Близькому Сході й не робити зараз якихось випадів. Адже питання України було б неминуче пов’язане з позицією по Росії. Тож він уникав цього питання в головному виступі.

Це насторожує, оскільки кулуарні переговори, дипломатичний торг тривають без безпосередньої участі України. Має бути стратегія наступних кроків, привернення уваги до проблеми. Частково це відбувається. Те, що дискусія на тему ситуації на сході України внесена в порядок денний Генасамблеї, — це досягнення, але це питання розглядатиметься пізніше. А зараз два тижні дискусій приблизно 160 лідерів світу використовуються для того, щоб погодити якісь загальні цілі лідерів відповідно до головних викликів, які є у світі та яким буде курс їхніх держав.

Дональд Трамп уникав різких випадів. На відміну від свого першого виступу, цього разу він зупинився на питаннях, які зручні з точки зору внутрішньої ситуації в його країні та для інформування світу. Неоднозначна реакція на його виступ пояснює цю ситуацію. Зараз внутрішнє становище у США не вимагає різких рухів Адміністрації, оскільки через місяць будуть проміжні внутрішні вибори, тому цей виступ був відносно збалансований.

«ЗОВНІШНЬОПОЛІТИЧНА ЕЛІТА АМЕРИКИ ЗАЛИШАЄТЬСЯ ПРИХИЛЬНИКОМ ПРОТИДІЇ АГРЕСІЇ РОСІЇ»

Пітер ЗАЛМАЄВ, директор «Євразійської демократичної ініціативи»:

— Ті, хто сподівався на більш м’якого, більш примирливого Трампа на Генасамблеї ООН, залишилися надзвичайно розчаровані його виступом. Він не тільки повторював всі звичайні моменти своєї платформи «Америка понад усе», а й пішов далі, подвоївши свій войовничий національно-орієнтований антиглобалістський меседж. Звертаючись до Вестфальського ідеалу первинності «національної держави» як єдиного гаранту прав людини та демократії, Трамп оголосив про скорочення американських внесків в операції з підтримання миру, пригрозив санкціями проти Міжнародного кримінального суду, виключив участь у Глобальному договорі про міграцію і привітав себе з виходом із Ради ООН з прав людини.

Тим часом промова французького президента, який виступав наступним, являла собою різкий контраст з його американським колегою: інтернаціоналізм проти націоналізму, співпраця проти односторонності, залучення проти ізоляціонізму. На жаль, роман між старшим американським державним діячем та його набагато молодшим французьким колегою виявився недовгим. І, судячи з рожевих зауважень Трампа стосовно північнокорейського диктатора, саме той замінив Макрона в серці американського президента.

Якби Трамп залишився повністю без контролю, його світове бачення могло б викликати неприємності для України, сильно залежної від Pax Americana у захисті від російського ведмедя. Зрештою, зовнішньополітична еліта Америки, в тому числі його власна адміністрація, дотепер залишається прихильником протидії агресії Росії в її ближньому зарубіжжі. Відповідно до відомого парадоксу різкої невідповідності його поглядів щодо Путіна з поглядами його помічників, Трамп практично жодного разу не згадав про Росію у своїй промові в ООН.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати