Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

П’ять особливостей міні-саміту НАТО

«Ця зустріч є свідченням того, що двері Альянсу залишаються відкритими, підтвердженням чого є присутність Чорногорії», — Генсек Єнс СТОЛТЕНБЕРГ
24 травня, 18:18
ФОТО REUTERS

Нинішня зустріч лідерів 28 країн-членів Організації Північноатлантичного договору в Брюсселі вирізняється від багатьох попередніх самітів. По-перше, офіційно це буде робоча зустріч глав держав та урядів союзників, яка триватиме три години. Тому експерти назвали це міні-самітом НАТО.

По-друге, лідери Північноатлантичного альянсу відкриють нову ультрасучасну будівлю штаб-квартири НАТО, яка зводилася з 2010 по 2017 роки на території колишнього аеродрому навпроти старої будівлі. На цій церемонії представник бельгійської компанії, яка виконувала будівельні роботи, вручить символічний ключ Генсеку НАТО Єнсу Столтенбергу.  До речі, остаточно в нову будівлю майже чотири тисячі працівників зі старої будівлі, розташованої буквально через дорогу, переїдуть наприкінці року, й лише тоді туди запросять журналістів. Тому зараз вони зможуть за цим спостерігати на телевізійних екранах у прес-центрі.

По-третє, в саміті вперше братиме участь новий президент США Дональд Трамп, який під час виборчої програми заявляв, що НАТО застаріло. Відтоді він дещо змінив свою риторику щодо НАТО, заявляючи, що союзники мають виконувати зобов’язання перед Альянсом, зокрема виділяти на оборону 2% ВВП. І це дещо заспокоїло європейських союзників НАТО.

До речі, американський президент відкриє в новій штаб-квартирі НАТО елемент зруйнованого світового торговельного центру під час теракту 11 вересня 2011 року під назвою Меморіал на честь 9/11 і статті 5, тим самим засвідчуючи, що вперше в історії Альянсу було задіяно статтю про взаємну оборону.

Німецький канцлер Ангела Меркель також відкриє секцію Берлінської стіни, яка є свідченням того, як НАТО підтримувало мир під час холодної війни.

До речі, історичність цієї зустрічі полягає в тому, що вперше за столом разом із лідерами глав та урядів Північноатлантичного альянсу в дискусіях братиме участь Чорногорія, яка через кілька тижнів завершить процес набуття членства в Альянсі.

Також, на противагу попереднім самітам, в Брюсселі не відбудеться традиційного за останні роки засідання Комісії «Україна — НАТО». І формально, як повідомили на брифінгу представники НАТО, українське питання не розглядатиметься під час робочої зустрічі лідерів Альянсу. Щоправда, не виключено, що хтось може під час обіду порушити це питання.

А розглядатимуться на цьому міні-саміті лише два питання. Розподіл тягаря витрат на оборону й боротьба з тероризмом. Представник НАТО зазначив, що на Вельському саміті було ухвалено рішення, що члени НАТО витрачатимуть 2% ВВП на оборону. Тож очевидно, що президент США наполягатиме на тому, щоб союзники виконували цю норму. 

Окрім того, союзники обговорюватимуть, як розширити діяльність НАТО в Іраку, Йорданії і Африці з метою посилення спроможностей місцевих урядів по боротьбі з тероризмом.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив на брифінгу для журналістів, що зустріч глав і держав Організації Північноатлантичного альянсу продемонструє, що союзники об’єднані у своїй боротьбі проти тероризму і виступають на захист відкритого суспільства. «Зустріч продемонструє спроможності НАТО адаптуватися до змін і глобальних викликів, які відбуваються у світі»,— підкреслив він.

За його словами, дві теми обговорюватимуться на цій зустрічі, зокрема, як НАТО посилити зусилля в боротьбі з тероризмом, і розподіл тягаря з фінансування оборонних видатків, зокрема досягнення показника витрат на оборону у 2% ВВП.

Столтенберг повідомив: починаючи з цього року, союзники укладатимуть плани з оборони, які складатимуться з трьох пунктів: гроші, спроможності й внесок в операції НАТО. Причому двічі на рік вони доповідатимуть, як реалізуються ці плани.

Відповідаючи на запитання журналістів, зокрема про відсутність на саміті партнерів, які заявили про намір приєднатися до Альянсу, Генсек Єнс Столтенберг заявив: «Ця зустріч є свідченням того, що двері НАТО залишаються відкритими,  підтвердженням чого є присутність Чорногорії».

Генсек НАТО також висловив стурбованість відсутністю імплементації Мінських домовленостей, головною передумовою для якого є припинення вогню, чому не сприяє Російська Федерація. Однак не відповів на запитання, чи обговорюватимуться на цій зустрічі виконання Мінських домовленостей і роль Росії, яка не виконує своєї частини.

Не виключно, що під час робочого обіду друзі України в Альянсі донесуть президентові США важливість підтримки нашої країни у протистоянні російській агресії та що повернення окупованого Росією Донбасу і незаконно анексованого Криму означатиме виконання гасла Трампа «зробити Америку знову великою».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати