Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Ретельно спланований» напад

Чи спричинить трагедія в Лас-Вегасі дебати щодо посилення контролю над продажем зброї у США?
04 жовтня, 18:52
ФОТО РЕЙТЕР

Трагедія в американському Лас-Вегасі, внаслідок якої загнуло 59 людей не залишила байдужих не у США, а й по всьому світу. Медики досі намагаються врятувати життя 45 людей, які потрапили під обстріл і перебувають у критичному стані. Поранень  зазнали 527 людей. Ця стрілянина забрала найбільшу кількість життів, порівняно з іншими подібними інцидентами в історії США.

В американській пресі не вщухають дискусії і виникають нові версії та подробиці трагедії. Як пише CNN, «ніхто досі не знає, чому Стівен Паддок перетворився з відставного бухгалтера на найкривавішого масового стрілка в сучасній історії Сполучених Штатів».

За даними видання, кожна деталь масового вбивства була «ретельно спланованою». За кілька днів до трагедії, нападник обрав у готелі номер із видом на музичний фестиваль, у його номері знайшли 23 одиниці вогнепальної зброї, а в будинку та машині поліцейські виявили тисячі набоїв та вибухову речовину. Крім того, з’ясувалося, що Паддок встановив камери всередині готельного номера та в холі. Правоохоронці припускають, що вони призначалися для спостереження за тим, хто наближається до кімнати.

Першою з версій, що пояснювала мотиви нападника, назвали його причетність до терористичного угруповання «Ісламська держава». Проте правоохоронці поки що не виявили слідів міжнародного тероризму. Але саме це припущення зумовило дебати в американській пресі щодо того, чому стрілка досі офіційно не визнали  терористом. Зокрема, президент США Дональд Трамп під час прес-конференції в Білому домі нічого не відповів на запитання репортерів про те, чи вважає він випадок актом тероризму. Проте, як зазначають ЗМІ, згідно з законами США, атаку можна називати терактом лише в тому випадку, якщо буде доведено, що нападник намагався залякати населення, примусити людей до чогось або намагався вплинути таким чином на політичну ситуацію.

Друга версія, про яку пишуть ЗМІ, — це те, що Паддок міг бути психічно хворим. Проте і це лише здогадка. Як пише американська газета New York Post  ні брат, ні мати Паддока не знали, що в нього є злі наміри. За словами брата, в стрілка не було пристрасних політичних переконань. Здається, що схиляється до цієї версії й американський президент Дональд Трамп, який назвав нападника «хворим, безумним чоловіком».

Тим часом The New York Times пише: «А що станеться, якщо з’ясується, що це був лише стривожений американець, до зубів оснащений зброєю військового стилю, яку він законно придбав або легко придбав через нас і наші божевільні, слабкі закони про зброю?» Проте глава Білого дому заявив, що дискусії щодо американських законів про зброю «не на зараз». «З часом ми обговоримо закони щодо вогнепальної зброї», — сказав Трамп.

«День» звернувся до американіста, професора Київського університету імені Бориса Грінченка Олександра ЦВЄТКОВА з проханням прокоментувати нещодавній напад у Лас-Вегасі та пояснити, чи спричинить цей випадок дебати між республіканцями та демократами щодо обмеження продажу зброї в США:

«ПОТРІБНО БІЛЬШ РЕТЕЛЬНО ДОСЛІДИТИ ПРИЧИНИ ЦЬОГО НАПАДУ»

— Це жахлива подія. На неї зі скорботою відгукнулися в усьому світі. Треба віддати належне тому, що не лише лідери світу, а найперше — люди висловлювали свої співчуття сім’ям загиблих і взагалі американцям. Треба додати, що люди в Америці досі додають портрети загиблих і ще багато людей перебувають у лікарнях у критичному стані. Співчуття і реакція людей — це перше, що треба зазначити.

Рік тому також відбулася стрілянина в нічному клубі у США, внаслідок якої загинуло 49 людей, але тоді відповідальність взяла на себе організація ісламського халіфату. Радше за все, те саме почали автоматично переносити на події в Лас-Вегасі. Але за офіційними заявами шерифа та заступника шерифа, мотиви все ще не з’ясовані. Є повідомлення, що подругу Паддока, яка перебувала на Філіппінах, транспортують до США і тоді з’являться нові версії, що стало причиною цього нападу.

Ця подія зумовила реакцію політичних сил. Тут уже є застаріла дискусія, яка ведеться протягом кількох років щодо того, чи посилювати контроль за перебування зброї на руках населення. Крім того, друга поправка в Конституції США дає американським громадянам право вільно володіти та носити зброю. Поки що офіційна позиція полягає в тому, що виноситися на офіційні трибуни це питання не буде.

І республіканці, і демократи схиляються до того, що треба більше дослідити цей випадок масового вбивства в Лас-Вегасі, щоб потім робити якісь висновки та проводити слухання в Конгресі або інших інституціях.

Деякі сенатори, зокрема Сандерс, заявили, що потрібно більш ретельно дослідити причини цього нападу, адже вони не вписуються в жодні схеми. Напад був старанно і ретельно підготовлений. Така кількість зброї, яку Паддок приніс у готель, просто виходить за межі розумного. Думаю, що тут може бути і версія психічного відхилення. У наш час ефір насичений подіями, новинами, які сколихують масове розуміння того, як ставитися до подій у світі. Всі ці катастрофи, урагани, які пройшлися по США, можуть впливати на психіку окремих людей. До цієї версії ставляться дуже обережно, вона офіційно не висувається, але вона може бути.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати