Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Самогубство чи вбивство?

У центрі Стамбула в саду власного будинку знайдений мертвим засновник гуманітарної організації «Білі шоломи» Джеймс Ле Мезюр’є
13 листопада, 18:52

Офіційна назва організації «Білі шоломи» — «Сирійська цивільна оборона». Джеймс Ле Мезюр’є також був відставним офіцером британської армії. Російська влада й уряд Башара Асада стверджували, що він є колишнім офіцером британської розвідки МІ-6, але підтверджень цього з незалежних джерел немає. «Білі шоломи», засновані  2013 року, відомі насамперед тим, що зробили надбанням світової громадськості факти застосовування урядовими військами в Сирії хімічної зброї проти повстанців і мирного населення і неодноразово звинувачували російську та сирійську урядову авіацію в бомбардуваннях цивільних об’єктів і загибелі мирного населення. З цієї причини ця організація була щиро не помічена і офіційним Дамаском і Москвою. Звідти сипалися звинувачення, без будь-яких  доказів, у зв’язках «Білих шоломів» одночасно з «Аль-Каїдою», «Ісламською державою» й американськими та британськими спецслужбами. МЗС Росії звинувачувало організацію в інсценуваннях хімічних атак і зв’язках із терористами всіх мастей. Проте «Білі шоломи» абсолютно офіційно фінансуються урядами Британії, Данії, Нідерландів і Німеччини, а також Агентством США з міжнародного розвитку. Волонтери цієї організації працюють на території Сирії, не контрольованої урядом Асада. Вони врятували в цій країні десятки тисяч цивільних осіб.  2016 року «Білі шоломи» отримали премію «За правильний спосіб життя», присуджену організації за надзвичайну сміливість, співчуття і гуманітарну участь у порятунку цивільного населення. Того ж року організацію номінували на Нобелівську премію миру. В червні 2016 року Ле Мезюр’є був нагороджений орденом Британської імперії ступеня офіцера «За заслуги перед Сирійською цивільною обороною та захист мирних жителів Сирії».

Із приводу загибелі Ле Мезюр’є у британській пресі відразу з’явилися натяки на те, що в його смерті не обійшлося без російських спецслужб. На ці натяки дуже бурхливо відреагувала пресслужба МЗС Росії, присвятивши цьому спеціальну заяву. Там ідеться, що «11 листопада цього року газета The Independent опублікувала статтю «Джеймс Ле Мезюр’є: британський співзасновник «Білих шоломів» знайдений мертвим після звинувачень у шпигунстві з боку Росії». Інцидент пов’язується з нещодавніми заявами офіційного представника МЗС Росії М.В. Захарової від 8 листопада ц.р., що викривають діяльність британського розвідника (його звинувачували у «зв’язках з терористичними угрупуваннями». — Б.С.). Причому інформація надається у спотвореному, заангажованому вигляді — звучать прямі натяки на причетність Москви до цього випадку». Також російська сторона стверджує, що «розслідування справи про загибель Дж. Ле Мезюр’є ще не розпочалося, проте британські журналісти вже діють у руслі своїх «обкатаних» медіатехнологій: на хвилі гарячих новин здійснюється емоційне інфовкидання, в усьому звинувачуються «ці росіяни», розкручується черговий медійний скандал у дусі «хайли лайкли», а коли виявляється повна непричетність російської».

Настільки бурхлива реакція на газетні публікації та ще непочате розслідування може розглядатися як підтвердження відомого прислів’я: на злодієві шапка горить. А пригожинське агентство ФАН уже встигло опублікувати статтю під пишномовним заголовком «Захід замітає сліди роботи «Білих шоломів» у Сирії через ліквідацію Ле Мезюр’є». Цей прийом, відповідно, називається: з хворої голови на здорову.

Що ж доки відомо про смерть Ле Мезюр’є? Його тіло з травмою голови, багаточисельними порізами, переломами рук і ніг було знайдено мусульманами  дорогою на молитву до мечеті Килича Алі-паші о 4.30 ранку 11 листопада. Фатальною стала травма голови — найімовірніше, перелом основи черепа. Дружина Ле Мезюр’є Ема Вінберг, з якою він одружився за рік до смерті, міцно спала і про смерть чоловіка довідалася від поліції. За її словами, Джеймс пішов спати близько четвертої ранку, заздалегідь випивши снодійне. Він також уживав антидепресанти. Зауважимо, що Ема була виконавчим директором добродійної організації Mayday Rescue, яку Джеймс заснував  2014 року. Організація навчала сирійських волонтерів для проведення рятувальних робіт.

Стамбульська поліція розглядає версію самогубства Ле Мезюр’є в результаті стрибка чи падіння з балкона власного будинку. Проте проти цього вказують декілька істотних обставин. Спальня і балкон розміщені на третьому поверсі. Падаючи або стрибаючи з такої висоти, можна гарантовано отримати каліцтва того чи іншого ступеня тяжкості, це як пощастить, але не можна гарантувати, що травми будуть смертельними. Крім того, Ле Мезюр’є був людиною публічною. І якби він насправді вирішив накласти на себе руки, то, швидше за все, залишив би лист з поясненням свого вчинку. Звичайно,  останніми тижнями у Джеймса були приводи для депресії через те, що США фактично зрадили сирійських курдів, вивівши війська з півночі Сирії та дозволивши Туреччині почати військову операцію проти курдів. Але якщо вже голова «Білих шоломів» вирішив скоїти самогубство, то міг би це зробити в набагато надійніший та менш болісніший спосіб. Можна було просто випити смертельну дозу снодійного. Відставний капітан британської армії напевно мав удома вогнепальну зброю і за бажання міг застрелитися, скориставшись традиційним для військових способом накласти на себе руки. Звичайно, людина могла кинутися з балкона у відчаї, не думаючи про те, що може не загинути, а лише тяжко покалічитися. Але тоді виходить, що снодійне діяло дуже короткий час — менше ніж півгодини, що здається маловірогідним. І хороший друг Ле Мезюр’є журналіст Бі-Бі-Сі Марк Урбан підсумував: «Є великі підозріння, що це могло бути вбивство, справа рук агента держави, інші вважають, що він, можливо, наклав на себе руки».

До того ж, проти версії вбивства вказує те, що до будинку Ле Мезюр’є можна було потрапити лише через датчик, що прочитує відбитки пальців. Відеокамери також не зафіксували проникнення в житло Ле Мезюр’є сторонніх осіб. Проте для навчених фахових кілерів не є великими труднощами діяти так, щоб не потрапити у поле зору відеокамер, а також розкрити навіть досить складні замки й електронні також. Не можна нехтувати тим припущенням, що смертельної травми голови могли завдати ще в будинку, а потім скинули Джеймса, що так і не прокинувся, з балкона, щоб імітувати самогубство. І добре відомо, що в Туреччині, зокрема й у Стамбулі давно і досить успішно діє російська агентура, зокрема й серед місцевої північнокавказької діаспори. Вона вже ліквідувала кілька іммігрантів із Чечні й інших республік Північного Кавказу. А Ле Мезюр’є заважав насамперед Росії й уряду Асада. І більше ніхто, мабуть, не був зацікавлений у його смерті. Що ж, почекаємо результатів розслідування.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати