Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Ще півроку за гратами

Російський суд продовжив арешт Надії Савченко
16 вересня, 11:36
ФОТО REUTERS

15 вересня в місті Донецьку Ростовської області пройшли  попередні слухання у справі української льотчиці Надії Савченко. Російський суд задовольнив клопотання прокуратури і продовжив термін арешту українки на шість місяців. У той же час, як повідомив один із адвокатів Савченко Марк ФЕЙГІН, захист наполягав «на зміні запобіжного заходу на будь-який, не пов’язаний з утриманням під вартою, зокрема під консульські гарантії».

За словами іншого захисника Іллі НОВИКОВА, «ці півроку — максимум для правосуддя, протягом яких суд першої і другої інстанції мають вкластися, щоб розглянути саму справу і апеляцію». «Все інше — це теорія: ніхто не знає, чи буде це півроку, чи два місяці. Ця ухвала — стандартний крок», — розповів «Дню» адвокат.

Суд у Донецьку відбувся у закритому режимі та при посилених заходах безпеки. На слуханнях не було родичів Надії Савченко, проте були сім представників країн ЄС і США. «Мета нашого візиту — спостерігати за ходом судового процесу», — цитує «Інтерфакс» одного з представників групи іноземних спостерігачів. За його словами, у складі делегації — представники Швеції, Нідерландів, Великої Британії та Сполучених Штатів.

Присутність американських дипломатів на суді підтвердив і прес-секретар амбасади США в Москві Вільям Стівенс. «Ми б хотіли підкреслити, що Надія Савченко не повинна бути під слідством. Вона утримується як заручник після того, як її було викрадено підтримуваними Росією сепаратистами і було перевезено нелегально через кордон з України», — заявив Стівенс журналістам.

На момент підготовки матеріалу в Донецькому суді тривали слухання. «Захистові Савченко наразі відмовлено в усіх його клопотаннях. Залишилися три: про трьох суддів, про виключення доказів, і про виклик свідків», — поінформував у своєму Twitter Марк Фейгін. Пізніше він додав, «звинувачення погодилося з клопотанням захисту про розгляд справи Савченко колегією з трьох суддів».

Під час перерви «День» зателефонував до пана Фейгіна і попрохав його прокоментувати ухвалу суду продовжити арешт Савченко.

«Це передбачено Карно-процесуальним кодексом  РФ. Це необхідно для судового слідства, яке регулюється вимогами до попередніх слухань. Саме там це питання береться до уваги, оскільки 30 вересня спливає термін перебування Савченко під вартою за клопотанням слідства. Тепер вона вже «за судом» і це питання має бути врегульоване, що й сталося. Питання в іншому — чому вона повинна перебувати під вартою? Запобіжний захід не пов’язаний із цим. Проте, ці шість місяців — стандартна процедура, яку передбачено для людей, які притягуються за особливо тяжкі злочини», — зазначив Марк Фейгін.

Натомість, сьогодні, 16 вересня, Московський міський суд розгляне скаргу адвокатів Надії Савченко щодо її імунітету як делегата ПАРЄ. Як розповів «Дню» Марк Фейгін, у разі визнання за українкою цього статусу, «позитиву все одно не буде». За словами Іллі Новикова, «слідчі, які затримали Савченко, можуть опинитися в міжнародному розшуку, оскільки вона є делегатом ПАРЄ».

Нагадаємо, в червні 2014 року Надію захопили в полон проросійські терористи на Донбасі і вивезли її на територію Росії. Там Савченко звинуватили в убивстві двох російських журналістів, в замаху на вбивство, а також у незаконному перетині кордону РФ.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати