Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Свавілля на очах у всього світу

В ООН оприлюднена доповідь про порушення прав людини в Криму
02 вересня, 19:45
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Організація Об’єднаних Націй оприлюднила п’яту доповідь генерального секретаря Антоніу Ґутерріша про порушення прав людини в анексованому Криму. Доповідь охоплює період з 1 липня 2020 року по 30 червня 2021 року й «описує широкий спектр порушень прав людини і міжнародного гуманітарного права». Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Мова йдеться зокрема про випадки тортур або жорстокого поводження, які, ймовірно, були застосовані співробітниками Федеральної служби безпеки Росії; переведення затриманих осіб із Криму для засудження і відбування покарання у вигляді позбавлення волі в Росії; свавільне поміщення затриманих у штрафні ізолятори, включаючи тривале одиночне ув’язнення; санкції проти релігійних організацій та окремих осіб; втручання в проведення публічних зібрань; заочні судові процеси, які не відповідають міжнародним стандартам у галузі прав людини, щодо осіб, яких вважають противниками російської влади в Криму.

Слід зазначити, що поки що жодна особа за ці правопорушення не була притягнута до відповідальності. Російські окупанти безкарно чинять свавілля і очевидно, що їхні дії підтримують Кремлем.

В доповіді також вказується, що в розслідуванні 43 випадків насильницького зникнення (39 чоловіків і чотирьох жінок), задокументованих у Криму з березня 2014 року, «не було досягнуто відчутного прогресу».

У документі підкреслюється, що «серед передбачуваних винних, які брали участь у викраденнях, утриманні під вартою, позбавленні волі в неофіційних місцях позбавлення волі, приховуванні місця перебування зниклих осіб, тортурах і жорстокому поводженні, - співробітники Федеральної служби безпеки, сил самооборони Криму і місцева поліція».

Згідно з даними доповіді, в Криму триває практика переведення затриманих із Криму для засудження та відбування покарання у вигляді позбавлення волі у віддалених регіонах Росії. Наводяться також дані про обшуки і «облави» російських силовиків в Криму за вказаний період.

Росія офіційно відхрещується від згаданих обвинувачень і навіть ставить під сумнів їхню обґрунтованість. Так, наприклад, російські ЗМІ оприлюднили реакцію на цю доповідь «російського сенатора» з анексованого Криму Сергія Цекова, який назвав згаданий документ «вкрай непрофесійним». В свою чергу міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров не раз стверджував, що розмови про порушення прав людини в окупованому Криму є «вигадкою».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати