Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Теракт у пітерському метро

«Ці вибухи можуть ознаменувати перехід до «внутрішньої мобілізації» за рік до президентських виборів», — експерт
03 квітня, 18:38
ФОТО REUTERS

3 квітня в Санкт-Петербурзі у вагоні поїзда на станції метро «Сінна площа», а також у вагоні на станції «Технологічний інститут» сталися вибухи, в результаті яких загинуло 10 осіб. Російські власті також повідомляють про 50 постраждалих. Характерно, що ці вибухи сталися через десять хвилин після того, як президент Росії Володимир Путін залишив місто, завершивши виступ на медіафорумі Загальноросійського народного фронту.  Вже після повідомлень, які з’явилися про трагедію, російський президент заявив, що будуть ужиті всі необхідні заходи для допомоги постраждалим унаслідок вибуху в петербурзькому метро.  Генпрокуратура Росії назвала вибух в санкт-петербурзькому метро терористичним актом. Так подію охарактеризував у ефірі телеканалу RT офіційний представник наглядового відомства Олександр Курєнной.

У соціальних мережах активно почали коментувати не стільки вибухи, що сталися, скільки можливі наслідки. «Ось і Путін почав президентську кампанію?» — написав Oleg Pshenichny на своїй сторінці у Facebook. Тим часом Дмитро Гудков зробив наступний висновок: «Після вибухів у пітерському метро лінія поведінки влади щодо будь-яких масових акцій зумовлена. Думаю, щодо іншого теж».

Незалежний російський журналіст Семен НОВОПРУДСЬКИЙ сказав «Дню», що поки немає інформації, щоб робити якісь далекоглядні висновки. «Єдине, — вважає він, — з одного боку, ці вибухи — нагадування про те, що з ніяким тероризмом Росії боротися за три дев’ять земель від Росії не виходить, хто б це не організував, він (тероризм. — Авт.) так чи інакше повертається в Росію. З іншого боку, звичайно, ці вибухи можуть бути використані російською владою як політичний привід зміни повістки розмов про протести на розмови про безпеку, пояснити, чому в нас такий військовий бюджет, чому ми так піклуємося про безпеку».

Експерт звернув увагу на заяву Путіна, що розглядаються всі версії вибухів, включаючи теракт. «Зрозуміло, що все це з’ясовуватиметься, але біда в тому, що в таких випадках російським властям, на відміну від властей Парижа чи Лондона, на жаль, вірити не можна. Невідомо, яка версія буде визнана правдоподібною, наскільки вона буде достеменною і як ці вибухи будуть використано. А їх використовувати  можуть для зміни повістки. Оскільки в Росії чотири роки не  було таких терактів у великих містах після вибуху на вокзалі у Волгограді 2013 року, то ці вибухи можуть ознаменувати деякий перехід  до «внутрішньої мобілізації» за рік до президентських виборів. Тим паче, що йдуть розмови про те, щоб зробити їх достроковими. Останній тиждень влада, так чи інакше, говорила про якусь реакцію на протести, тепер абсолютно інші розмови підуть. Мовляв, країна в небезпеці, дивіться, що відбувається, треба об’єднатися, дати відсіч», — сказав Новопрудський.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати