Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Треба більше зусиль»

Посли іноземних держав прокоментували ефективність здійснюваних в Україні реформ
05 грудня, 11:06
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Нині проведення реформ стало одним із головних завдань для України. Підтвердженням цього є той факт, що на нещодавньому саміті Східного партнерства в Брюсселі питання реформ було одним із основних. Наприклад, глава Єврокомісії Жан-Клод Юнкер відзначив помітний прогрес у реформах, але й згадав, що є речі, яких не було досягнуто, і наголосив на тому, що впевненість західних інвесторів можуть посилити реформи судової системи, боротьба з корупцією, повідомляє DW. Крім того, у фінальній декларації саміту зазначено, що «фінансова підтримка України з боку ЄС та його партнерів обумовлена конкретними кроками в реформах».

При цьому саме відсутність реформ стала причиною того, що Єврокомісія відмовила Україні в наданні чергового траншу макрофінансової допомоги в 600 млн євро. У прес-релізі на сайті організації зазначено, що Україна виконала значну частину політичних зобов’язань, але «чотири заходи, пов’язані з третім та фінальним траншем макрофінансової допомоги, залишаються невиконаними». При цьому в Єврокомісії заявили, що заохочують Україну продовжувати реформи.

На необхідності втілювати реформи наголошують також у Вашингтоні. Держсекретар США Рекс Тіллерсон у промові «США та Європа: зміцнення західних зв’язків» заявив: «Ми віддані успіху незалежної та цілісної України. Проте майбутнє України залежить від перемоги у внутрішній боротьбі в імплементації широкого кола економічних, судових, безпекових реформ та реформ соціального сектору. Ми заохочуємо Україну продовжувати будувати дієздатні інституції, які заслуговують на довіру, що зменшать і, врешті-решт, знищать корупцію, посилять судову систему, забезпечать економічний добробут громадян».

Під час XXV IWCK Charity Bazaar — благодійного ярмарку, що влаштовує Міжнародний жіночий клуб Києва, «День» звернувся до послів, присутніх на події, з проханням прокоментувати, як вони оцінюють ефективність реформ, які здійснюються в Україні, участь у них суспільства та допомогу Україні західних партнерів.

«У КРАЇНІ ПОЗИТИВНА ДИНАМІКА»

Гела ДУМБАДЗЕ, посол Грузії в Україні:

— Я помічаю позитивну динаміку розвитку України, незважаючи на те, що у вас є тимчасові втрати територій. Ми всіляко підтримуємо Україну. Нам дуже знайомий цей біль, адже, як ви знаєте, у нас є окуповані Абхазія та Південна Осетія. Бажаю миру і стабільності вашій країні, тому що це необхідно для розвитку.

Країна — на правильному шляху євроінтеграції та інтеграції в євроатлантичні структури, як і Грузія. Протягом цього року були відбулося дуже багато значущих візитів. Я щойно повернувся із Тбілісі, де супроводжував прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана та велику делегацію. Це був дуже результативний візит. Зараз у кінці місяця намічається офіційний візит міністра закордонних справ Грузії Міхеїла Джанелідзе в Україну. В цьому аспекті це також був дуже плідний рік. Пан Президент України Петро Порошенко був у Грузії в липні, це був перший державний візит українського президента. Ця динаміка триває, з’являється багато конкретики, і ми все це вітаємо й усіляко підтримуємо

«ЛЮДИ ВІДЗНАЧАЮТЬ ЗМІНИ У СВОЄМУ ЩОДЕННОМУ ДОВКІЛЛІ, АЛЕ ВОНИ ЇХ НЕ ВБАЧАЮТЬ НА РІВНІ ДЕРЖАВИ»

Роман ВАЩУК, посол Канади в Україні:

— Реформи відбуваються. Я вже побував у двадцяти двох областях України і бачу, що від об’єднаної територіальної громади Асканія-Нова на Херсонщині до ініціатив на Яремчанщині в Карпатах справи рухаються, люди працюють. Думаю, що це віддзеркалюється в тих соціологічних опитуваннях, які ми підтримуємо: люди відзначають зміни у своєму щоденному довкіллі, але вони їх не вбачають на рівні держави. Тут, можливо, проблема комунікації, зокрема того, як українські політики говорять один про одного, і того, як українські медіа представляють дійсність.

Думаю, підтримка України західними країнами перебуває на досить високому рівні, а щодо кредитних коштів, які були надані, то вони навіть наполовину не використані Україною. Так що тут треба зорганізуватися, щоб використати цю допомогу. Це також важливе питання для українців на різних рівнях.

«МАЄ БУТИ БІЛЬШЕ СПОНУКАННЯ ДО РЕФОРМ»

Ернст РАЙХЕЛЬ, посол Німеччини в Україні:

— Це змішане враження. З одного боку — гарні рішення щодо реформ. З іншого боку — затримки. Тож складно дати дуже чітку відповідь. Звичайно, має бути більше зусиль щодо реформ, більше спонукання до реформ. Але треба усвідомити, що це непросто. Це дуже складний процес, він потребує політичної волі та зусиль, і не всі отримують вигоду від кожного ухваленого рішення.

«ТРЕБА ЗРОБИТИ НАБАГАТО БІЛЬШЕ»

Iзабель ДЮМОН, посол Франції в Україні:

— Реформи імплементуються. Це завжди потребує часу. Багато реформ уже були здійснені, але, як усі знають, треба зробити набагато більше. І ми підтримуватимемо, щоб ці реформи були імплементовані.

«РЕФОРМИ МАЮТЬ ВІДБУВАТИСЯ ШВИДШЕ ТА ЕФЕКТИВНІШЕ»

Йонет Джан ТЕЗЕЛЬ, посол Туреччини в Україні:

— Реформи тривають. Перш за все, це великий крок і вже половина завдання — розпочати їх. Зараз я бачу багато позитивних змін. Деякі з них могли б бути швидшими. Знаю, що люди не завжди задоволені, це зрозуміло. Реформи не відбуваються миттєво. Є хороші історії, а є навпаки. Тож нам треба брати натхнення з хороших історій та, як і раніше, підтримувати Україну в реформах. Ми знаємо, що цей досвід не простий. Реформи мають відбуватися трохи швидше та ефективніше.

«ДУМАЮ, ПРОЦЕС РЕФОРМ ТРИВАЄ. АЛЕ ОДНА ВАЖЛИВА РІЧ — ЦЕ СТАДІЯ ЇХНЬОЇ ІМПЛЕМЕНТАЦІЇ»

Сумі ШIГЕКI, посол Японії в Україні:

— Так, думаю, процес реформ триває. Але одна важлива річ — це стадія їхньої імплементації. Сподіваюсь, люди об’єднані для того, щоб просувати реформи, незважаючи на те, подобаються вони чи ні.

«ПОЛІТИКИ ПОВИННІ БУТИ БІЛЬШ ЧЕСНИМИ У СВОЇЙ РОБОТІ»

Манодж КУМАР БХАРТI, посол Iндії в Україні:

— Реформи добрі, тому що вони здійснюються в демократичній країні. Необхідні кроки, політика потребують багато дискусій і змін. В Індії набагато більш дієздатна та хаотична демократична система. І ми знаємо, що проведення якоїсь політики — це не простий процес. Треба, щоб усі були співзвучні з вашою ідеєю. Тільки тоді політика може стати реальністю. Я знаю, що політичні заходи було імплементовано і що люди хотіли б, щоб їхня імплементація була швидшою, ніж зараз. Моя порада людям — мати трохи більше терпіння та більше часу. А щодо політиків, я б хотів, щоб вони були більш чесними у своїй роботі та орієнтації у формуванні нової політики. Є певні щирі вимоги людей, які стояли за Революцією Гідності 2014 року, в тому числі — знизити рівень корупції. Нині є багато нарікань на те, що жодних дій не робиться в цьому плані. Це турбує людей, і цьому потрібно приділяти більше уваги. Індійські підприємці, які працюють в Україні, кажуть, що рівень корупції зростає дуже, дуже швидко. Вони стикаються з корупцією на різних рівнях у своїй роботі. Тож я хотів би зробити пропозицію всім боротися з цією конкретною проблемою і зробити це пріоритетом.

«КОЛИ ЗАКОНИ НЕ ВИКОНУЮТЬСЯ, НІЧОГО НЕ ВИЙДЕ»

Красімір МIНЧЕВ, посол Болгарії в Україні:

— Чи успішні реформи, складно сказати однозначно. Так, реформи тривають і, напевно, в усіх галузях. Але є такі, на яких треба акцентувати увагу, особливо на боротьбі з корупцією, регуляції економіки. Також треба відкоригувати закони, що не відповідають нормам ЄС. Треба зробити справді велику роботу. Ви поставили собі високу мету — в майбутньому стати членом ЄС, тому треба багато чого змінити. Як я пам’ятаю, в Болгарії понад десять років змінювали закони і приводили у відповідність до тих, які є чинними в ЄС. У вас це теж повинно статися. Але не тільки це. Крім того, що змінювати закони, треба їх виконувати. Адже коли закони не виконуються, нічого не вийде.

«МИ УСВІДОМЛЮЄМО ЗУСИЛЛЯ УРЯДУ»

Меліса О’РУРК, посол Австралії в Україні:

— Ми усвідомлюємо зусилля, що зробив уряд у плані вдосконалення вашого порядку денного реформ. Очевидно, що це битва за сприйняття реформ, тому що багато речей вони намагаються робити водночас. Ми знаємо про зусилля, що докладаються зараз, і заохочуємо, щоб вони тривали.

Щодо допомоги західних партнерів, то, звичайно, думаю, зусилля, яких доклали, зокрема, такі партнери, як США, Сполучене Королівство, ЄС, Канада, мають велике значення у плані надання підтримки. Звичайно, більше завжди вітається. Але вони роблять усе можливе.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати