Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Україні потрібно продемонструвати свої експортні переваги»

Експерти — про очікування від візиту Порошенка в Малайзію та Індонезію
02 серпня, 18:56
ФОТО МИХАЙЛА МАРКІВА

3 серпня розпочинається офіційний візит Президента України Петра Порошенка до Малайзії (3—5 серпня) після відвідин якої глава української держави здійснить державний візит до Індонезії (5—7 серпня). Програмою першого в історії взаємин між двома країнами візиту в Куала-Лумпур  передбачено зустрічі Глави Української держави з Прем’єр-міністром Малайзії Наджибом Тун Разаком та керівництвом країни. До речі, це буде друга зустріч президента України з малайзійським прем’єром. Вони обоє зустрічалися 29 вересня 2015 року у рамках зустрічі керівництва держав-учасниць Спільної групи з розслідування авіакатастрофи літака МН-17.  Тому очевидно, що ця тема буде обговорюватись під час переговорів у Куала-Лумпур.

Слід зазначити, що 13—16 липня 2003 року в Україні з офіційним візитом побував тодішній прем’єр-міністр Малайзії Махатхіра Мохамад. І тоді обома сторонами багато сподівань покладалось на розвиток військово-технічної співпраці. Тому буде цікаво побачити чи цього разу ця тема отримає продовження. 

У Джакарті Порошенко проведе зустрічі з Президентом Індонезії Джоко Відодо, Спікером Ради народних представників Парламенту Індонезії Аде Комарудіном та Султаном Джок’якарти.

В рамках обох візитів буде проведено українсько-малайзійський бізнес-форум та бізнес-форум за участю представників ділових кіл України і Республіки Індонезія. Планується підписання низки двосторонніх документів, спрямованих на поглиблення співробітництва між Україною та Малайзією та на розширення співпраці між Україною та Республікою Індонезія у різних сферах.

«УКРАЇНСЬКИЙ БІЗНЕС МАЄ БУТИ БІЛЬШ АКТИВНИМ»

Iгор ЛОСОВСЬКИЙ, екс-посол України в Малайзії, заступник постпреда України при міжнародних організаціях у Відні (ОБСЄ, МАГАТЕ, ЮНIДО):

— Це справді дуже важлива поїздка Президента України у цей регіон і тим більше взагалі перший візит глави нашої держави у Малайзію. Попри те, що ми зосередженні головним чином на співпраці з північноамериканським континентом і Європою, нам треба будувати відносини зі всім світом, тим більше з тими регіонами, які динамічно розвиваються.  

А ось ці дві країни Малайзія та Індонезія є провідними країнами в цьому регіоні і входять в організацію АСЕАН (Асоціація держав Південно-Східної Азії). Штаб-квартира цієї міжнародної організації розташована в столиці Індонезії — Джакарті. І це також дуже важливо, що президент відвідує Індонезію, бо АСЕАН сьогодні серцевиною багатьох інтеграційних процесів та утворень у регіоні. Індонезія найбільша мусульманська країна у світі, а також найбільша країна в регіоні.

Малайзія була одним з головним ініціатором створення АСЕАН у 1967 році. Ці обидві країни сьогодні дуже динамічно розвиваються, у них є великі природні та людські ресурси. Зрозуміло, що візит на такому високому рівні є дуже своєчасним і має задати тон розвитку двосторонньої праці.

Що стосується різного статусу візитів в Малайзію (офіційний) та Індонезію (державний).  Я б не придавав цьому великого значення. Це результат двосторонніх домовленостей і протоколу, і тут більш важливішим є те, яким буде наповнення цих візитів. І зокрема дуже важливим є сам факт першого візиту глави української держави в Малайзію, який повинен дати поштовх до подальшого розвитку двосторонніх відносин. Те ж саме стосується візиту в Індонезію. 

Що стосується перспектив співпраці з цими країнами у військово-технічній сфері. Для цього потрібно використовувати можливість участі українських оборонних підприємств у Міжнародній морській та авіакосмічній виставці на острові Лангкаві LIMA, яка відбувається що два роки. Окрім того, у цій країні також проводиться військово-поліцейська виставка.

Малайзія та Індонезія активно закуповують різні сучасні озброєння у різних регіонах світу. При цьому обидві країни не замикаються на одних постачальниках озброєнь: США чи Росії, тому для України є можливість запропонувати свою конкурентоспроможну оборонну продукцію. Відтак у цьому відношенні тут існує потенціал співпраці з Україною, яка не пасе задніх у розробці озброєнь. 

Підсумовуючи, я б радив нашій делегації підійти прагматично до візиту в Малайзію та Індонезію і переговорів з керівництвом обох держав, щоб це стало поштовхом до подальшого розвитку міждержавних відносин. Виходячи з досвіду роботи в цьому регіоні хочу відзначити, що український бізнес має бути більш активним, навіть агресивним — у хорошому розумінні цього слова — на ринках Малайзії та Індонезії. Україні потрібно продемонструвати свої експертні переваги на виставках, які там відбуваються, щоб закріпитися на ринках регіону, що динамічно розвивається. А Малайзія це фінансовий центр і локомотив регіону зі своєрідною малайською культурою. У цьому регіоні дуже близькі мови, споріднені культури.  

«ПЕРЕД УКРАЇНОЮ ВІДКРИВАЄТЬСЯ ВІКНО МОЖЛИВОСТЕЙ...»

Iгор ГУЖВА, експерт з питань міжнародної торгівлі:

— Заплановані на цьому тижні офіційні візити Президента України Петра Порошенка до Малайзії та Індонезії мають перспективу стати вагомим фактором активізації торговельно-економічних відносин між нашою країною та регіоном Південно-Східної Азії. Адже в умовах стрімкої втрати традиційних ринків збуту встановлення позитивної динаміки політичних відносин з країнами, що мають величезний внутрішній ринок та значний інвестиційний потенціал, набуває першочергової актуальності для вітчизняного бізнесу.

Наразі зовнішньоторговельні відносини України з регіоном Південно-Східної Азії розвинуті слабко: товарообіг з Малайзією складає всього 291,7 млн. дол. США, Індонезією — 354,8 млн., хоча попри кризу і зменшення загального експорту, обсяги поставок продукції до цих країн в минулому році зросли на 20,4 і 10,5% відповідно. 75,2% вітчизняного експорту до Малайзії становить олія соняшнику, в імпорті переважає електричне обладнання (36,9%). В Індонезію Україна експортує переважно зернові культури (84,8%), імпортуючи звідти в основному пальмову олію (57,9%). Жодна малайзійська або індонезійська компанія не зареєстрована в Україні і не бере участі в інфраструктурних чи інвестиційних проектах. Торгівля відбувається здебільшого через посередників.

Втім, існує значний потенціал нарощення співпраці, передусім у військово-промисловій сфері. Так, у квітні цього року Малайзія запропонувала Укроборонпрому співпрацювати у сфері виробництва бронетехніки і протитанкового озброєння. А зовсім нещодавно уряд схвалив проект угоди між Україною та Індонезією, який передбачає співробітництво в оборонній сфері. Зокрема, на початку липня цього року Україна підготувала новий варіант бронетранспортера БТР-4 для поставки в Індонезію.

Отже, завдяки візитам високого рівня, перед Україною відкривається вікно можливостей встановлення нових ділових контактів з підприємницьким сектором Малайзії та Індонезії, а також розвитку існуючих комерційних відносин до масштабних проектів двостороннього партнерства з залученням масштабних інвестицій та виходом на нові ринки збуту.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати