Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Вибори у Нідерландах і Європа

Експерти «Дня» — про шість особливостей
15 березня, 18:27
ФОТО REUTERS

15 березня у Нідерландах відбулися вибори до парламенту, у яких взяла рекордно велика кількість політичних партій — 28. Втім, це далеко не єдина особливість волевиявлення у цій країні, яка єдина зі всіх 28 держав ЄС досі не ратифікувала Угоду про асоціацію між Україною та ЄС. Тож зрозумілим є інтерес Києва до виборів у країні тюльпанів, де останнім часом набрала популярності правопопулістська партія свободи PVV, лідер якої виступає за вихід Нідерландів з ЄС.

Щодо особливостей цьогорічних виборів, то їх є кілька.

По-перше, у Нідерландах фактично немає порогу для партій, що додає певної інтриги на парламентських виборах. Адже це означає, що до законодавчого органу може потрапити десять, а то й більше партій. 

По-друге, цього року вибори відбуваються на тлі суперечки Нідерландів з Туреччиною. Нагадаємо, що нідерландська влада заборонила проведення на своїй території мітингів за участю турецьких урядовців на підтримку референдуму зі збільшення повноважень президента Туреччини.

По-третє, голосування відбувалося бюлетенями і ручками, щоб унеможливити втручання у процес будь-якої іншої держави.

По-четверте, очікується, що найбільшою несподіванкою на цих виборах стане результат «зелених» та їхнього нового голови Єссе Клавера, якому вдалося підняти рейтинг цієї політичної сили з трьох до 11%. Клавер зовні дуже нагадує канадського прем’єра Джастіна Трюдо, і ЗМІ його часто зображують симпатичним «плейбоєм» у політиці.

По-п’яте, протиборство між партіями відбувається не за програмними положеннями, а за світоглядом. Як сказав «Дню» український дипломат, на умовах off the record, світоглядне протистояння полягає у наступному: чи залишаться Нідерланди основою Європейського Союзу і будуть продовжувати користуватись усіма перевагами міжнародного співробітництва, за що виступає чинний прем’єр, лідер праволіберальної «Народної партії за свободу та демократію» (VVD) Марк Рютте, чи, як каже лідер правопопулістської «Партії за свободу» (PVV) Геерт Вілдерс, «ми повернемо Нідерланди нідерландцям, і нам більше нічого не диктуватиме Брюссель».

Тож основна боротьба за мандати у 150-місному парламенті точиться між названими вище партіями VVD і PVV. Також на значну кількість місць у парламенті можуть розраховувати партії «Християнсько-демократичний заклик» (CDA) та «Демократи 66».

Згідно з останніми опитуваннями, VVD змогла вирватись уперед у першу чергу завдяки тому, що більшість нідерландців підтримує Рютте у тому, як він поводився під час конфлікту з Туреччиною. У цієї політичної сили очікується 27 мандатів, на другому місці — D66 з 20, на третьому — «зелені» з 20, на четвертому — партія SDA з 19, а партія Вілдерса PVV опинилась на п’ятому місці з 16 мандатами. 

І, виходячи з таких даних, для створення коаліційного уряду знадобляться принаймні чотири — центристська партія D66, християнські демократи, соціалісти та «зелені». При цьому ці політичні сили вже оголосили про небажання урядувати з партією Вілдерса.

ФОТО REUTERS

РЮТТЕ «ВКРАВ ШОУ» У ВІЛДЕРСА

Стратегічний аналітик Гаазького центру стратегічних досліджень Сейбрен де ЙОНГ сказав у коментарі «Дню», що ці парламентські вибори є найважливішими за останні роки. «Європа зіткнулась з Брекзитом, бореться з популістським і згубним втручанням з боку зовнішніх сил (а саме Росії) у свої виборчі процеси. У Нідерландах протягом багатьох років спостерігається підйом партії PVV Вілдерса. Його відвертий популізм становить реальну загрозу для традиційних політичних партій. Водночас виглядає так, що нідерландці невдоволені багатьма речами, попри те, що, згідно з даними, наша країна насправді дуже добре почувається. Вілдерс грає на страху і емоціях людей, і йому це вдається. Існує ризик того, що завтра ми прокинемося з партією Вілдерса, яка матиме найбільше мандатів», — пояснив експерт.  

Втім, вважає він, навіть якщо так трапиться, лідеру PVV буде дуже складно сформувати коаліцію. Позиції його партії настільки діаметрально протилежні тому, чого хочуть інші партії, відтак він змушений буде піти на компроміс — що малоймовірно з його боку, пояснив експерт.

За його словами, втрутившись у вирішення нідерландсько-турецького конфлікту, Рютте, міністр закордонних справ Берт Кундерс (PvdA) і віце-прем’єр постали як «державники» і «вкрали» шоу у Вілдерса.

ЧЕРГОВИЙ «ТЕСТ НА МІЦНІСТЬ» ДЛЯ ЄС

Зі свого боку, заступник директора Інституту світової політики Катерина Зарембо назвала особливістю виборів у Нідерландах змагання двох протилежних сил: ультраправої «Партії свободи» Герта Вілдерса та поміркованої проєвропейської «Партії за свободу та демократію» чинного прем’єра. На її думку, іронія ситуації полягає в тому, що завдяки нідерландсько-турецькому дипломатичному скандалу партія Рютте може заробити собі кілька балів на полі, яке традиційно займають націоналісти, а саме на антиімміграційних настроях цієї політичної сили та їхніх виборців.

Пані Зарембо вважає, що ці вибори — черговий «тест на міцність» для ЄС. На її думку, перемога «Партії свободи» буде означати подальший розвиток популізму, аж до можливого Nexit. «Перемога партії Рютте, навпаки, покаже, що ЄС здатний одужати від епідемії популізму. Важливо, що Нідерландам в цілому історично притаманний євроскептицизм, і перемога проєвропейської партії у такій країні була б дуже потужним позитивним сигналом для майбутнього ЄС. На цьому тлі варто звернути увагу на поступове зростання рейтингу партії Рютте, якого в певний момент вже навіть «списали» з політичного Олімпу Нідерландів, аж до лідерської позиції», — наголошує експерт.

РЮТТЕ  БУДЕ ФОРМУВАТИ ТРЕТІЙ УРЯД: РЮТТЕ-3

Однозначно дані опитувань свідчать про те, що Рютте буде формувати третій уряд: Рютте-3, вважає співрозмовник «Дня»РРю. За його словами, на даному етапі економіка в гарному стані, існує перспектива зростання, відкривається багато ресторанів, магазинів, розвивається малий і середній бізнес. Тож вибір полягатиме між тим, щоб підтримати тенденцію до економічного зростання і стабільності чи звинуватити у своїх можливих проблемах мусульман, біженців, переселенців. «Мені здається, що голландці більш прагматичні, і все ж таки будуть виходити з того, що вони мають позитивного», — сказав дипломат.

Звичайно, наголосив він, перемога Рютте і створення коаліції з тими партіями, які його підтримують, є дуже важливою для нас, бо це значно полегшить проходження в сенаті Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, яку вже схвалила нижня палата парламенту.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати