Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Випробування... популізмом

Обрі ДЖЮЕТТ: «Прихильники Трампа вважають, що чотири роки Клінтон на посаді президента стануть катастрофою для країни»
01 серпня, 19:30
ФОТО REUTERS

До президентських виборів у США залишається менше, ніж сто днів, але зараз ніхто не наважується прогнозувати, хто стане новим главою найпотужнішої держави у світі. Однак водночас дедалі більше експертів у США й різних політиків у Європі турбує те, що новим президентом може стати республіканець Дональд Трамп, котрий останнім часом робить скандальні заяви, демонструючи незнання основ зовнішньої політики. Це його коментарі щодо застарілості НАТО, що союзники мають платити США за підтримку, перегляду торговельних угод. Але чи не найбільше дивує його нерозуміння ситуації в Україні, зокрема незнання чи небажання зрозуміти, що Росія незаконно анексувала Крим і зараз російські війська перебувають на сході України. Тому виникає запитання, чому багато американців підтримують нью-йоркського магната, який не обіймав жодних посад і прославився тим, що збагатився на нерухомості, отримавши від свого батька у спадщину один мільярд доларів. Адже один чи не з найголовніших обов’язків президента США — це верховний головнокомандувач.

«День» звернувся до професора Обрі Джюетта факультету політичних наук університету Центральної Флориди і попросив роз’яснити, чому майже половина американців підтримує Трампа, що відбувається з суспільством, яке підтримує відвертого популіста, і чому американці не беруть до уваги досягнень адміністрації Барака Обами, за каденції котрого відбувалося зростання економіки, з’явилося понад 15 мільйонів нових робочих місць тощо.

«ТРАМП АПЕЛЮЄ ДО ГОЛОВНИХ ПЕРЕЖИВАНЬ ВИБОРЦІВ»

Багато білих, робітничий та середній клас американців, дуже розчаровані президентом Обамою і Демократичною партією. Вони дуже сильно не люблять Гілларі Клінтон і досить стурбовані становищем економіки і стратегічним напрямком країни — понад 75% американців вважають, що він є хибним. Ці ж виборці схильні вважати, що багато хто з типових кандидатів у президенти від Республіканської партії не буде багато робити для того, щоб змінити політику і, таким чином, вони підтримали Дональда Трампа. Трамп — популіст, який апелює до головних переживань виборців. Звідси його заклик збудувати стіну між США і Мексикою, щоби скоротити нелегальну імміграцію, його заклик змінити торговельну угоду з іншими країнами, щоби отримати вигідніші умови для США, його заклик чинити сильніший опір ісламському екстремізму і тероризму, а також його заклик підтримати співробітників поліції й боротися зі злочинністю.

Прихильники Трампа дуже мотивовані і справді думають, що чотири роки з Гілларі Клінтон на посаді президента стануть катастрофою для країни. Є деякі республіканці, які заявили, що не голосуватимуть за Трампа, але більшість республіканців буде — навіть якщо вони не в захваті від Трампа, позаяк насправді вони ненавидять Гілларі Клінтон.

«ЧАСТКОВО ПРОБЛЕМА ГІЛЛАРІ ПОЛЯГАЄ В ТОМУ, ЩО ВОНА БУЛА ПОВ’ЯЗАНА З ВЕЛИКОЮ КІЛЬКІСТЮ СКАНДАЛІВ»

Гілларі й справді багатьом не подобається в США — її негативні рейтинги приблизно є такими ж високими, як у Дональда Трампа. Республіканцям вона не подобається тому, що представляла Демократичну партію та її ліберальну ідеологію впродовж десятиліть. І крім того, вони вважають, що вона неетична і не заслуговує на довіру. Багато незалежних виборців також стурбовані щодо її надійності, і тому їм теж вона не надто подобається. Цікаво, що в колі найліберальніших прихильників Демократичної партії (люди, які підтримували Берні Сандерс у праймеріз Демократичної партії) Гілларі вважають занадто близькою до істеблішменту і занадто консервативною — багато прихильників Берні Сандерс, імовірно, не голосуватимуть за Гілларі.

Гілларі не така приємна особистість, як її чоловік та колишній президент Білл Клінтон. Білла сприймали загалом як «хорошого хлопця», який відкритий до людей (навіть багато хто з його політичних супротивників сказав, що він хороший хлопець, з яким вони хотіли б випити пива), тим часом як про Гілларі кажуть, що вона справляє не надто дружелюбне враження. Частково проблема Гілларі полягає в тому, що вона впродовж тривалого часу перебувала в центрі уваги громадськості й пов’язана з великою кількістю особистих і професійних скандалів. Частиною її проблеми є лише її особистість — вона насправді не є людиною з народу.

Промова Гілларі як кандидата була солідною, і можна очікувати, що її підтримка зросте на кілька відсотків після завершення з’їзду Демократичної партії. Це, так би мовити, постз’їздовий стрибок в опитуваннях громадської думки — Дональд Трамп здобув зростання популярності після завершення з’їзду Республіканської партії минулого тижня.

Не думаю, що останні коментарі, звернення Дональда Трампа до росіян опублікувати 30 000 видалених електронних листів Гілларі матимуть велике значення для пересічного виборця. Трамп висловив низку досить обурливих речей, і цей останній коментар був не таким запальним, як більшість із них.

Мабуть, це будуть дуже складні вибори, на яких переможець матиме невелику перевагу. Гілларі, напевно, здобуде підтримку більшості лояльних прихильників Демократичної партії — чорношкірих виборців, іспаномовного населення, молодшого покоління й самотніх жінок. Натомість Трамп заручиться підтримкою більшості республіканських прихильників, у тому числі білих чоловіків, одружених білих жінок і релігійних консерваторів.

«БАГАТО АМЕРИКАНЦІВ ПРАГНУТЬ ЗМІН»

— Не можу стверджувати напевне, хто переможе. Свого часу видавалося цілком малоймовірно, щоб хтось подібний до Дональда Трампа міг бути обраним, з огляду на його особистість, зміну політичних позицій і тенденцію говорити неоднозначні речі. Але багато американців прагнуть змін. Якщо Гілларі Клінтон зможе переконати більшість американських громадян у тому, що вона здатна запровадити позитивні зміни, то зможе перемогти в цих виборчих перегонах і, до того ж, стане першою жінкою-президентом США. Якщо ні, то Дональд Трамп буде наступним президентом.

Чому виборці не беруть до уваги здобутків двох каденцій правління демократів?

— Багато прихильників Трампа не відчувають, що економічне становище істотно покращилося. Незважаючи на те, що після Великої рецесії з’явилося багато робочих місць, не так багато людей мають сьогодні роботу, багато хто з них є частково зайнятими, ба навіть ще більше відчувають себе незахищеними на своїй роботі. Прихильники Трампа вважають, що Обама та Клінтон не будуть нічого змінювати й більше дбатимуть про те, щоб країна стала справедливішою і з більш рівним доходом за рахунок перерозподілу, а не економічного зростання й захисту робочих місць. Вони сподіваються на те, що Трамп з його успіхом ведення бізнесу зможе покращити економічне становище й укладати такі торговельні угоди, які були б найвигіднішими для американців.

«ПРИХИЛЬНИКИ КЛІНТОН СПОДІВАЮТЬСЯ, ЩО ВИБОРЦІ ПОБАЧАТЬ ОБ’ЄДНАНУ ДЕМОКРАТИЧНУ ПАРТІЮ, НА ВІДМІНУ ВІД РОЗДІЛЕНОЇ РЕСПУБЛІКАНСЬКОЇ ПАРТІЇ...»

Ендрю СIЛI, виконавчий президент центру ім. Вудро Вільсона, Вашингтон:

— Ми знатимемо про остаточний ефект цих двох з’їздів на громадську думку США лише через декілька днів. З’їзд Республіканської партії, який відбувся минулого тижня, справив потужний вплив на опитування громадської думки щодо Дональда Трампа, вивівши його на перше місце в цих опитуваннях. Прихильники Гілларі Клінтон сподіваються ж на те, що Демократичний з’їзд, який відбувався за вдало написаним сценарієм і з ентузіазмом, поверне її на провідну роль у президентських перегонах. Прихильники Клінтон сподіваються, що виборці побачать об’єднану Демократичну партію, на відміну від розділеної Республіканської партії, виборці якої будуть розчаровані коментарями Трампа про викрадення Росією електронних листів Клінтон. Якщо цього не відбудеться і Трамп продовжить лідирувати в опитуваннях, то це будуть затяжливі чотири місяці кампанії Клінтон.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати