Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Європейці поводяться як справжні союзники»

Експерт – про солідарність Брюсселя з британським розслідуванням атаки в Солсбері
23 березня, 15:55
ФОТО РЕЙТЕР

Під час саміту ЄС у Брюсселі однією з головних тем стало отруєння російського екс-шпигуна Сергія Скрипаля та його доньки Юлії понад два тижні тому в британському місті Солсбері.

РЕАКЦІЯ БРЮССЕЛЯ

По-перше, ЄС вирішив викликати свого посла в Росії для консультацій, пише Бі-Бі-Сі. А по-друге, Рада Європи ухвалила висновки щодо цієї атаки. У документі, зокрема, зазначається, що організація «засуджує у найсильніших можливих термінах нещодавню атаку в Солсбері, висловлює найглибші співчуття  тим, чиє життя виявилося під загрозою і підтримує триваюче розслідування». Крім того, Рада Європи «погоджується із судженням уряду Великобританії, що з високою вірогідністю Російська Федерація відповідальна і що не має жодного правдоподібного альтернативного пояснення». «Ми стоїмо в безумовній солідарності зі Сполученим Королівством перед лицем цього серйозного виклику нашій спільній безпеці», - йдеться у висновках. Також відомство закликало посилити стійкість ЄС перед хімічними, біологічними, радіаційними та ядерними ризиками, включаючи сильнішу співпрацю між ЄС та його членами, а також із НАТО.

Після переговорів із колегами глава уряду Великобританії сказала, що «загроза, яку становить Росія, не поважає жодних кордонів. Це загроза нашим цінностям і це правильно, що тут в Раді Європі ми стоїмо разом, щоб підтвердити ці цінності».

Крім того, під час саміту Тереза Мей зустрілася з президентом Франції Еммануелем Макроном, канцлером Німеччини Ангелою Меркель. Як повідомляє Bloomberg, троє політиків погодилися, що за отруєнням Скрипалів може стояти Росія і що потрібно надіслати сигнал президенту Володимиру Путіну. 

РЕАКЦІЯ ЗМІ  

Бі-Бі-Сі відзначило, що тон заяви Ради Європи дещо відрізнявся від попередньої заяви міністрів ЄС, де лише зазначалося, що вони дуже серйозно сприймають припущення Великобританії, що за атакою стоїть Росія.

«Розмова щодо Росії продовжилася навіть після того, як вони досягли домовленості щодо формулювання, що привело до рішення викликати посла ЄС в Москві для консультацій. Йшлося й про те, що деякі країни також думають про відкликання своїх послів  з Росії чи висилку російських дипломатів на знак  солідарності зі Сполученим Королівством», - пише Politico. Видання також цитує слова німецького канцлера Ангели Меркель, яка зазначила, що ЄС не чекатиме на вердикт Організації із заборони хімічної зброї щодо зразків, наданих Британією. «Ми рішучі діяти в єдності через наші слова, але також, можливо, через подальші заходи», - сказала вона.

«ЦЕ ЛИШЕ ПОЧАТОК ІСТОРІЇ, І ДЛЯ РОСІЇ ВОНА МОЖЕ НІЧИМ ХОРОШИМ НЕ ЗАКІНЧИТИСЯ»

Сергій СОЛОДКИЙ, перший заступник директора Центру «Нова Європа»:

- Це рішення можна оцінювати позитивно. Багато хто стежить за самітом якраз у тому ключі, чи вдасться порозумітися європейцям з Британією на тлі Брекзиту. Всі розуміли, що є низка лідерів ЄС, які не задоволені британським рішенням на референдумі та вважають його чи не зрадою європейської ідеї. У цій ситуації європейці поводяться як справжні союзники, які дають зрозуміти, що є речі стратегічного характеру – важливіші за якісь одномоментні політичні інтереси. Європейці доводять, що попри чвари, можливі розбіжності щодо досить серйозних питань, у тому числі щодо європейської інтеграції, на континенті є консенсус щодо адекватної оцінки безпекових викликів і відповідного реагування.

Насправді, це входить у бачення Великобританії щодо того, як вибудовувати свої відносини з ЄС після виходу. Британія якраз хоче, щоб це братерство будувалося на безпековій і оборонній кооперації, про що заявляла Тереза Мей минулого року. Британський прем’єр якраз казала про спільні виклики, що стоять перед континентом – міграційна криза та терористична загроза. Крім того, бачимо, що в цей ряд додається ще й російська загроза.

- На вашу думку, чому мова поки що не йде про поглиблення санкцій щодо Росії? 

- Звичайно, хотілось би серйозніших рішень. Але як на мене, це рішення носить більше символічний політичний характер. Але треба розуміти, що це лише початок історії. Ми ще маємо стежити за самим розслідуванням справи. Крім того, розуміємо, що в ЄС є прихильники діалогу з Москвою, країни, які наполягають на максимальній кількості доказів, що б доводили причетність Росії до скандального отруєння колишнього російського шпигуна. Думаю, що це початковий сигнал, щоб показати, що в ЄС всерйоз сприймають ті новини, які йдуть із Лондона, що в ЄС усі партнери та союзники готові висловити солідарність Великобританії.

Зараз ЄС насамперед дає відповідь на ту неадекватну реакцію, яку ми спостерігали від Москви. Адже замість того, щоб виявити добру волю та посприяти Великій Британії в розслідуванні, ми бачили абсолютно цинічну та викличну поведінку Москви у відповідь на запитання Лондона.

Також можемо пригадати, як запроваджувалися санкції ЄС в контексті російської агресії проти України. Було три хвилі санкцій: одні були менш відчутні для РФ, а інші – більш помітні. Усе почалося з того, що ЄС припинив будь-які переговори з РФ, наприклад, щодо безвізових поїздок для громадян Росії, а дійшло аж до персональних санкцій і санкцій щодо цілих російських підприємств.

Я вбачаю в цьому лише початок історії, і для Росії вона може нічим хорошим не закінчитися. ЄС, замість того, щоб, як сподівається Росія, обговорювати можливе пом’якшення санкцій, обговорює їх запровадження. При чому, це може бути цілий комплекс санкцій. Адже є санкції, запроваджені після анексії Криму, пов’язані з ситуацією на Сході України. Може бути впроваджений також пакет у зв’язку з втручаннями РФ у справи країн-членів ЄС. Але можу погодитися, що ця реакція могла бути й серйознішою.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати