Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Загроза лівого реваншу в Молдові

Експерт: Україна може втратити ще одного союзника
04 листопада, 11:03
ПРЕМ'ЄР-МІНІСТР МОЛДОВИ ВАЛЕРІУ СТРЕЛЕЦ / ФОТО РЕЙТЕР

Уряд Молдови отримав вотум недовіри в парламенті й пішов у відставку. Головну вимогу громадськості, яка мітингує з вересня, дотримано. Проте заспокоєння в молдовській політиці не настало. Зовсім навпаки.

Нагадаємо, криза розгорілася через те, що з трьох провідних банків країни — Banca de Economii, Banca Sociala, Unibank — група BEM — щез $1 млрд. Для відносно невеликої країни і однієї з найбідніших у Європі це величезні гроші. Уряд Владимира Філата, при якому відбулася ця «крадіжка сторіччя» пішов у відставку, скоро за ним пішов і новий, яким керував Юріє Лянке. Зараз настала черга кабінету Валеріу Стрельца.

Хоча акції протесту розпочали прибічники європейського курсу, зараз їх організовують і проводять ліві. Вони хочуть втягнути Молдову в союзні стосунки з Росією. Звичайно, в Москві намагаються допомогти своїй агентурі і будують на цій основі довготермінові плани не лише щодо Кишинева, але й Києва.

Політична криза викликана конфліктом між двома олігархами: Владом Плахотнюком — фактичним господарем Демократичної партії (ДПМ) і Владом Філатом — головою Ліберально-демократичної партії (ЛДПМ). Наразі Плахотнюк отримав тактичну перемогу. Його суперника затримано, йому пред’явлено стандартні звинувачення у фінансових махінаціях і привласненні коштів.

Хоча експерти говорять про можливі дострокові вибори парламенту, основну увагу зосереджено на майбутніх   виборах президента, які мають відбутися навесні наступного року. Молдова — парламентська республіка і президента, з вельми обмеженими повноваженнями, обирають у парламенті. Проте, обрання «свого» президента вельми важливе для основних дійових осіб як підготовка до парламентських виборів.

Ліві всіх видів хочуть скористатися кризою і повернутися до влади. Небезпека їх реваншу зрима і з нею не можна не рахуватися. З іншого боку прибічники європейського курсу консолідуватимуться проти ДПМ і Плахотнюка.

Події у наших південно-західних сусідів наочно показують усю небезпеку політичних ігор олігархів та їхніх кланів. Ці ігрища призвели до подій на Донбасі і є небезпека їх повторення вже на всій території країни. Тим паче, що агресивний сусід обов’язково намагатиметься брати в них участь.

Західні партнери Молдови намагалися допомогти проєвропейським силам вийти з кризи, але невдало. Олігархи продовжили боротьбу, доля країни їх мало цікавила і цікавить зараз.  У черговий раз підтвердилося правило: ніде і ніколи курс до Європи не підтримується олігархами. Навпаки, вони йому всіляко протистоять. І в Молдові, і в Україні.

Є шанс зробити висновок із подій у сусідній країні. Чи скористається наша влада такою можливістю для блага країни. Оптимізму не дуже багато.

«КОРУМПОВАНІ УРЯДОВЦІ Й ПОЛІТИКИ — НАЙСТРАШНІША ПРОПУТІНСЬКА ПАРТІЯ»

Оазу НАНТОЙ, директор Iнституту громадської політики (Кишинів):

— 2 липня 2014 року парламент Молдови ратифікував Угоду про асоціацію з Євросоюзом, яку було підписано 27 червня 2014 року. Після цієї дати ми є свідками ганьби: коли партії, які намагаються приватизувати назву «проєвропейські», демонструють свою корумпованість і повну безвідповідальність перед виборцями Молдови.

Щодо так званого геополітичного вектора, то корумповані урядовці і політики — це найстрашніша антидержавна і пропутінська партія в Молдові. Здається, це стосується і  України. Варто зазначити, що в Молдові є один офіційний кремлівський проект — це Партія соціалістів.

Після 22 вересня цього року парламент Молдови не може бути розпущений, бо залишається півроку до виборів президента.

Можна передбачити, що у пана Плахотнюка уже є кандидатура майбутнього «президента», яку дістануть із рукава, якщо вийде зібрати слухняну більшість у парламенті. Проте залишається питання: як відреагує суспільство на цей політичний маразм.

«ЦЯ КРИЗА ЗАГРОЖУЄ ЄВРОПЕЙСЬКОМУ КУРСУ»

Сергій ПИРОЖКОВ, екс-посол України в Молдові:

— Безумовно, ця криза загрожує європейському курсу Молдови. Лідер Соцпартії Ігор Додон заявив, що вони денонсують Угоду про асоціацію з ЄС, яку Кишинів підписав  минулого року. Власне, вони хочуть провести дострокові вибори, щоб переформувати коаліцію.

Нова коаліція буде проєвропейською за умови, якщо у Демократичної і Ліберальної партій, а також групи колишнього прем’єра Юріє Лянке вистачить кандидатів. Якщо цього не відбудеться, то може прийти ліва коаліція, яка робитиме все, щоб провести нові вибори.

Оскільки останніми роками Україна і Молдова рухалися в одному європейському векторі, відхід Кишинева означатиме втрату ще одного союзника, який підтримував Україну в наших відносинах із СНД і країнами Митного союзу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати