Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Автомайдан: «Вітя, ми приїхали!»

Понад тисяча машин сьогодні взяли участь в автопробігу до Межигір’я та до будинку Віктора Медведчука. Останньому зламали паркан
29 грудня, 20:07

Ще об 11 ранку на виході зі станції метро «Герої Дніпра» почали збиратися люди – у касках, з прапорами України – учасники автопробігу до Межигір’я. Тут були переважно ті, хто не має власного автомобіля. Згодом їх підбере колона автомобілів, що рухалася від Європейського площі у сторону резиденції Віктора Януковича у Нових Петрівцях та  колона автомобілів, що стартувала з «Героїв Дніпра». Також тут зібралися велосипедисти. Напередодні акції було вирішено, що пішки у Межигір’я ніхто не йтиме – заради безпеки людей та уникнення провокацій.

У натовпі  можна було побачити народних депутатів – Олександра Бригинця, Андрія Парубія та інших. Тут же були і письменники, зокрема Юрій Андрухович, Андрій Любка та Сергій Пантюк. До акції долучився і онук Степана Бандери - Степан.

Автопробіг до Межигір'я 29 грудня (відео)

Авто і велосипедисти організовано вирушили в напрямку Межигір’я. До колони долучилася й машини, що очікували на учасників акції на заправках та вздовж траси, зокрема, біля пустиря, що оточує Верблюжу затоку… Кількість машин вражала – колона тягнулася на кілька кілометрів.

Супроводжував автоколону і невеликий автобус з учасниками самооборони Майдану. Саме вони згодом стали у перший ряд між мітингувальниками і міліцією. «14-та, 15-та, 16-та сотні зараз йдуть на передову, щоб стати на кордоні між міліцією і людьми заради недопущення провокацій і несанкціонованих дій з боку людей або міліції. Офіційно нас йде три сотні із самооборони Майдану. Частина лишилась на Майдані.  Це попереджувальна акція. Ми показуємо Президенту, що ми знаємо, де він живе, і ми зможемо прийти до нього в будь-який момент. Він не зможе там увесь час ховатися. Це буде мирна акція. Ми взяли лише каски, щоб в разі чого захистити себе. З нашого боку активних дій не планується, навіть забороняються. Ця акція – як і всі, дуже важлива. Треба не давати їм спуску. Треба, щоб у них під ногами земля горіла і щоб вони боялися», - сказав «Дню» Павло Бігус, сотник П’ятнадцятої  сотні самооборони Майдану

Кілька людей йшли пішки. Як виявилося, це відома вже Врадіївська хода.

«Ми йдем пішки до Межигір'я, бо ми ходаки. Ми одного разу до Києва йшли 350 км. Тетяна Чорновол – наш друг. І я дуже вражений тим, що її побили. І тут я точно знаю, що замовник – то Янукович, а виконавці – то те лайно, якого вистачає зараз. Ми як господарі цієї землі, як її власники несемо Януковичу наказ, в якому вимагаємо, по-перше: відправити уряд Азарова у відставку; по-друге – розпустити Верховну Раду, по-третє – звільнити усіх політв’язнів, зокрема і Юлію Тимошенко, і по-четверте – самому піти у відставку. Якщо він цього не виконає в цьому році, ми оголосимо його злочинцем, і увесь розвиток подій ляже на його плечі», - розповів «Дню» Василь Люборець, організатор Врадіївської ходи.

На повороті  у сторону резиденції Президента в Нових Петрівцях дорогу перекрили два автомобілі ДАІ та КАМАЗ. Згодом учасникам автопробігу вдалося посунути ці машини і проїхати далі. За 300 метрів до будинку Януковича мітингувальників зустріла щільна стіна з автобусів та внутрішніх військ. За ними виднілись ще кілька автобусів та «Беркут». Позаяк сама акція від початку була оголошена мирною, ніхто через міліцейський кордон не проривався та штурмом Межигір’я взяти не намагався. Особливо завзятим протестувальникам місцеві мешканці показували стежинки і ті йшли до самого президентського паркану. Таких було кілька десятків.  Інші обмежилися акція біля міліцейського кордону. Були тут і місцеві мешканці: хтось вийшов із цікавості-подивитися на те, що відбувається, хтось прийшов і вигукував лозунги разом зі всіма.

Уздовж міліцейського кордону учасники протесту розмотали рулон туалетного паперу та поклали курячі яйця з написам «бімба» на кожному з них. Хтось з активістів приніс на акцію порожню чорну труну.

Внутрішні війська з цікавістю спостерігали за тим, що відбувається, були налаштовані не агресивно та навіть жартували. За однією з колон міліції був звичайний сільський будиночок. На його подвір’ї пили чай та курила п’ятеро хлопців відповідної «тітушківської» зовнішності. Велика спортивна сумка з речами висіла тут же на яблуні. На моє питання до міліції, що це за хлопці, один з правоохоронців стенув плечима і відповів: «Це місцеві, живуть тут». «Місцеві», до речі, без проблем проходили міліцейський кордон. Коли виступав Віталій Кличко вони всі, як по команді, витягли з кишень мобільні телефони та почали знімати політика просто з-за паркану. Коли виступав Олег Тягнибок хлопці в спортивному одязі сміялися та веселилися.

Загалом на акції виступили політики Олег Тягнибок, Віталій Кличко, Арсеній Яценюк, Леся Оробець, Олександр Бригинець, Зорян Шкіряк, Володимир Яворівський, Андрій Іллєнко, Ігор Мірошніченко,  політолог, професор кафедри політології НаУКМА Олексій Гарань, громадські активісти та просто учасники акції.

Арсеній Яценюк наголосив, що основна вимога опозиції та учасників Майдану до Віктора Януковича - «всі хто бив наших дітей на Майдані, всі хто давав вказівки застосовувати силу, мають відповісти». « Друга вимога - тих, кого Янукович і його сатрапи посадили до в'язниці як учасників мирного протесту, необхідно негайно звільнити, згідно з законом, який ми ухвалили в парламенті. Третя - уряд Януковича-Азарова має піти у відставку». Політик пообіцяв, що, якщо ці вимоги не будуть виконані, «наша екскурсія перетвориться на щоденні тури». 

Олег Тягнибок під час виступу сказав: «Географія Майдану розширилася – нам до перемоги бракує триста метрів, і ми їх пройдемо».

Загалом же всі опозиціонери обіцяли, що скоро резиденція Президента стане якщо не дитбудинком, то лікарнею майбутнього чи Диснейлендом, чи дитячим оздоровчим санаторієм.

Акція біля Межигір’я пройшла мирно – без провокацій чи сутичок з міліцією. Люди вигукували «Зека - геть!», «Вітя, виходь!» та інші, співали гімн. Вантажівку, яка перекрила дорогу протестувальники розписали лозунгами, розмісили на ній гірлянду з перевернутими портретами Віктора Януковича, повісили на неї маленький віночок з ялинкових гілочок та встановили прапор України.

Ближче до вечора було оголошено, що Автомайдан вирушив до будинку Віктора Медведчука, де учасники акції поламали паркан та написали на ньому «Палаци дітям!!!». Далі колона автомобілів поїхала в напрямку будинку Миколи Азарова.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати