Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Блок Ющенка «зачинив двері»

13 грудня, 00:00
ФОТО ОЛЕКСАНДРА КОСАРЄВА / «День»

Експлуатація нинішньою владою Майдану триває. Причому як в переносному, так і в прямому значенні слова: учора лідери партій «Народний союз «Наша Україна», Народний рух України, Української республіканської партії «Собор», Партії промисловців і підприємців, Конгресу українських націоналістів, Християнсько-демократичного союзу підписали на Майдані Незалежності угоду про створення Блоку Ющенка «Наша Україна». Свої підписи під документом поставили голова ради партії НСНУ Роман Безсмертний, лідер НРУ Борис Тарасюк, глава УРП «Собор» (правильніше, одного з її уламків) Анатолій Матвієнко, лідер ПППУ Анатолій Кінах, голова КУНу Олексій Івченко (днями перепризначений головою правління НАК «Нафтогаз України», але позбавлений крісла першого заступника міністра палива і енергетики), лідер ХДС Володимир Стретович.

За словами Романа Безсмертного, підписання угоди означає, що для яких-небудь інших партій двері блоку вже зачинені. Остаточно формат коаліції буде затверджено, зазначив Безсмертний, на міжпартійному з’їзді, який відбудеться 17 грудня. У подальшому виступ керівника виборчої кампанії НСНУ було розраховано на необізнаних в політичних процесах громадян. Зокрема, Р. Безсмертний повідомив, що політичним силам, що підписали угоду «немає чого ділити». «Україна у нас одна, і ми маємо стояти разом», — заявив він і додав, що «ідеали, які відстоював український народ на Майдані, повинні знайти своє відображення в законах, що приймаються Верховною Радою»...

Борис Тарасюк зазначив, що блок можна вважати народним, оскільки він засновується на платформі «народного Президента Віктора Ющенка». Добре, хоч у назву блоку слово «народний» вставити не пропонується, — інакше плутанина з «народними» блоками (яких уже два — Литвина і Костенко) була б ще більша.

Анатолій Кінах в свою чергу представив провладний блок не як результат «політичних розрахунків партій», але як захисника «цінностей українського народу». «Група підтримки» партій- підписантів — близько тисячі людей з прапорами і символікою цих політичних сил в руках — радісно вітала своїх лідерів...

Майдан змінив людей, які стояли на ньому рік тому. Але «президія» Майдану цього, як і раніше, не враховує. Передусім, напевно, тому, що сама не змінилася. І сьогодні, через «рік втрачених можливостей», розраховує повторити свій торішній успіх. Чи змусять результати майбутніх виборів владу задуматися?

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати