Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Діячі культури оголошують страйк

14 липня, 00:00

Столичні діячі культури збираються об’єднатися в Національний комітет з порятунку культурного надбання Києва в знак протесту проти намірів міської влади здати їх приміщення іншим орендарям. Про це в п’ятницю на прес-конференції в Києві повідомив президент Асоціації діячів сучасного мистецтва України Євген Карась, передає Інтерфакс-Україна. «Найближчим часом ми збираємо штаб і плануватимемо широкомасштабні акції, які об’єднають видавництва, художників, театралів, музейників», — повідомив Є. Карась. За його словами, до такого кроку столичних діячів культури змусили «факти погрому й бандитського фізичного захоплення приміщень художніх майстерень, театрів, видавництв, галерей у центрі Києва на Андріївському узвозі». «Ми зробимо цей рух таким самим масштабним, як і дії рейдерів, які працюють у тісному зв’язку з місцевою владою», — заявив Є. Карась. Першим кроком Національного комітету з порятунку культурного надбання Києва стане одноденний страйк, під час якого закриються всі заклади мистецтва столиці.

За словами президента Української асоціації видавців і книгорозповсюджувачів Олександра Афоніна, центральна влада не впливає на ситуацію з перепрофілюванням закладів культури, посилаючись на закон про місцеве самоврядування, яким користуються місцеві органи влади, приймаючи рішення. «Те, що сьогодні відбувається в Києві, — це дії вандалів, людей, які прийшли для того, щоб знищити те, чого вони не розуміють. Служіння Мамоні, напевно, є головним критерієм оцінки цих людей і їхніх посад», — заявив А. Афонін.

Зокрема, за його інформацією, під загрозою виселення зараз перебувають 12 видавництв, які ведуть судові тяжби з Київською міською і районними адміністраціями. «Серед видавництв в основному ті, які пропагують культуру: «Мистецтво», «Обереги», «Галатон», «Українська національна енциклопедія», «Книга пам’яті», редакція журналу «Райдуга» тощо.

За інформацією Є. Карася, протестні акції підтримують громадянські організації, серед яких «Опора», «Суспільні суди Києва», «Київ-3000» тощо.

Як повідомлялося, 12 липня близько двох сотень київських художників, музикантів і письменників провели мітинг на Андріївському узвозі столиці, протестуючи проти намірів міської влади виселити їх із приміщень, які вони займають.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати