Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Для нормального бізнесу потрібні... дотації

05 липня, 00:00

Позавчора у Донецьку відбувся «круглий стіл» з участю міністра економіки та європейської інтеграції України Валерія Хорошковського і народного депутата України, голови комітету з питань європейської інтеграції Бориса Тарасюка. Головними питаннями для обговорення стали вступ України до СОТ, зближення з Євросоюзом, а також проблеми Донбасу: закон про ВЕЗ, стан сільського господарства і підвищення цін на продукти. Відбулася зустріч столичних гостей із главою донецької обладміністрації Анатолієм Близнюком.

Під час перебування у Донецьку Валерій Хорошковський повідомив, що «мито на ввезення зерна з-за кордону буде скасоване», а також висловив думку про недоцільність скасування на даному етапі ПДВ.

Міністр вважає, що підвищення цін не призвело до зростання інфляції. З його слів, за червень, «у зв’язку зі сплеском цін», рівень інфляції поки що не підрахували. Проте В. Хорошковський вважає, що цей сплеск «неістотний, оскільки, по-перше, він виник наприкінці місяця, а по-друге, тільки на певну групу товарів, а сировинні ринки залишаються спокійними, на деяких із них навіть спостерігається пониження цін».

Кризова ситуація у сільському господарстві і необхідність дотацій, впевнений головний економіст країни, заважають вступу до СОТ. «Найгострішою неузгодженою позицією при вступі до СОТ є позиція щодо сільського господарства, — заявив В. Хорошковський. — І тут навіть питання не в сумі дотацій, — думаю, що ми отримаємо ту суму, яку український бюджет ще довго не зможе надати своєму виробнику, — скільки в нових правилах». На думку міністра, «природа кризи, яка виникла з хлібобулочними виробами, не стільки у кліматичних умовах, хоч це стало тим поштовхом, який до неї призвів, — її природа набагато глибша — у системі відносин АПК, в отриманні та розподілі ресурсів, загальному розумінні бізнес-стратегії села».

І проте, вважає Хорошковський, зовнішньополітичні перешкоди на шляху вступу України до СОТ відсутні. «Перешкоди є тільки у рамках економічних процедур», — уточнив він. Одночасно з цим міністр відзначив, що оскільки країни- члени СОТ мають право виставляти свої умови під час прийняття нових членів, між Росією й Україною існує взаємна домовленість про неперешкоджання одна одній у разі прийняття однієї з цих країн раніше за іншу.

«При вступі до СОТ ми даємо конкретні пропозиції — щоб були певні преференції для вугільної галузі», — підкреслив губернатор Донецької області Анатолій Близнюк. Це необхідне, на його думку, для того, щоб протягом 3-4 років «вибудувати нормальний бізнес у вугільній галузі». Характеризуючи ситуацію у вугільній промисловості регіону, він зазначив, що «у структурі економіки області 20% займає вугілля, і практично, крім 4 шахт, які працюють без держдотації і самовідтворюються за нормальною схемою, всі інші працюють збитково». Зі слів А. Близнюка, шахти-банкроти «мають кредиторську заборгованість вищу за обсяги реалізації у 2,5 разу». «Підприємства, які працюють сьогодні збитково, повинні загинути на нормальних цивілізованих принципах конкуренції, але мені не хотілося б, щоб зі вступом до СОТ кількість цих підприємств в області збільшилася», — підсумував губернатор Донеччини.

Міністр економіки не забув і про наболіле для Донбасу питання про вільні економічні зони. «Єдине, що я можу обіцяти абсолютно точно, — жодних волюнтаристських дій не буде. Ми разом із обласними адміністраціями, з учасниками проектів відпрацьовуватимемо механізми, при цьому спробуємо зберегти все найкраще», — заявив Валерій Хорошковський. Одночасно він висловив надію, що ще до вступу до СОТ «пільги для ВЕЗ в Україні не збережуться у тому вигляді, в якому вони існують сьогодні». З його слів: «Через прогалини у законодавстві маємо таку ситуацію, коли зони фактично стають податковими дірками у бюджеті. Мало того, вони несуть нову проблему — руйнують спільний ринок». В. Хорошковський вважає несправедливим те, що на території України для підприємств, які випускають один вид продукції, існують різні режими діяльності. Майбутні зміни у законодавстві щодо українських ВЕЗ міністр назвав «вирівнюванням поля» для всіх суб’єктів господарювання. Крім того, міністр економіки та з питань європейської інтеграції України спростував чутки про перехід на іншу роботу найближчим часом.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати