Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Дніпропетровці екранізували Папу Римського

17 лютого, 00:00

У Дніпропетровську відбулася прем’єра першого в Україні кінофільму, створеного за п’єсою польського автора Кароля Войтили, більш відомого світу як Папа Римський Іоанн Павло II. Стрічку з філософськими роздумами про таїнство шлюбу й любові під назвою «Біля лавки ювеліра» зняв творчий колектив Дніпропетровського міського телевізійного театру за підтримки місцевої польської общини й генерального консульства Республіки Польща.

Свою поетичну п’єсу 19-річний Кароль Войтила написав у рік початку Другої світової війни, коли вчився на філософському факультеті Ягелонського університету й займався в студентському драмгуртку. У цей складний час майбутній понтифік роздумував над проблемами моральних цінностей і досягнення гармонії у стосунках між людьми, зокрема між чоловіком і жінкою. Цікаво, що в п’єсі автор веде пошук відповідей від імені жінки, психологію і внутрішні відчуття якої він передає поетичною мовою. Все це, розповідає художній керівник Дніпропетровського міського телевізійного театру Ольга Волошина, і зацікавило наших акторів, оскільки ідея п’єси й нині, через майже 70 років, залишається цілком сучасною та актуальною.

Зйомки кінофільму проходили в польському місті Люблін, а також у Дніпропетровську й Дніпродзержинську. Переклад п’єси Кароля Войтили українською мовою довелося робити вперше, однак з цим завданням чудово впоралася дніпропетровська поетеса Надія Тубальцева. Фільм «Біля лавки ювеліра», — розповідає О. Волошина, — передусім розрахований на мислячу молодіжну аудиторію, а тому було вирішено, що його прем’єра повинна відбутися у ВНЗ — Національному гірському університеті, який давно став місцем спілкування творчої інтелігенції. На перегляді були присутні представники польської діаспори в Україні й генеральний консул Республіки Польща в Харкові Гжегож Сорочинський. За його словами, він дуже задоволений тим, що під час роботи над фільмом генеральне консульство сприяло всіляко творчому колективу з Дніпропетровська — допомагало організувати поїздку в Люблін і виділило кошти. На думку пана Сорочинського, п’єса «Біля лавки ювеліра» — одна з кращих у літературній спадщині Іоанна Павла II. «У Польщі, — зазначив консул, — його творчість знають дуже добре. За творами Папи ставили театральні спектаклі та фільм — відомий в Україні кінорежисер Зануссі. Тепер знімається новий фільм — «Римський триптих». Я дуже задоволений тим, що творчість Іоанна Павла II буде відома і в Україні. Папа був поляком, але одночасно він був громадянином світу. І ми, поляки, пишаємось цим».

Як прозвучало на презентації фільму, найближчим часом екранізація твору Кароля Войтили з’явиться на місцевому телебаченні. Її копії отримали в подарунок польські дипломати й земляки Іоанна Павла II. Автори фільму сподіваються на те, що вже найближчим часом він знайде свого глядача як в Україні, так і за її межами.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати