Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

До 150-річчя перепоховання Кобзаря

У Черкасах хочуть зібрати театри ім. Тараса Шевченка з усієї України, а у Вільнюсі відкрити пам’ятник поету
04 листопада, 00:00

У березні 2011 року в Черкасах зберуться театри з різних міст України, які носять ім’я Тараса Шевченка. Про це «Дню» розповів директор Черкаського академічного музично-драматичного театру Володимир Осипов. За його словами, до 9 березня у театрі планують поставити виставу за мотивами творчості львівського письменника Богдана Стельмаха «Тарас».

«Уже мною написана концепція, інсценування я доручив режисеру Олександру Дзекуну. Готуємо всі необхідні подання — на Міністерство культури треба творчу заявку на фінансування такого соціального замовлення. Це буде мистецька акція, яку приурочуємо до 150-річчя перепоховання Шевченка», — розповів директор театру. Також він зауважив, що вже йде підготовка до міжнародного театрального фестивалю «Сцена людства 2011».

«Так, у наступному році ми очікуємо на фестиваль театри із Болгарії, Румунії і Франції, а також Росії і Білорусії. З’явилася надія, що буде менше проблем із фінансуванням — Міністерство культури поставило у план наш фестиваль. Тобто, передбачене фінансування — 30 % від загальної суми кошторису фестивалю. До речі, в управлінні культури Черкаської облдержадміністрації хочуть, щоб ми в березні провели такий собі перший етап фестивалю. Запросимо до Черкас українські театри, які носять ім’я Тараса Шевченка», — повідомив Володимир Осипов. Крім того, він сказав, що у черкаських акторів є можливість навесні 2011 року побувати у Вільнюсі на відкритті пам’ятника Тарасу Шевченку. Нещодавно Володимира Осипова запросили у місто Паневежис, як члена журі Балтійського театрального фестивалю.

«Журі було дуже поважне — відомі режисери, критики, професори з Латвії, Литви, Естонії та Болгарії. Я кожному з них подарував невеличке подарункове видання «Кобзаря». І відразу до мене підійшов відомий драматург, режисер і депутат Литовського сейму Юліус Даутартас. Він розповів, що навесні у Вільнюсі буде встановлено пам’ятник Тарасу Шевченку. А я відразу запропонував, що було б доречно якраз на цю подію запросити наш театр із виставою-містерією «Великий Льох». Така ідея Юліусу сподобалася, а він людина дуже впливова, тож ми обмінялися контактами, і, можливо, наш театр побуває у Вільнюсі на відкритті пам’ятника», — сказав Осипов.

До речі, найближча театральна прем’єра очікує на черкащан уже 4—5 грудня. Це буде вистава «Назар Стодоля». Режисера Петра Ластівку запросили з Волинської області.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати