Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Джон ГЕРБСТ: ...найчесніша кампанія. Поки що

21 березня, 00:00
ФОТО PHL

Посол США в Україні Джон Гербст вважає, що кампанія у справі виборів народних депутатів 2006 року є найчеснішою за всю українську історію. «Кампанія у справі виборів до Верховної Ради є найчеснішою в українській історії... Ця виборча кампанія проводиться значно більш відкрито і прозоро, ніж попередня», — сказав Дж.Гербст, виступаючи перед студентами Вісконсінського міжнародного університету в Україні в Києві вчора.

Дж.Гербст виключив можливість скасування виборів внаслідок перенесення або невизнання результатів. «Я не думаю, що є загроза саботажу виборів шляхом скасування або перенесення їх», — сказав амбасадор. Він висловив думку, що в Українi є можливість провести чесні й прозорі демократичні вибори, незважаючи на те, яка політична сила переможе. Разом з тим, Дж.Гербст відзначив ряд проблем, які супроводять виборчий процес. «Я був би не правий, якби сказав, що подолано всі проблеми виборчого процесу. Залишаються проблеми з формуванням деяких виборчих комісій. Стан списків виборців хоча й було поліпшено, але він залишається проблематичним», — цитує посла Iнтерфакс-Україна. Він повідомив, що до нього надходили відомості про те, що в деяких частинах України використовувався адміністративний ресурс. Разом iз тим, за словами Дж.Гербста, такі порушення, судячи з почутих ним повідомлень, не носять масового характеру.

За словами амбасадора, чесні вибори дозволять не тільки зміцнити Україну, але й позитивно вплинуть на її сусідів. «Вільні й чесні вибори є абсолютно необхідними, якщо Україна хоче продовжувати інтегруватися до Євроатлантичного співтовариства. Але якщо навіть український народ вирішить іти іншим стратегічним курсом, чесні вибори все одно відповідають інтересам України», — сказав Дж.Гербст. Він повідомив, що США, як і під час виборів 2004 року, всіляко надають підтримку демократичному процесові. «У рамках нашої загальної допомоги Україні США надає близько $13,3 млн. на підтримку вільних і чесних виборів. Ця частина нашої підтримки демократії в Україні з боку США, що включає зусилля з розвитку незалежної преси, проведення реформ місцевого самоврядування, затвердження верховенства права, розвиток громадянського суспільства, відкритого і прозорого політичного процесу», — зазначив посол.

Він підкреслив, що, як і 2004 року, американська сторона не підтримує жодного з кандидатів, партію чи блок. «Уряд США працюватиме з тим, кого український народ обере в ході вільного і прозорого демократичного процесу», — сказав Дж.Гербст.

Амбасадор США також висловив думку, що Україна приєднається до Світової організації торгівлі до кінця 2006 року. «Є хороший шанс для приєднання України до СОТ нинішнього року», — сказав він, відповідаючи на запитання студентів. Разом iз тим посол зазначив, що Україні слiд прийняти ряд законів, необхідних для вступу до СОТ. Д. Гербст підкреслив, що високі темпи економічного розвитку в усьому світі пов’язано, зокрема, з розширенням СОТ і вільної торгівлі. На його думку, Україна лише виграє від участі в цій організації. «Немає сумнівів, що Україна, ставши членів СОТ, прискорить свій економічний розвиток, оскільки необхідні реформи принесуть користь і її економіці, а також збільшить здатність до торгівлі. Вартість експорту підвищиться, а вартість імпорту — знизиться», — зазначив посол.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати