Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Головне завдання — «вичистити» авгієві стайні НБУ»

Експерти «Дня» оцінили призначення Валерії Гонтаревої
20 червня, 13:45
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Парламент учора обрав нового голову Нацбанку. Вперше в історії України  зі згоди 349 нардепів (вона далася не легко — двічі брали перерву) керувати НБУ буде жінка — Валерія Гонтарева. «Монетарна... політика НБУ відрізняється від комерційної, якою я займалася двадцять років... Для мене — це виклик. Але мої професійні здібності та макроекономічні знання допоможуть», — резюмувала вона під час виступу в Раді.

То хто ж така новий очільник НБУ та чого від неї чекають банкіри?

Валерія Гонтарева останні сім років очолювала найбільшу компанію на ринку управління активами і торгівлі облігаціями (ICU). До того встигла попрацювати на керівних посадах у кількох фінансових  інститутах: в ING Bank, Societe Generale  та була провідним економістом на «Українській міжбанківській валютній біржі».

Її називають людиною, близькою до нинішнього Президента Петра Порошенка. Начебто, будучи інцест-банкіром, вона, зокрема, допомагала йому в структуруванні угод про залучення фінансування для розвитку бізнесу Roshen у Росії. За словами віце-президента «Українського кредитного банківського союзу» (УКБС) Бориса Соболєва, банки-члени УКБС підтримують вибір нового голови НБУ, стиль управління якої називають ліберальним. «Її сильні сторони — хороший «тімлідер»: вона вміє будувати і вести  команду... Це якраз і треба зробити в НБУ... Чудово володіє інструментами грошового та кредитного ринку, тому запустить валютний ринкок, якого в нас немає, і ринок хеджування валютних ризиків. Відсутність хеджування якраз і заважає відпускати курс гривні до долара», — говорить  Соболєв. На його думку, Гонтаревій найперше доведеться «вичистити» авгієві стайні НБУ, стабілізувати валютний курс і зробити повністю прозорою роботу міжбанківського грошового ринку, щоб доступ до рефінансування НБУ отримували прозоро,  а не за гарні очі.

На думку голови ради «Незалежної асоціації банків України» (НАБУ) Романа Шпека, ринок отримав «достойну, професійно підготовлену, з сильним характером людину». «Вона розуміє, — говорить  Шпек, — що  відлякує інвесторів від роботи в Україні — як на рівні формування макроекономічної, так і фіскальної політик». Крім того, продовжує він, добре знає проблему зарегульованості сектору, бачить системні проблеми і дисбаланси. На думку голови ради НАБУ, система очікує продовження реформ, менше популізму, більше напористості та перетворення програми макроекономічної стабілізації в конкретні реформи. Важливо також змінити систему банківського нагляду, бо наявна кількість «поганих» банків і глибина проблем у них створює серйозну загрозу. «Їй доведеться запроваджувати більше превентивних заходів,  не допускати повторення нинішніх обсягів негативних активів у банківській системі», — підсумовує  Шпек.

«Зараз центробанки відповідальні за зростання ВВП країн. Якщо вона зможе збільшити кредитування на 10% до кінця 2014 року, то можна сказати, що вона на своєму місці. Якщо — ні, то спочатку допомагатимемо, а тоді — критикуватиме», — оцінюючи  кадрове призначення Президента, говорить  «Дню» колишній заступник голови  НБУ Олександр Савченко. На його думку, другим по важливості завданням для Гонтаревої, стане контроль за інфляцією.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати