Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Граки прилетіли

В Україні чекають нову порцію пташиного грипу
30 березня, 00:00
ФОТО МИХАЙЛА МАРКIВА

Якщо раніше повернення птахів із вирію ознаменовувало прихід тепла і весни, то тепер Україна і Європа дивляться в небо з тривогою: весняні міграції птаства, як і осінні, можуть призвести до нових спалахів пташиного грипу в українських господарствах і серед диких птахів.

Минулого тижня віце-прем’єр з питань агропромислового комплексу Юрій Мельник заявив, що пташиний грип в Україні ліквідовано. Ця заява швидше насторожила, ніж заспокоїла: чи не значить це, що державна влада ігноруватиме захворювання, як це сталося у жовтні минулого року? Нагадаємо, що перший осередок пташиного грипу в с. Некрасівка в Криму офіційно визнали приблизно через півтора місяця після виявлення хвороби. За втрачений час мешканцям Криму довелося розплатитися сотнями тисяч свійської птиці у кількох десятках осередків захворювання. Спалахи хвороби зоологи реєстрували майже всю зиму, аж до січневих морозів, після яких перелітні птахи Криму перебралися до сусідньої Туреччини. Як пам’ятаємо, там одразу зафіксували випадки хвороб серед птахів і навіть кілька випадків зараження людей. В Україні ж у цей час, за офіційними даними, вірусу «майже не було».

Iз потеплінням, яке почалося останніми днями, в Україну і далі на північ повертаються із зимівлі дикі птахи. У зв’язку із цими міграціями нові осередки пташиного грипу нині зафіксовані в Польщі, Румунії, країнах Прибалтики. I хоч офіційно Україна лишається на карті заражень білою плямою, відомо, що спалахи захворювання залишилися і в околицях озера Сиваш в Криму.

Як відомо, зараження грипом відбувається через водойми. Першими на батьківщину повернулися птахи водно-болотного комплексу. Iзолювати їх, заборонити гніздитися на воді — протиприродно, неможливо. За словами Анатолія Полуди, директора Українського центру кільцювання птахів Iнституту зоології НАН України, в принципі, для появи осередку серед свійської птиці достатньо, щоб одна перелітна хвора качка лишилася на водоймі на одну ніч.

«Через Україну восени летіли приблизно 20—30% птахів із Західного Сибіру, які могли переносити вірус, — говорить Анатолій Полуда. — Цієї весни з півдня повертатиметься значно більше птахів, тому найімовірніше, осередки пташиного грипу з’являться не тільки на півдні, а й в усіх інших регіонах».

Найбільш ризиковані регіони — приморський південь, водний басейн Дніпра і західні області, де є щільна мережа водойм. При цьому господарям не варто чекати на масову загибель перелітних качок — на відміну від домашніх, дикі птахи мають сильніший імунітет і майже не хворіють, якщо хворіють взагалі. Зате й переносити смертельний для домашньої птиці грип вони можуть роками.

Уже рік у країнах Європи свійські птахи не бачать відкритого неба — після того, як у кількох значних птахофермах пройшли епідемії, розводити птицю почали у закритих приміщеннях. Таке рішення є найбільш прийнятним і для українських господарств. Щоб запобігти хворобі, власники птиці повинні щонайменше не випускати її у відкриті водойми, а краще — тримати у закритому приміщенні.

Наразі українським ветеринарам невідомо, які види птахів є носіями вірусу, скільки їх, як вони мігрують, чи зачепить хвороба міських птахів. Надійного контролю за ситуацією в місцях міграції птахів досі нема і навряд чи буде. Щоправда, інформації про те, що заразитися пташиним грипом в Україні може людина, поки що немає. Тим не менше ветеринари і зоологи радять ретельно мити руки, не їсти сирих яєць, добре проварювати м’ясо і всіляко обмежувати контакти із птахами.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати