Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Iноземні підприємства «переселяться» в Україну

Експерт: Щоб виграти конкуренцію на внутрішньому ринку після створення ЗВТ з ЄС, вітчизняним компаніям потрібно не зволікати з модернізацією
17 квітня, 11:26

В Україну можуть перенести виробництва з інших країн після підписання економічної частини угоди про асоціацію з ЄС. Про це заявив заступник голови Федерації роботодавців України (ФРУ) Дмитро Олійник. На його думку, це стосується  надлишкових можливостей.

«У цьому можуть бути зацікавлені європейські компанії, що бажають зберегти свою частку на ринку ЄС і зменшити витрати на її виробництво: вони зможуть перенести частину виробничих ліній в Україну. Може бути інтерес і з боку компаній із третіх країн, які у зв’язку з торговельними обмеженнями не можуть збільшити свою частку на європейському ринку. Розміщення підприємств в Україні надасть їм можливість експортувати продукцію до ЄС за вигідним фіскальним навантаженням. Передусім йдеться про інвесторів з Китаю і Росії», — зазначив він.

Олійник також наголосив,  що для реалізації цієї можливості Україні необхідно здійснити низку кроків. По-перше — зниження фіскального і ліквідація корупційного навантаження. Адже сьогодні,  за даними ФРУ, бізнес у вигляді авансів сплатив понад 37 мільярдів гривень податків, сума невідшкодованого ПДВ становить 21,6 мільярда гривень, а обсяг сплачених 2013 року хабарів сягнув 200 мільярдів гривень. Окрім того, необхідно зменшити енергомісткість української економіки.

По-друге, зменшення енергомісткості виробництва продукції. «В Україні найвищий показник використання енергоресурсів на одиницю ВВП серед найближчих сусідів, зокрема країн ЄС, — 435 кг/1000 дол. ВВП, і найвищий рівень споживання природного газу серед схожих за масштабами економіки країн Східної Європи», — розповідає він.

І по-третє — будівництво нових виробничих потужностей,  що зумовить зміну структури українського експорту. «Сьогодні Україна експортує до ЄС переважно сировину — її частка сягає 75%. Проте у структурі імпорту з ЄС 70% — це високотехнологічна продукція. Створення нових підприємств дасть змогу збільшити експорт високотехнологічної продукції, а отже — збільшити ВВП і кількість робочих місць», — резюмував він.

Водночас експерти кажуть, що українським виробникам не варто  розслаблятися. Вже зараз треба шукати кошти на переоснащення, аби виграти цю конкуренцію на  своїй території. Як розповів «Дню» президент асоціації «Українська аграрна конфедерація» Леонід Козаченко, для модернізації української харчової промисловості відповідно до стандартів Євросоюзу необхідно сім мільярдів євро. «Є ще переробна промисловість, яка має пройти відповідну сертифікацію. У нас сьогодні близько 7% підприємств харчопрому мають сертифікати ISO і HACPP, а 15% тільки або той, або той», — пояснив він.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати