Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Iз Різдвом, християни України!

25 грудня, 00:00

25 грудня відзначає Велике Різдво переважна більшість християн світу: це католики, протестанти та більш як половина православних церков — всі ті церкви, які перейшли на новий календарний стиль. Спільне святкування Різдва Христового має яскраву екуменічну ознаку, є обіцянкою і надією на те, що найближчі десятиліття можуть стати часом єднання світового християнства. Єднання якщо не євхаристичного, то принаймні заради спільного соціального служіння людям та для захисту світу від насилля з метою збереження культури та утвердження прав і свобод особистості.

Прикладів спільного служіння різних церков на благо людям зараз можна знайти чимало. Наведу одну скромну, але показову ілюстрацію. В останні роки в Іспанії утворилася численна українська православна діаспора (не будемо в свято аналізувати причини цього явища). Між тим там бракує священиків, розвинених церковних структур, немає жодного православного храму. Нещодавно православних українців в Іспанії відвідав єпископ Антоній Української православної церкви Київського патріархату. І тут з’ясувалося, що в провінції Малага впродовж кількох останніх років храми для богослужіння надає православним українцям місцева громада Римо-католицької церкви. За що єпископ Антоній сердечно подякував католицькому єпископу Малаги Антоніо. (Про це повідомив «Інформаційний бюлетень» УПЦ КП). На служби Божі та на зустріч з українським єпископом Антонієм зібралося багато українців, а також росіян, болгар, сербів з усієї Іспанії. Прийшли до храму також іспанські католики та протестанти, яким вельми сподобалося богослужіння візантійського обряду. І все це трапилося в такій фанатичній колись католицькій країні, як Іспанія, і за участю православних, ще недавно абсолютно непримиренних до інших християнських конфесій. Нехай так і буде! Адже сказано: «Яким судом судити будете, таким же осудять і вас, і якою мірою будете міряти, такою відміряють вам».

Бажаємо українським церквам швидкого виконання всіх намірів і побажань. Нехай Римо- Католицька церква в Україні отримає, зрештою, Свято-Миколаївський собор у своє використання й зробить гарний його ремонт. Аби шедевр майстра Городецького завжди прикрашав наше місто, а католицькій громаді було де молитися. Сподіваємося, що мережа доброчинності протестантських церков ще зростатиме, а кількість нужденних людей — зменшуватиметься. Побажаємо також деяким католицьким та протестантським єпископам і пасторам, щоб усі вони так само швидко й довершено оволоділи українською мовою, як це зробив Апостольський нунцій в Україні, єпископ Микола Етерович. Ще маємо надію, що новий Закон України про свободу совісті буде прийнятий ще в третьому тисячолітті. З Різдвом Христовим!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати