Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / УКРАЇНА

19 січня, 00:00

«Хортиця» отримала землю у постійне користування

Національний заповідник «Хортиця» отримав у власність 2359,34 га землі, що включає територію Хортиці та всіх прилеглих до неї малих островів, а також скелі на правому березі Дніпра. З усіх українських заповідників «Хортиця» єдиний, що отримав землю у постійне користування. Як пояснив генеральний директор заповідника Костянтин Сушко, Запоріжжя ці землі не втрачає: вони залишаються у межах міста й працюватимуть на городян. Але принципова відмінність від колишнього становища в тому, що розпоряджатися землею тепер має право лише одна юридична особа — Національний заповідник. Отримання акту на землю дозволить вже найближчим часом розпочати вирішення маси проблем: це й перевірка баз відпочинку, санаторіїв та профілакторіїв, і ревізія споруд, що стихійно виникли, і багато що інше. Всі оздоровчі установи, які існують на острові, залишаться, але будувати нові тут вже не будуть. Дві третини земель Хортиці — це угіддя нині збанкрутілого ЦIМЕТа. Протягом 12—15 років, як розповів Костянтин Сушко, на цих землях буде поетапно відроджуватися унікальне природне середовище острова Хортиця. 1,5 тисячі жителів Хортиці не позбавляються права проживання на острові. Єдине, чого вони не зможуть, — приватизувати своє житло: закон забороняє робити це на заповідних землях. Але місцеві жителі залишаються під опікою міста. Найближчим часом юристи займуться перевіркою кількох закритих ділянок, переданих раніше приватним особам і тому недоступних — це колишня Зональна комсомольська школа та інші об’єкти. Будівництво мостів через Дніпро також буде продовжене. Хортиці мости не зашкодять, сказав Сушко. До кінця місяця завершиться реконструкція музею на Хортиці. Перших відвідувачів тут чекають 25 січня, повідомляє Олександр ВОРОТИЛОВ.

Стало відоме ім’я нового керівника «Iнтера»

17 січня керівникам підрозділів телеканалу «Интер» представили нового голову правління «Української незалежної ТВ-корпорації», повідомила прес-служба телеканалу. Ним став Сергій Старицький, рішення про призначення якого на цю посаду було прийнято Наглядовою радою УНТК за місяць до офіційного представлення. Пан Старицький змінив на цій посаді Влада Ряшина. Сергій Старицький не настільки відомий широкій публіці, як його попередник, який свого часу вів на «Iнтері» телепрограму. Або, наприклад, як голова ради директорів «1+1» Олександр Роднянський — відомий режисер-документаліст. Сергій Старицький представляє інший тип менеджерів. Протягом 13 років він очолював рекламний холдинг «Атлантік- груп». Крім того, він відомий як екс-директор телеканалу «Тоніс», очолював компанію «Перехід Медіа», і свого часу навіть був президентом хокейного клубу «Сокіл». «Головна задача сьогодні, — цитує нового керівника прес-служба «Iнтера», — зберегти успішні бренди, закріпити та підтримати позиції на ринку, завойовані останніми роками». Зі слів Сергія Старицького, вже готується ряд нових проектів. Він також зауважив, що основною конкурентною перевагою телеканалу «Iнтер» залишиться власне виробництво як фільмів, так і розважальних, документальних і соціальних проектів. Підготувала Ольга ВАСИЛЕВСЬКА, «День».

Молодіжний курултай

Днями в Сімферополі відбувся II курултай кримськотатарської молоді, присвячений 10-річчю кримськотатарського молодіжного руху в Україні. У ньому взяли участь 113 делегатів від регіональних відділень Кримськотатарського молодіжного центру і представників інших молодіжних організацій кримських татар. Iз ювілеєм учасників форуму привітав народний депутат України голова меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемільов, віце-прем’єр-міністр України з гуманітарної політики В’ячеслав Кириленко, міністр у справах сім’ї, молоді та гендерної політики АРК Зарема Рамазанова, ветерани кримськотатарського національного руху, члени Тюркської федерації Німеччини, представник «Міжнародного республіканського інституту» Євген Зеленко. Голова Меджлісу запросив молодь до співпраці, запропонував їм висовувати свої кандидатури до органів влади і до національних органів самоврядування. «Багато що на цих виборах залежить від нашої активності та національної єдності», — підкреслив Мустафа Джемільов. Делегати молодіжного курултаю обговорили ряд проблем державної політики України, які стосуються соціального становлення і розвитку кримськотатарської молоді, і прийняли Концепцію молодіжної політики Кримськотатарського молодіжного центру. Новим головою КМЦ став студент Київського національного економічного університету 19-річний Мустафа Османов. День 14 травня, коли в 1995 році відбувся I курултай, оголошений Днем кримськотатарської молоді. Микита КАС’ЯНЕНКО, Сімферопіль.

«Маяковий конфлікт» триває

Міжвідомча робоча група при Міністерстві закордонних справ України визначить, яким чином гідрографічні об’єкти повертатимуть під контроль України. Про це повідомив учора журналістам міністр транспорту та зв’язку України Віктор Бондар після засідання Кабінету Міністрів України. У МЗС відбудеться «засідання, на якому ми визначимо до кінця, яким чином забиратимемо маяки та гідрографічні знаки», — сказав він. Як зазначив В. Бондар, згідно з законом, прийнятим Верховною Радою України в 2000 році, Україна не має права здавати в оренду гідрографічні об’єкти та маяки. «Ми відповідаємо за безпеку судноплавства, тому ми повинні їх утримувати», — пояснив В. Бондар. 13 січня цього року співробітники Міністерства транспорту та зв’язку України взяли під контроль маяк «Ялтинський» і не пропустили на його територію представників російської військової частини, що обслуговує південнобережні маяки, орендовані Чорноморським флотом РФ на території України. Водночас російські ЗМІ заявили про «захоплення Ялтинського маяка Чорноморського флоту».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати