Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / УКРАЇНА

19 лютого, 00:00

На одну справу в суддів по 40 хвилин

Судова система України дедалі більше орієнтується на європейські стандарти, заявляє голова Верховного Суду Василь Маляренко. Як повідомляє Інтерфакс-Україна, В. Маляренко наголосив, що українські суди «переважно забезпечують якісний розгляд справ». «Повірте, гірко суддям чути несправедливі закиди, що майже половину справ суди розглядають із прийняттям неправильних судових рішень», — акцентував В. Маляренко. З його слів, на сьогодні в Україні діють 754 суди зі штатною чисельністю 7580 суддів, при цьому 1208 судових посад вакантні. Голова Верховного Суду наголосив, що в 2004 році розглянули 6,4 млн. справ і матеріалів, із цієї кількості 78,1% вироків у кримінальних, 93% рішень — у цивільних і 78,2% рішень — у господарських справах не оспорюються в апеляційному та касаційному порядку, що означає, що сторони визнають законність й обґрунтованість судових рішень та задоволені такими рішеннями. Зі слів В. Маляренка, при цьому 96,1% вироків місцевих судів, які оскаржені в апеляційному порядку, залишені без змін, а в цивільних справах цей показник становить 98,1%, у господарських — 96,2%. «Таким чином, неправильною є лише мізерна частина судових рішень», — зазначив В. Маляренко. З його слів, якщо до позбавлення волі в 1999 році були засуджені 97,5% осіб, то в 2003 році — вже 30,3%, а в 2004 року — 26,5%; збільшилася кількість осіб, засуджених до штрафу, громадських робіт й інших покарань, не пов’язаних із позбавленням волі. «Тобто судова система України дедалі більше орієнтується на європейські стандарти», — сказав В. Маляренко. Водночас, із його слів, оперативність і якість розгляду справ перебуває під загрозою, оскільки навантаження на суддів значно зростає. Зі слів В. Маляренка, якщо в 2000 році на розгляд одного судді щомісяця надходили 50 справ, то в 2004 році цей показник становив 118 справ, а в окремих судах досяг понад 150 справ на одного суддю. В. Маляренко відзначив, що на вивчення однієї справи, її розгляду та винесення рішення, а також його виконання суддя має фактично 30—40 хвилин. Голова Верховного Суду серед основних категорій скарг, які надійшли з України та визнані Європейським судом потенційно прийнятними для розгляду, назвав скарги про надмірну тривалість провадження у справі в суді.

Південні області тонуть

Танення снігів призвело до затоплення Півдня України. У Запорізькій, Дніпропетровській і Херсонській областях проводиться ліквідація наслідків підтоплення. Сьогодні підтопленими залишаються 1038 садиб і 87 будинків. Зокрема, за станом на 7.00 18 лютого в Запорізькій області відкачано воду із 44 житлових будинків. Підтопленими залишаються 7 житлових будинків і 639 приватних садиб. В Амур-Нижньодніпровському районі Дніпропетровська рівень води знижено до 40 см. Повністю відкачано воду з житлових будинків. Підтопленими залишаються 29 приватних садиб. У Херсонській області залишаються підтопленими 370 приватних садиб і 80 житлових будинків. Як повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на прес-службу Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій, відселення жителів не проводилося. До відкачування води залучено підрозділи і техніку оперативно-рятувальних служб районів. Ситуація — під контролем обласних управлінь МНС України.

Паспорти стануть доступнішими

З наступного тижня за отримання в МВС України довідок про судимість, паспортів і посвідчень не треба буде платити таку високу ціну, як сьогодні, заявив міністр внутрішніх справ Юрій Луценко. «Цю практику припиняємо з наступного тижня. Чому довідка має коштувати так дорого?» — сказав міністр журналістам у п’ятницю в Києві. Як передає Інтерфакс-Україна, сьогодні за отримання довідки про судимість у МВС треба заплатити не менше 24 гривень, іноді потрібно заплатити до 70 гривень. За словами Ю. Луценка, все це має відбуватися у контексті декомерціалізації МВС.

«Червоний» слід Руслани

Відома естрадна співачка Руслана Лижичко спростовує повідомлення деяких українських ЗМІ про політичний характер концерту в Кишиневі за її участю. Як повідомляє прес-служба співачки, 14 лютого Руслана відвідала Кишинів на особисте запрошення прем’єр-міністра Молдови. Лижичко виступила на концерті й привітала глядачів з Днем св. Валентина. За словами співачки, лише коли вона вийшла на сцену, то виявила «сюрприз» — політичні гасла Компартії Молдови. Хоча про політичний контекст концерту його організатори їй нічого не говорили заздалегідь і не попередили перед виступом. Співачка вважає за неприпустиме використовувати її ім’я без її відома в політичних цілях і надалі збирається жорстко класти край подібним спробам. «Будь-які докори на свою адресу щодо політичної ангажованості в справи іншої країни я категорично відкидаю. Цього немає і бути не може», — заявила Руслана.

Нині Лижичко перебуває з візитом у Німеччині. Там відбулася презентація збірника пісень про помаранчеву революцію. Руслана побувала у Великій Британії, Швеції, Туреччині та Македонії. Нині в цих країнах проходять відбірні тури конкурсу «Євробачення», і Руслана на концертах і у своїх численних інтерв’ю, які транслюються провідними радіо- і телеканалами, закликає іноземних гостей приїжджати в травні до Києва на конкурс, обіцяючи, що на всіх чекає феєричне видовище. Тетяна ПОЛІЩУК, «День» .

Кому дістаються квартири для сиріт

У Києві створять спеціальну комісію, яка перевірить використання квартир, що належали дітям-сиротам і дітям, чиїх батьків позбавлено батьківських прав. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на київського мера Олександра Омельченка. При цьому він уточнив, що до складу комісії ввійдуть представники прокуратури та міліції. «Комісія перевірить, як місто розпоряджається сирітськими квартирами: чому квартири переходять до жеків, котрі здають їх в оренду, і чому потрібен резерв нових квартир, щоб давати їх дітям-сиротам, коли вони закінчать інтернати», — сказав мер столиці. За словами О. Омельченка щорічно Київ виділяє дітям-сиротам 10—12 квартир. У той же час, як повідомив народний депутат Володимир Бондаренко («Наша Україна»), у кожному районі столиці 15—16 дітей-сиріт після закінчення інтернатів не мають житла. У зв’язку з цим О. Омельченко запевнив, що «місто перевірить, куди ці квартири дівають жеки».

Тріо переможців

На урочистій церемонії в Посольстві Російської Федерації в Україні було названо імена переможців Всеукраїнського літературного конкурсу для російськомовних письменників України. Ними стали: в конкурсі «Проза» — Валентина Єрмолова (письменник, голова об’єднання «Русь») та Володимир Бушняк (голова Кримської Спілки письменників); а в конкурсі «Поезія» — поет Олександр Кабанов. Премії імені Юрія Долгорукого в сумі $2500 вручали Надзвичайний і Повноважний Посол РФ в Україні В. Черномирдін і виконавчий директор Фонду імені Юрія Долгорукого С. Зотов і голова Спілки письменників Росії В. Ганічев. Про проведення цього конкурсу було оголошено восени минулого року. Його ініціатори — Московський фонд підтримки співвітчизників Юрія Долгорукого, Спілка письменників Росії та з українського боку — літературний журнал «Радуга». Він має на меті визначити кращі за останні чотири роки книжки українських письменників та поетів, які пишуть російською мовою. Причому, книжка може бути видана в Україні чи за її межами. Також розглядаються твори, надруковані в літературних журналах та альманахах. На здобуття премії імені Юрія Долгорукого всього надійшло 426 робіт з 18 областей України, з яких — 297 поетичних збірок і 129 книжок та прозових творів із журнальних публікацій. Серед авторів зустрічаються як професійні письменники, наприклад, Марина та Сергій Дяченки, так й аматори. До фіналу вийшли лише 12 учасників. Відповідно до рішення оргкомітету конкурс стане щорічним.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати