Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / УКРАЇНА

09 липня, 00:00

Ветерани УПА з Канади та США: погляд на трагедію на Волині

Вояки Української Повстанської Армії зі Сполучених Штатів Америки та Канади надіслали до «Дня» заяву, в якій дається оцінка подій на Волині під час українсько-польського конфлікту 1943—1944 років. «Ми, ветерани УПА, схиляємо голови перед світлою пам’яттю українців і поляків, які стали жертвами кривавого конфлікту між нашими народами в ході Другої світової війни». На думку укладачів заяві, «волинський конфлікт слід розглядати й оцінювати в контексті ходу історичних подій, з урахуванням також колонізаторської політики польських владних кіл стосовно західних українських земель». Автори документа наголошують, що «в часи Другої світової війни УПА боролася за права свого народу, в першу чергу, проти гітлерівських і сталінських окупантів». «Трагедією треба вважати факт, що польська сторона за цих складних обставин не бажала знайти порозуміння з українським визвольним рухом, боролася за утвердження польського панування на українських землях і таким чином стала на шлях непотрібного, кривавого польсько-українського конфлікту з численними жертвами з обох сторін», — наголошується в заяві. На переконання вояків УПА в Канаді та США, «злагода, співпраця та співдружність є нагальною потребою часу й основою добросусідського співіснування в інтересі як польського, так і українського народів, але тільки за умови рівноправності сторін». «Вважаємо, що кожний народ має право на оборону своїх прав», — підкреслюється в документі. Підписи під заявою поставили голова Товариства вояків УПА в ЗСА Лев Фуртала, голова Товариства вояків УПА в Канаді Микола Кошик, голова Об’єднання колишніх вояків УПА США і Канади Іван Лико.

На Луганщині дев’ять отруєнь грибами

Лікарі Луганської обласної санепідемстанції звернулися до населення з настійним закликом не збирати і не вживати в їжу дикорослі гриби. Після численних дощів до лісу вирушили грибники, особливо активні в цьому році у зв’язку з цінами, які різко злетіли практично на всі продовольчі товари. Вже 9 чоловік потрапили до реанімаційного відділення з ознаками отруєння грибами. Щоправда, як відзначив головний санітарний лікар області Анатолій Докашенко, не завжди можна відразу з точністю визначити причину отруєння, оскільки пацієнти вживали в їжу й інші продукти, далеко не завжди свіжі. Санітарні лікарі і токсикологи нагадали громадянам, що в не найнеблагополучнішому 2002 році від отруєння грибами в області загинуло 80 чоловік. Причина — невміння відрізнити їстівні гриби від неїстівних, а також вживання в їжу грибів, які ростуть вздовж доріг або в промислових зонах, де ґрунт отруєний відходами виробництва та містить солі важких металів та інші токсичні речовини в недопустимо високих концентраціях, повiдомляє Олена ПРИВЕН , Луганськ.

Стихія лютує на Хмельниччині

Учора зранку до Хмельницького облуправління з надзвичайних ситуацій повідомляли з місць про наслідки злив і буревіїв, наче з театру бойових дій. «За селом Січенці Дунаєвецького району загинула 51-літня жінка. Вона поверталася з роботи додому, коли раптом зірвався шалений вітер, нагнав чорні хмари, почалася злива. Сховалася на своє лихо від негоди під навісом для сіна, та дах упав на голову нещасної. Розібравши завали, односельці знайшли жінку, та, на жаль, уже ніхто й нічим не зміг їй зарадити», — повідомив для «Дня» начальник інформаційно-аналітичного відділу управління з надзвичайних ситуацій Василь Вельський. На тлі непоправної втрати є й інші наслідки стихійного лиха. «83 населенi пункти залишилися без світла. Вітер силою близько 20 метрів на секунду обірвав дроти ліній електромереж, зламав опори, вирвав з корінням дерева, зруйнував житлові будинки і господарські будівлі, пошкодив посіви. Найбільше шкоди зазнали у Дунаєвецькому, Волочиському, Деражнянському, Кам’янець-Подільському районах. На вулиці Козачій у Хмельницькому вода залила по вікна житлові будинки», — продовжив Василь Вельський. На місцях працюють аварійні бригади, постраждалим надається допомога будівельними матеріалами. Стихія лютує вже кілька діб. Прогнози синоптиків на найближчі дні наганяють песимістичний настрій. Сільські старожили вважають: що не пропало від посухи у червні, те зогниє у липні, повідомляє Михайло ВАСИЛЕВСЬКИЙ , «День».

Лялькова вистава — вперше у форматі опери

Рівненський обласний театр ляльок вперше здійснив виставу казки Веніаміна Смєхова «Алі-Баба і сорок розбійників» у форматі опери. Базується вона на текстах пісень однойменної радянської платівки, популярної у 80-ті роки минулого сторіччя, сценічний переклад яких здійснив режисер Володимир Підцерковний. Музику для прем’єрної вистави написав також рівненський композитор Валерій Марченко, а сама підготовка до прем’єри розпочалася ще торік. У виставі поєднуються різні сцени: діють і класична ширмова лялька, і живі актори. Крім того, вдруге за всю історію Рівненського лялькового театру було використано ляльку-маріонетку, технічна робота з якою вимагає високої майстерності, повiдомляє Сергій СТЕПАНИШИН , Рівне.

Донецький танцюрист — найкращий у Європі

Представник України — 16-річний афроукраїнець з Донецька Ндуді Жерлін — провідний танцюрист балетної школи Вадима Пісарева, делегований Національною телекомпанією України, переміг на міжнародному конкурсі молодих танцюристів Євробачення. Він здобув 934 бали з 1000 можливих. На конкурсі в Амстердамі Ндуді Жерлін виконував варіації з балетів Ц. Пуньї «Діана і Актеон» та А. Адана «Корсар». Високо були оцінені артистизм та техніка виконавця. Український танцівник впевнено обійшов головних конкурентів — представників Естонії та Румунії. Шість днів в Амстердамі тривало змагання на конкурсі молодих танцюристів Євробачення-2003. Виступ танцівників оцінювався в прямому ефірі за допомогою електронного голосування. Кульмінацією конкурсу став Гранд фінал, що транслювався на Першому Національному у прямому ефірі через супутникову мережу Євробачення 4 липня о 21.30. Відбір молодого танцюриста, який представляв Україну, здійснювався на основі відеозаписів виступів претендентів на участь у конкурсі, що були надіслані до НТКУ. Національна телекомпанія України вперше стала активним учасником конкурсу як єдина вітчизняна телекомпанія-член Європейської мовної спілки (EBU). Наставник конкурсанта — Вадим Пісарев — художній керівник Донецького академічного театру опери та балету, відзначив, що Ндуді Жерліну однаково вдаються ліричні, героїчні та характерні партії. Навчаючись у школі, Жерлін проходить стажування у Донецькому академічному театрі опери і балету ім. О. Солов’яненка, виконує партії у балетах «Лускунчик», «Аїда», «Спляча красуня», «Дон Кіхот», «Баядерка». У лютому 2002 року Ндуді Жерлін став золотим призером міжнародного балетного конкурсу «Юність балету». Двадцять років поспіль конкурс молодих танцюристів Євробачення відкриває зірок танцю. Переможці попередніх конкурсів досягли значних успіхів в кар’єрі, виступають у балетних трупах Парижа, Штутгарта, Гамбурга, Нью-Йорка, королівського балету в Лондоні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати