Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / УКРАЇНА

05 грудня, 00:00

Євросоюз проти

Європейський Союз вважає, що розмір мита на автомобілі, що ввозяться в Україну — 32%, який пропонується ввести відповідно до підготовлюваного в уряді законопроекту, дуже високий. Про це вчора повідомив журналістам начальник департаменту євроінтеграції Міністерства економіки В’ячеслав Медведєв. Хоч, за його словами, представники ЄС «в принципі» погодилися, що прийняття такого законопроекту одночасно зi скасуванням пільг для українських виробників автомобілів є прийнятним на перехідний період, повідомляє Інтерфакс-Україна .

Новий речник нового прем’єра

Прем’єр-міністр України Віктор Янукович затвердив кандидатуру свого прес-секретаря. Ним буде призначено Тараса Аврахова. Тепер оформляються всі потрібні документи, після чого буде видано відповідну постанову Кабінету Міністрів. У Тараса Аврахова — солідний досвід роботи в журналістиці. Він працював редактором українського дайджесту «Київських Відомостей». Потім він перейшов працювати до Національної телекомпанії, де робив щотижневу програму-огляд подій у світі. Мрія Тараса, про яку він якось розповів «Дню» — створити телепрограму про релігійне життя країни із загальним знаменником екуменізму. На жаль, ця його ідея так і не була запитана. До останнього часу телеглядачі могли бачити цього зваженого в оцінках журналіста в ефірі щовечірніх «Підсумків» на ТРК «Ера».

Документи розсекретили для музею

Генеральний консул Російської Федерації в Сімферополі Олексій Свиридов за дорученням міністра закордонних справ Російської Федерації Ігоря Іванова передав у вівторок у дар Лівадійському палацу- музею копії 7 документів, 11 фотографій і фотоальбому про діяльність імператорів дому Романових, про подробиці та нові деталі Ялтинської конференції 1945 року. Як повідомляє Кримське агентство новин, оригінали цих документів зберігаються в архіві зовнішньополітичного відомства Росії. Найстаріший зi скопійованих належить до 1876 року. «Документи, копії яких ми передаємо вам, належать до категорії вічного зберігання», — сказав на церемонії вручення Посол Росії з Особливих доручень Петро Добросєрдов. Олексій Свиридов назвав передачу документів знаковою подією, яка слугує «містком» від Року України в Росії до Року Росії в Україні. «Передача документів — це велика подія, — заявила під час церемонії і директор Лівадійського палацу-музею Людмила Ковальова. — Часто в світі нашу країну знають за тим фактом, що 1945 року в ній відбулася Ялтинська конференція, що визначила долі післявоєнного світу, і що у нас тут були Черчилль і Рузвельт. У нас у зв’язку з цим буває багато іноземних туристів, і тепер ми зможемо розказувати їм більш докладно про цю подію світового значення…» Найбільш знаменитим експонатом цієї частини музею у палаці є відомий всьому світу за фотографіями круглий стіл, за яким в Білому залі засідала трійка Сталін-Черчилль-Рузвельт зі своїми помічниками. По смерті Сталіна Лівадійський палац функціонував як селянський санаторій, а пізніше став музеєм. Цього року його відвідало більше 400 тисяч осіб. Микита КАСЬЯНЕНКО , Ялта — Сімферополь.

Прикордонники шукають митців

Державний комітет у справах охорони державного кордону України заснував щорічну премію «Смарагдова ліра» за кращі твори літератури та мистецтва про оперативно-службову діяльність прикордонників. Премію у розмірі 1000 гривен встановлено за кращі твори на прикордонну тематику у номінаціях: «Художня література», «Музика», «Образотворче мистецтво», телевізійна і радіо «Журналістика» та «Журналістика друкованих та інтернет ЗМІ», а також «Культурно- шефська робота», повідомив прес-центр Держкомітету у справах охорони держкордону. Реєстрація кандидатів — до 31 вересня наступного року.

Знову «повстання»

Учора лідери БЮТ, Компартії і Соцпартії Юлія Тимошенко, Петро Симоненко й Олександр Мороз скористалися присутністю у Верховній Раді великої кількості представників мас-медіа, в тому числі й регіональних (які прибули на парламентські слухання «Суспільство, засоби масової інформації, влада: свобода слова і цензура в Україні»), для проголошення початку нового етапу акції «Повстань, Україно!». При цьому на скликаній ними у парламентських кулуарах прес-конференції лідери «трійки» підкреслювали, що борються не з особистістю Президента, а з «системою влади, яку він втілює». До 9 березня майбутнього року акція, як заявили її організатори, пройде у всіх регіонах, а 9 березня розпочнеться у столиці. Якої-небудь «екзотики» Ю. Тимошенко, відповідаючи на запитання журналістів, не обіцяла, проте зазначила, що новий етап буде «більш професійно та ретельно підготовлений». «Ми утрьох хотіли б, —сказала також Юлія Тимошенко, — щоб до нас приєднався і Віктор Андрійович (Ющенко. — Ред. )». Принагідно лідери опозиції висловили своє надто негативне ставлення до нового уряду, який, на думку Олександра Мороза, «в цій системі влади не має жодних перспектив». А Ю. Тимошенко зауважила, що тепер в Україні не один, а три прем’єр-міністри — Микола Азаров, сам Віктор Янукович і глава Адміністрації Президента Віктор Медведчук. Як лідери «трійки» розцінюють спроби більшості перерозподілити парламентські комітети і як реагуватимуть, якщо це станеться? «Продовження монополізації цією більшістю владних позицій цілком логічне і прогнозоване, — сказала, відповідаючи на це запитання «Дня», Юлія Тимошенко. — Після перерозподілу комітетів уже практично жодного балансу у влади не залишиться, вся без винятку влада, в тому числі й сам Президент, знаходитиметься в руках могутнього самодостатнього капіталу. Ми робитимемо відповідні політичні заяви, всі опозиційні фракції відмовляться брати участь у голосуванні, нарешті, вдамося до єдино можливої сьогодні позапарламентської діяльності», повідомляє Мар’яна ОЛIЙНИК , «День».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати