Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / УКРАЇНА

02 березня, 00:00

Десятинну церкву хочуть відновити

Голова Київської міської держаної адміністрації Олександр Попов підписав розпорядження про оголошення «бліц-конкурсу» на кращу концепцію «відновлення Десятинної церкви», повідомляє прес-служба КМДА. Йдеться про відновлення пам’ятки археології національного значення «Дитинець стародавнього Києва VIII-X ст. з фундаментом Десятинної церкви X ст.». Умови конкурсу передбачають консервацію та сучасну музеєфікацію автентичних залишків та слідів церкви Богородиці (Десятинної), створення архітектурного ансамблю з інфраструктурою музейного комплексу. Конкурс проводиться з 25 лютого до 25 квітня 2011 року, підведення підсумків конкурсу відбудеться до 29 квітня поточного року. Виставка конкурсних робіт буде експонуватись у приміщенні Будинку архітектора на вул. Б. Грінченка, 7 протягом 2-х тижнів після завершення терміну подачі робіт. «Важливо передбачити можливість проведення подальших науково-археологічних та історико-культурних досліджень давніх поселень епохи неоліту та залізного віку, цитаделі давнього Києва Х ст., некрополю X та XI століть, залишків княжих палаців, слідів перших етапів формування державності на Київській Русі із єдиної для всіх слов’янських народів Східної Європи духовної та символічної цінності — церкви Богородиці (Десятинної) X-XIII ст.», — йдеться в розпорядженні. Також стоїть завдання створити належні умови для відкритого екскурсійного відвідування усього комплексу пам’яток історико-культурної спадщини всесвітнього значення, відправлення релігійних потреб громадян та проведення інших заходів.

Що буде з дніпропетровським оргáном?

Над дніпропетровським Будинком органної музики, розташованим у Брянському соборі, згущуються хмари. Як повідомляє прес-служба обласної організації Української народної партії, ще перед Новим роком до цієї культурної установи «прийшов священик Московського патріархату з нотаріусом, який вимагав підписати документи про передачу землі під будівлею». У зв’язку з тим, що керівник установи була відсутньою, говориться далі, її викликали до правоохоронних органів, де нібито «чинили тиск з метою передачі землі релігійній громаді». Зараз, повідомляє прес-служба ДОО УНП, її госпіталізували в кардіологічне відділення. Коментуючи ситуацію, що склалася, лідер обласної організації Анатолій Сокоринський заявив: «Ми однозначно проти знищення одного з найважливіших у нашому місті об’єктів культури. Унікальний орган та інше обладнання вартістю понад три мільйони доларів неможливо перевезти в якесь інше місце. Сьогодні ця органна зала — одна з кращих у Європі, тут виступають органісти з усього світу». На думку А. Сокоринського, «втручання правоохоронних органів є однозначно незаконним, оскільки справа кілька разів розглядалася в суді, і всі рішення були на користь органної зали». «Якщо є судові рішення, які набрали чинності, — говорить він, — то доки їх не скасовано, ніхто не має права йти проти цих рішень». А. Сокоринський вважає, що всупереч запевненням Президента, триває практика надання незаконних привілеїв одній конфесії. Обласний лідер УНП закликав громадськість і ЗМІ не залишати без уваги цю справу і не допустити ліквідації єдиного в Дніпропетровську органу. Відомо, що Будинок органної музики розташований у будівлі колишнього Брянського собору. В урочистій церемонії освячення храму, яка відбулася 1915 року, брав участь російський монарх Микола ІІ. Останнім часом Московський патріархат наполегливо добивається повернення собору як культової споруди. Щоправда, місцева влада поки що не може остаточно визначитися з подальшою долею Будинку органної музики, повідомляє Вадим РИЖКОВ, «День», Дніпропетровськ.

Торік в Україні зафіксовано рекордно низьку кількість розлучень

Протягом 2010 року було зареєстровано рекордно низьку кількість розлучень, повідомляє прес-служба міністерства юстиції з посиланням на голову відомства Олександра Лавриновича. Розірвали свій шлюб у минулому році 126 тисяч пар, що майже на 14% менше, ніж у 2009 році, і майже на 25% менше, ніж у 2008 році. При цьому, кількість шлюбів серед українців перевищує кількість розлучень у два-чотири рази. Зокрема, протягом 2010 року в Україні було зареєстровано понад 300 тисяч шлюбів, що в середньому перевищило кількість зареєстрованих розлучень майже в 2,5 рази. Краще співвідношення кількості укладених до кількості розірваних шлюбів було традиційно зафіксоване у Закарпатській області: у 2010 році на кожне розлучення в регіоні доводилося чотири шлюби. У 2010 році високе співвідношення кількості укладених шлюбів і розірваних було також зафіксовано у Рівненській, Волинській та Львівській областях, де на кожні 3,5 шлюбу припадало одне розлучення, у Тернопільській та Івано-Франківській областях — на кожні три шлюби одне розлучення. В інших регіонах одне розлучення в 2010 році припадав, у середньому, на кожні два шлюби.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати