Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / УКРАЇНА

13 лютого, 00:00

Мадлен Олбрайт їде до Києва

Колишнього державного секретаря США Мадлен ОЛБРАЙТ 15—16 лютого чекають у Києві, передає «Інтерфакс-Україна». Як повідомив учора на брифінгу у Києві офіційний представник МЗС України Ігор Долгов, Мадлен Олбрайт буде брати участь у акції, організованій Комітетом виборців України. У ході візиту колишній держсекретар зустрінеться з Президентом України Леонідом Кучмою, міністром закордонних справ Анатолієм Зленком, лідерами політичних партій і блоків, ознайомиться з внутрішньою ситуацією в Україні, а також ходом передвиборної кампанії. Візит здійснюється за підтримки міжнародного фонду «Відродження», — повідомив І.Долгов. Мадлен Олбрайт також є головою Національного демократичного інституту США. Ця недержавна організація з 1992 року надає допомогу демократичному політичному розвитку України. Програми інституту в Україні фінансуються зокрема Агентством міжнародного розвитку США.

Ржавський добився свого

Схоже, у виборчому бюлетені буде два блоки, в списку яких фігуруватиме прізвище Ющенка. Учора Верховний Суд України визнав незаконним рішення ЦВК про нереєстрацію передвиборного блоку «За Ющенка!», повідомляє Україна.ru (www.ukraine.ru) Нагадаємо, що до вчорашнього вердикту Верховного Суду, блок «За Ющенка!», створений з ініціативи одного з перших офіційних мільйонерів Олександра Ржавського, був єдиним з тридцяти шести суб’єктів виборчого процесу, якого відмовилися реєструвати в ЦВК.

Чорнобильцям винні 680 мільйонів гривень

Заборгованість з соціальних виплат потерпілим від Чорнобильської катастрофи на кінець 2001 року склала біля 680 млн. грн., що становить майже 40% від обсягів річних асигнувань державного бюджету на ці цілі, — повідомив учора держсекретар Міністерства з питань надзвичайних ситуацій Василь Луцько... Було також зазначено, що тільки за 1991-2001 роки витрати на ліквідацію наслідків аварії перевищують $6 млрд. Крім того, у 2001 році передбачалося погасити існуючу заборгованість на 65 млн. грн., однак протягом року уряд знайшов можливість погасити 123 млн. грн. заборгованості попередніх років. Заборгованість з виплат і компенсацій передбачається погасити, для чого під час розробки Закону «Про держбюджет України на 2003 рік» необхідно передбачити кошти на повне погашення цієї заборгованості та 50 млн. — за рахунок державних централізованих капітальних вкладень грн. для забезпечення житлом потерпілих від Чорнобильської катастрофи, збільшити витрати на фінансування будівництва і придбання житла учасникам ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи першої і другої категорії. Пропонується рекомендувати уряду не допускати скорочення програм оздоровлення громадян, які потерпіли внаслідок Чорнобильської катастрофи, особливо дітей. З цією метою пропонується виділити додатково 70 млн. грн. у травні-серпні 2002 року на санітарно-курортне лікування дітей-інвалідів, дітей-сиріт, а також дітей, які проживають на забруднених радіонуклідами територіях.

Німецькі кредити для малого бізнесу

Формування статутного фонду Німецько-українського фонду (НУФ) завершено, повідомив у вівторок перший заступник голови Національного банку України Анатолій Шаповалов. Засновниками фонду виступають НБУ з внеском DM10 млн., Кабінет Міністрів України в особі Мінфіну (DM10 млн.) та німецька Кредитна установа для відбудови (KfW) з внеском DM12 млн. Німецька сторона перераховувала свій внесок протягом 1996—1999 рр., НБУ зробив свої перерахування двома частинами у 1998 та 2001 роках, «кабмінівський» внесок здійснено у 2001 році. Згідно з положенням, НУФ не має на меті отримання прибутку і не розподіляє між своїми засновниками можливий отриманий прибуток. Такий статус фонду визначений наміром урядових організацій України та Німеччини за рахунок отриманих від надання кредитів відсотків забезпечити збільшення коштів, спрямованих на підтримку українських виробників. «Проблеми з кредитними ресурсами немає», — зазначив А.Шаповалов. Головна мета діяльності НУФ полягає в рефінансуванні приватного малого і середнього підприємництва в Україні. «Сектор малого і середнього підприємництва є дуже важливим для економічної структури України як країни з трансформаційними процесами в економіці. Це стосується як економічного зростання, так і створення нових робочих місць», — вважає віце-президент KfW Дорис Керн. Спираючись на свій багаторічний досвід роботи, кредитна установа дійшла висновку, що краще працювати не напряму з клієнтами, а через визначені комерційні банки (в Україні таких банків 5). Не менш важливо й те, що, за словами пані Керн, завдяки участі в програмі банки пересвідчуються в тому, що сфера малого бізнесу може бути цікавим ринком на довгострокову перспективу: цим ламається стереотип, буцімто банкам невигідно кредитувати малий і середній бізнес. З 1997 року по 1 лютого 2002 року банками-учасниками програми мікрокредитування НУФ було надано 3,5 тис. кредитів, призначених на поповнення обігового капіталу та придбання основних засобів, на загальну суму 32 млн. євро (DM59,5 млн.). Найбільші групи позичальників склали мікропідприємства (не більше 20 співробітників) та індивідуальні підприємці без права створення юридичної особи — 1,5 тис. кредитів та малі підприємства (не більше 250 працюючих) — 1,9 тис. кредитів. Технічне супроводження програми здійснює німецька консалтингова фірма IPC: її експерти надають банкам консультаційні послуги і забезпечують високий рівень повернення кредитів — 99,7%, повiдомляє Петро ІЖИК, «День».

На Харківщині «лідирують» худоба і птиця

Про це свідчать підсумки відповідного обліку, проведеного Харківським облстатом наприкінці минулого року. Дані були оголошені на початку цього тижня. Вперше за всі роки після розпаду Радянського Союзу в області збільшилося поголів’я всіх видів худоби та птиці. Зараз на Харківщині 484,3 тисячі голів великої рогатої худоби, 244,8 тисячі корів, майже 400 тисяч свиней. Але порівняно з початком 90-х років сьогодні стадо в 1,8—3,4 разу менше, ніж було. Перепис худоби показав, що в реформованому сільському господарстві повністю панують ринкові тенденції: виробляють те, що вигідніше. Тому в сільгосппідприємствах збільшується поголів’я птиці (більш ніж на третину) і свиней (майже на чверть), а ось серед населення зростає популярність корів, але свиней заводять все менше (відповідно 9 і мінус 2 проценти) — корми дорогі. Показово, що темпи приросту поголів’я досягаються переважно за рахунок домашніх подвір’їв, а ось питома вага виробництва в сільськогосподарських підприємствах за період з 1991 року значно скоротилася і становить 70 відсотків великої рогатої худоби проти 90,51 відсотка свиней проти 82 відсотків і так далі. Сьогодні на особистих подвір’ях і в «громадському тваринництві», як його називали раніше, приблизно однакові кількості корів і свиней, а птиця не даремно називається «домашня» — у дворах її в два рази більше, ніж на фермах. Це свідчить про те, що в тваринництві панують екстенсивні методи виробництва, тому сподіватися на швидке зниження цін на продукцію цієї галузі поки не доводиться, жалкує кореспондент Михайло БІДЕНКО.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати