Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / УКРАЇНА

10 грудня, 00:00

Планується створення ще однієї ПСПУ

Найближчим часом планується створення нової партії — опозиційної Прогресивної соціалістичної партії України. Про це повідомила народний депутат, колишній член фракції прогресивних соціалістів, а нині член фракції «Громада» Тетяна Задорожна. За її словами, сама прогресивно-соціалістична ідея має багато прихильників, але нинішній лідер ПСПУ Наталія Вітренко відійшла від багатьох принципів ідеї і стала «троянським конем». Нова партія перебуватиме в опозиції до нинішньої ПСПУ, але ідею збереже. Партія формуватиметься з тих, хто свого часу вийшов з ПСПУ чи був безпідставно виключений із неї, а також інших прихильників прогресивно-соціалістичної ідеї, повідомляє Кримське інформаційне агентство.

Приватизація «Турбоатому» триває

Блокуючий пакет акцій (25,22%) харківського заводу «Турбоатом» буде виставлено на некомерційний конкурс (тобто, за інвестиційні обіцянки. — Ред.) до 1 липня майбутнього року. Раніше цей же пакет підприємства, що випускає турбіни для енергетичної галузі, планувався до продажу за компенсаційні сертифікати. Згідно з інформацією агентства «Інфобанк», 50% акцій «Турбоатому» до 2003 року закріплено за державою, 13%-ний пакет продано пільговим покупцям, 7%-ний — реалізовано за приватпапери. Решту 4%-ого пакету планується до кінця року продати на фондовій біржі.

Міліцейських «академіків» готуватимуть у Черкасах

70 студентів після жорсткого конкурсного відбору зараховані на щойно відкрите Черкаське відділення заочного факультету Національної академії внутрішніх справ України. Відтепер і в провінції готуватимуть міліціонерів вищого класу. Щоб стати «академіками», їм потрібно закінчити п'ять курсів і оплатити за весь термін навчання близько $2000. Двері академії відчинені й для цивільних. Щоправда, цій категорії студентів вища юридична освіта коштуватиме приблизно $4200, повідомляє власкор «Дня» Євген БРУСЛИНОВСЬКИЙ.

Танки на головній площі Харкова

На площі Конституції встановлено танк М-4. Виготовлену в Англії наприкінці 20 років машину, яка належала війську Врангеля, захопили бійці Червоної Армії й перевезли в тогочасну столицю Радянської України — Харків. Довго музейний експонат стояв у дворі Покровського монастиря, де містилася радянська експозиція обласного історичного музею. Стародавній танк надихав конструктора Михайла Кошкіна на створення легендарного Т-34 і письменника Бориса Силаєва на роман «Зброя перемоги». Він давно не діяв, але й у такому вигляді це був найунікальніший експонат. Подейкують, англійці пропонували за нього 5 мільйонів чи то фунтів, чи то доларів. Стародавній танк реставрували на заводі імені Малишева, пофарбували в колір хакі, у бійниці вставили всі 8 гармат і кулеметів. Тепер він стоїть поруч із танком Т-34, повідомляє кореспондент «Дня» Михайло БІДЕНКО.

В Одесі відновлено платний проїзд

Сесія Одеської міськради з ініціативи профільної депутатської комісії ухвалила рішення про відновлення з 1 лютого наступного року плати за проїзд у міському електротранспорті, та визначила категорії пільговиків. За словами голови депутатської комісії з питань транспорту Іллі Тищенка, це дасть змогу виплатити більш як піврічну заборгованість iз зарплати транспортникам, а також закупити наступного року 20 чеських трамвайних вагонів вартістю по $255 тисяч. Міське керівництво планує також реконструювати й переоснастити Одеське вагоноремонтне підприємство, повідомив кореспондент «Дня» Михайло АКСАНЮК.

Сумчани мерзнуть тисячами

Системи житлово-комунального господарства Сумщини перебувають у катастрофічному стані. Такий висновок можна зробити на підставі двох аварійних ситуацій, які виникли в регіоні останніми днями. Перша з них трапилася в Шостці, де через вихід iз ладу двох котелень тривалий час без тепла залишалися 16 тисяч осіб. Учора ж довелося хукати на руки вже 760 мешканцям районного центру Бурині. Як повідомили кореспондента «Дня» в обласному штабі цивільної оборони та надзвичайних ситуацій, в цьому місті стався прорив теплотраси, для ліквідації якого аварійним бригадам знадобилося 12 годин. Весь цей час тепла не було в квартирах, у школі, дитсадку, гуртожитку. За словами тепловиків, подібні аварії можуть стати звичним явищем для Сумщини, бо мережі, по яких подається споживачам гаряча вода та тепло, давно відпрацювали свій строк, а грошей для їх заміни у комунальників немає, повідомляє кореспондент «Дня» Сергій ХАНІН.

«Союз Чорнобиль Україна» не віддасть «свій шматок» держбюджету

Спливаючий рік відзначено небувалим наступом влади на соціальні права потерпілих від Чорнобильської катастрофи — підкреслив президент громадської організації «Союз Чорнобиль Україна» Юрій Андреєв на вчорашній звітній конференції цієї організації. Так, Чорнобильський фонд, у який ще на початку року перераховувалося 10% фонду заробітної плати кожного підприємства, згідно з серпневим Указом Президента фактично припинив своє існування. Скасовано чимало пільг, переглянуто списки інвалідів-чорнобильців, скорочено пенсії та допомогу. Активісти «Союзу Чорнобиля України» провели десять акцій пікетування Верховної Ради, політичну демонстрація напередодні Дня Незалежності, кілька разів виступали в парламенті. Проте делегати конференції одностайно дійшли думки, що влада звикла не зважати на такі акції протесту, і лише небайдужа позиція кожного з майже чотирьох мільйонів чорнобильців може перешкодити їх цілковитій ліквідації як верстви суспільства, повідомляє кореспондент «Дня» Віталій КУКСА.

Український цукор на бразильський зразок

Перший заступник міністра АПК Леонід Сватков повідомив Українські новини, що Азербайджан просить у нас поставити 1999 р. 250 тис. тонн сирцевого цукру (виготовленого з імпортної сировини. — Ред.). А чому б Україні не продавати цукор, виготовлений із власної сировини? Виявляється, очікуване виробництво цукру цього року 1,88 млн. тонн, а внутрішнє споживання — 2,1 млн. тонн (Українські новини). Тобто, експортувати практично немає чого. Як стверджують фахівці, внаслідок прорахунків минулих років цукрова промисловість країни у глибокій кризі. А як відіб'ється на ринку цукру обговорюване рішення? Президент Асоціації підприємств і організацій цукрової промисловості «Кристал» Олександр Заєць вважає: коли якась фірма закупить тростиновий цукор, скажімо, у Бразилії, переробить його в Україні й увесь обсяг транзитом поставить в Азербайджан, то «ринок буде благополучний». Та якщо цей цукор потрапить на вітчизняний ринок, то це призведе до руйнівного для цукрової промисловості зниження цін. На думку О.Зайця, це станеться напевне. Через нові акцизи на спирт і горілку, нині цукор вигідно переробляти на самогонку, повідомляє кореспондент «Дня» Віталій КНЯЖАНСЬКИЙ.

№237 10.12.98 «День»
При використанні наших публікацій посилання на газету обов'язкове. © «День»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати