Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / УКРАЇНА

08 грудня, 00:00

Робітниця Миколаївського зоопарку стала жертвою левиці

Минулої суботи в Миколаївському зоопарку левиця Вінні напала на робітницю, котра зайшла до хижаків, аби почистити клітку. Для такої процедури тварин зазвичай переводять через отвір у стіні до суміжної клітки. Так було й цього разу: жінка відчинила прохід, туди пройшов самець Мандела. Будучи впевненою, що за ним пройшла й самка, робітниця увійшла до клітки. Згори на неї кинулася левиця, котра залишалася сидіти на верхньому ярусі. Вінні зубами та кігтями порвала жінці голову, шию, ногу. Врятуватися їй вдалося дивом. Співробітники зоопарку почали дратувати левицю, обливати водою, стукати по гратах, відволікаючи тварину. А в цей час робітниця поповзла до виходу з клітки. Жінку було доставлено в реанімацію лікарні швидкої допомоги, де за її порятунок лікарі боролися впродовж двох діб. Тепер життя робітниці в безпеці. Данило КЛЯХІН, «День»

Утомившись від відключення електрики, селяни вийшли на колію

Дев'ять годин блокували рух у районі станції Кавуни Одеської залізниці жителі станції, райцентру Арбузинка Миколаївської області й сусідніх сіл. Таким чином вони протестували проти відключення електроенергії. Електрику в населених пунктах Арбузинського району, які входять у 30-кілометрову зону Південно-Української АЕС, щодня відключають на 6 годин за графіком. І ще періодично на кілька годин — у випадках аварійних ситуацій, розвантажень тощо. Ініціатори акції протесту попередили райдержадміністрацію про можливі заходи, а коли це не допомогло, зібрали людей і вивели на колію. Як повідомили кореспондента «Дня» Данила КЛЯХІНА в Арбузинській адміністрації, блокаду залізниці було знято після спільного розпорядження облдержадміністрації та «Обленерго» про заборону відключення народногосподарських об'єктів 30-кілометрової зони — до особливого розпорядження.

У новому фільмі про Степана Бандеру є унікальні матеріали

Учора в журналістському центрі IREX-Pro Media відбулася презентація документального фільму Юрія Луканова «Три любові Степана Бандери». Фільм знято в ТІА «Вікна» режисером Владом Гело та оператором Костянтином Фроговим. «День» уже писав про роботу над цим фільмом. І ось — прем'єра. Юрія Луканова зацікавили документи, надруковані на Заході й досі не дуже відомі в Україні, про життя і смерть цієї надзвичайно спірної фігури української боротьби за незалежність. Автори фільму намагаються очистити образ головного українського націоналіста й від плювків противників, і від сусальної позолоти шанувальників. Їм вдалося знайти унікальні матеріали, у тому числі кіноплівку, що відобразила живого Бандеру, а також його похорони після вбивства агентом КДБ Богданом Сташинським. На ТБ-екрані фільм «Три любові Степана Бандери» планується до показу 20 грудня на каналі ICTV у спеціальному випуску тележурналу «Люди», повідомляє Анатолій ЛЕМИШ, «День».

Примара на ім'я субсидія

Пенсіонерка Поліна Нечипор із Завалля, передмістя Деражні, звернулася до райгазконтори з тим, щоб її родині з п'яти душ видали належний субсидійний балон «блакитного палива». Там погодилися з її словами і сказали, що ту субсидію ніхто не перерахував і вже, мабуть, не перерахує. Таку ж «теплу» відповідь отримала вона й на паливному складі. «Таких родин, як оця із Завалля, тисяч із чотирнадцять або й більше», — каже в розмові з кореспондентом «Дня» головний фахівець Хмельницького облвідділу субсидій Наталя Грох. Мовляв, службовці відділу справно нараховують субсидії за зріджений газ і тверде паливо. Проте біда в тому, що «немає грошей для перерахування підприємствам, які мають надавати ті паливні ресурси тим, кому належить». За словами Н.Грох, «станом на 1 грудня для цього треба 1423 тисячі гривень». Про торішні «неперераховані субсидії» співбесідниця вже й не згадує. Знедолені верстви населення вистоюють черги, збирають довідки. Чиновники ті довідки строчать, переводять гори паперу, тонни чорнила, прибивають печатки, нараховують і... нічого не перераховують. Холодними селами блукає привид, котрий називається субсидією. Михайло ВАСИЛЕВСЬКИЙ, «День»

№235 08.12.98 «День»
При використанні наших публікацій посилання на газету обов'язкове. © «День»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати