Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / УКРАЇНА

31 жовтня, 00:00

Вернісаж чернігівського художника в Чикаго

Сьогодні в Українському культурному центрі Чикаго має відкритися персональна виставка Володимира Подлєвського. Чернігівський художник представить близько 50 живописних полотен. На їх створення митця надихнули фольклорні мотиви рідної України та карнавальні враження, переосмислені після творчого відрядження до Італії. Володимир Подлєвський уже вiдомий у Сполучених Штатах, де він працює третій рік поспіль, так і в багатьох країнах, де в приватних колекціях зберігаються його твори. Цього ж року, окрім персоналки в Українському культурному центрі, чернігівського митця запрошено до участі в традиційному «Зимовому калейдоскопі» в Чиказькому інституті сучасного мистецтва, повідомляє кореспондент «Дня» Сергій ЦИГАНКОВ.

«Дружба» в облозі

Сьогодні аварійні бригади продовжують «ліквідацію наслідків чиєїсь невдалої спроби викрасти пальне з нафтопроводу «Дружба» за селом Мухарів Славутського району,» — повідомив «День» черговий Хмельницького обласного штабу цивільної оборони та з надзвичайних ситуацій Олександр Малієвський. Очевидці пригоди розповідають, що «нафта била фонтаном до сотні метрів у висоту».

Дужий вітер розніс цей продукт далеко довколишніми полями конюшини. Отож кажуть про екологічну катастрофу місцевого масштабу. Ще довго там «навіть бур'ян не виросте». Економічні втрати ще підраховують. Припускають, що невідомі злочинці помилилися — не в тій трубі дірку зробили.

«Побачили, що сира нафта, а не бензин чи солярка, то й накивали п'ятами», — пояснює О. Малієвський. Це вже далеко не перший «наїзд» на «Дружбу», однак славутські детективи, на жаль, не можуть протистояти «нафтохалявникам». Про попередню крадіжку пального з «Дружби» вони навіть не доповіли до облуправління МВС. Отже, як кажуть у народі, далі буде, повiдомляє Михайло ВАСИЛЕВСЬКИЙ, «День».

Буйний вітер наробив біди

У ніч з 28 на 29 жовтня в гірських районах Івано-Франківщини розгулявся сильний поривчастий вітер, який завдав шкоди не лише окремим людям, а й цілому місту. У невеличкому райцентрі Косові він, окрім багатьох дерев і дахів, зірвав iз постаменту погруддя Тараса Шевченка, встановлене при в'їзді до міста ще 1914 року. Пам'ятник при падінні дуже пошкодився, тому наступного дня його замінили новим. Окрім того, вітер «посприяв» тому, що вночі згоріла, внаслідок короткого замикання електропроводки, їдальня косівської сезонної бази відпочинку «Карпати». А на одній із вулиць Яремчі стихія повалила на легковик дерево, завдавши пасажиру автомобіля значної травми, повідомляє кореспондент «Дня» Тарас ТКАЧУК.

У Героя Соцпраці злочинці забрали «Золоту Зірку»

У четвер вночі в селі Мішурин Ріг на Дніпропетровщині було вчинено розбійний напад на будинок Героя Соціалістичного праці, голови КСП «Червоний партизан» Тамари Святодух. Як повідомив начальник Верхньодніпрянського РВВС Микола Митропад п'ятеро невідомих у масках, виламавши вхідні двері, увірвалися в помешкання, жорстоко побили голову КСП і її чоловіка. Нальотники вимогали у господарів цінності й гроші. Прихопивши з собою невелику суму грошей, цінні речі, а також «Золоту Зірку» героя, злочинці зникли. Пiсля заяви прес-служби Дніпропетровської облради, депутатом якої є Тамара Святодух, місцеві власті взяли розслідування розбійного нападу під особливий контроль, повідомляє Вадим РИЖКОВ, «День».

Історія, що вийшла зі сховищ

Учора в Головному архівному управлінні при Кабінеті Міністрів України відкрилася виставка «До 80-річчя Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР)». Уперше на загальний огляд виставлено близько сорока справжніх документів, які стосуються створення й становлення ЗУНР, із фондів Центральних державних архівів вищих органів влади і громадських організацій. Найбільший інтерес викликають дипломатичний паспорт першого Президента ЗУНР Євгенія Петрушевича та його автографи, повідомляє Олександр БЄЛЄНЬКИЙ, «День».

УНА пікетувала польське посольство у Києвi

УЧОРА ЧЛЕНИ УНА З АНТИПОЛЬСЬКИМИ ГАСЛАМИ «ВЗЯЛИ В ОБЛОГУ» ПОЛЬСЬКЕ ПОСОЛЬСТВО

№209 31.10.98 «День»
При використанні наших публікацій посилання на газету обов'язкове. © «День»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати