Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / УКРАЇНА

08 серпня, 00:00
ЦВК не дає «добро» референдуму й натякає на нелегітимність О.Омельченка

Центральна виборча комісія відмовила у реєстрації ініціативної групи з проведення всеукраїнського референдуму з питання утворення двопалатного парламенту, повідомляє агенція УНІАН. Рішення про проведення референдуму та створення ініціативної групи було прийнято 3 липня на з'їзді громадських організацій України. На засіданні 27 серпня Центрвиборчком розглянув подання глави Київміськдержадміністрації, голови Київради О.Омельченка щодо реєстрації ініціативної групи. Комісія не знайшла підстав для реєстрації групи, оскільки представлені документи не відповідають вимогам статті 16 Закону України «Про всеукраїнський та місцеві референдуми». Водночас подання про референдум надіслано головою Київради, правовий статус якого на сьогодні не врегульовано, оскільки не прийнято закон України про місто-герой Київ, який має визначити особливості здійснення місцевого самоврядування та підтвердити легітимність посади голови Київради.

Українці Москви відродили петлюрівську газету?

28 серпня з'явився перший номер газети «Українське життя». Її видавцем стала Організація українського національного руху (ОУНР) міста Москви. За словами редактора нової газети Віктора Гуменюка вона повинна стати спадкоємицею московського часопису «Украинская жизнь», яку редагував у першопрестольній напередодні Першої світової війни Симон Петлюра. В цілому ж газета вільна від ідей легендарного головного отамана. По-перше, серед членів ОУНР немає переконаних прихильників УНР, по-друге, виходитиме тепер вона не російською мовою (а це мова оригіналу 1912 року), а українською. Це може стати її головним недоліком, адже петлюрівська «Украинская жизнь» об'єднувала навколо себе російськомовні демократичні кола Москви. Втім, провід ОУНР Москви це не обходить. Видавці «Українського життя» свідомо створюють офіціоз лише однієї з політично активних груп української діаспори Москви, повiдомляє Ростислав МАРТИНЮК.

Беззарплатні почали допомагати безгрошовим

Чернігівщина почала добровільні відрахування 50% місячних окладів до Пенсійного фонду. Проте про добровільність казати доводиться з великою натяжкою. Адже, наприклад, міліцейське начальство одержало вказівку зверху про проведення роз'яснювальної роботи серед своїх підлеглих. І це при тому, що за три місяці минулого року зарплату працівникам міліції заморожено, а нинішнього востаннє платили за червень. До прокуратури столична ініціатива поки що не дійшла, митниця зробила свій внесок централізовано, а судді, можливо, й не стали б половинити сімейний бюджет, але чудово розуміють, що й їм можуть затримати фінансування. Апаратники облуправління охорони здоров'я, віддавши кровні півзарплатні, сподіваються, що «добрий почин» торкнеться тільки держслужбовців. Однак чому б уряду не запропонувати всім бюджетникам добровільно віддати невиплачені зарплати на користь пенсіонерів? Дивишся, й погасили б заборгованість на Чернігівщині: освіті — 27,9 млн. гривень, охороні здоров'я — 20,1 млн. гривень, культурі — 3,6 млн. гривень. І, нарешті, знайшли б 89 млн. гривень невиплачених пенсій, мрiє Сергій ЦИГАНКОВ, «День».

З аеропорту — на переговори

Більш як на чотири години затримався позавчора через технічні причини літак із Відня, яким мала прибути до Києва федеральний міністр освіти й культури Республіки Австрія Елізабет Герер. І все ж пізно ввечері підписання Меморандуму про співробітництво в галузі культури й освіти між Австрією та Україною відбулося. Він передбачає сприяння співробітництву між школами, закладами культури, музеями, галереями; обмін досвідом в освітянській, видавничій та бібліотечній справах, у галузі міжнародного й національного права з метою захисту культурних цінностей та історико-культурних пам'яток. Першим кроком у реалізації цього документа стане відкриття у Львові філії австрійського бюро з питань кооперації у сфері науки та культури, яке координуватиме реалізацію спільних австрійсько-українських проектів, повідомляє журналіст Олена БЕРЕГОВА.

Вода для львів'ян стає золотою

Нещодавно голова львівської облдержадміністрації Михайло Гладій підписав розпорядження, про підвищення тарифів на водопостачання для мешканців Львова з 21 копійки за кубометр до 41, повідомляє кореспондент «Дня» Олександр СИРЦОВ. Поряд із цим водопостачання залишається однією з найбільших проблем обласного центру — в більшості львівських мікрорайонів вода постачається лише кілька годин на добу, за графіком. Здається все у відповідності до законів економіки: при перевищенні попиту над пропозицією — ціни зростають. Але чи вплине підвищення тарифів на поліпшення водопостачання наразі невідомо. Ймовірно, влада лише сподівається залатати дірки в бюджеті монополістів — постачальників води.

Збройний напад на ювелірний магазин скоєно в Харкові

Таке пограбування — перше цього року. Минулої осені бандити пограбували найстаріший у місті ювелірний магазин на площі Рози Люксембург. Тоді нальотчикам чинив опір охоронець, і його вбили. Цього разу обійшлося без жертв. 27 серпня о 12.00 двоє зловмисників у сонцезахисних окулярах, озброєні пістолетом і мисливським обрізом, увірвались у магазин «Олена» на Московському проспекті. Погрожуючи зброєю, вони змусили продавців відкрити вітрину й забрали звідти... десяток золотих ланцюжків. На подив продавців, на тому пограбування й завершилося. Зі здобиччю злочинці зникли. Затримати їх по гарячих слідах не вдалося. Тож на вулицях міста знову з'явилися пости озброєної автоматами міліції, повідомляє Олег ПЕРЕСАДА, «День».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати