Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / УКРАЇНА

14 лютого, 00:00

На малій батьківщині Йосипа Сліпого готуються відзначити його 120-річчя

17 лютого минає 120 років із дня народження сподвижника Української Греко-Католицької церкви Патріарха Йосипа Сліпого. На Тернопільщині, де він народився й виріс, організатором ювілейних заходів виступають курія Тернопільсько-Зборівської архиєпархії та фундація «Справа Патріарха Йосифа» («День» уже писав про заходи, що планують проводити на Львівщині, — див. № 21 від 8 лютого 2012 року). Протосинкел архиєпархії о. Андрій Романків про значення постаті Йосипа Сліпого зазначає: «Життя його було пронизане любов’ю до Бога, Церкви та українського народу... Він розділив долю багатьох репресованих українців, а згодом, будучи за кордоном, гідно представляв знедолений український народ та є, безперечно, українським авторитетом, визнаним різними конфесіями». Зокрема, в програмі ювілейних заходів — конкурси, вікторини, духовні читання, виховні години, концерти. Для старшокласників загальноосвітніх шкіл Тернополя транслюється документальний фільм «Патріарх». Учням запропонували взяти участь у конкурсі на написання творів-вражень від його перегляду. Найкращі роботи відзначать цінними призами. А 17 лютого на малій батьківщині патріарха в с. Заздрість Теребовлянського району на території музейного комплексу родинної садиби відбудеться Свята Божественна Літургія та презентація видань О. Германа «Князь Церкви», В. Сергійчука «Патріарх Йосиф Сліпий у документах радянських органів державної безпеки» та аудіодиску для дітей «Патріарх Йосиф Сліпий». Цього дня видатного земляка вшанують урочистою академією й у Тернополі, де він навчався в гімназії, а в Державному архіві області відкриють документальну виставку, повідомляє Лариса ОСАДЧУК, Тернопіль.

У Львові готуються до Конкурсу імені Квітки Цісик

Про це «День» повідомила Ірина Ключковська, директор Міжнародного інституту культури, освіти та зв’язків із діаспорою, який є співорганізатором заходу. Нагадаємо, що Конкурс має статус міжнародного й триває в рамках українсько-американського проекту «Незабутня Квітка», який має на меті проведення концертів та вечорів пам’яті, присвячених американській співачці українського походження Квітці Цісик, яка померла 44-річною, 1998-го, від раку молочної залози. Засновник і продюсер Конкурсу — екс-одесит, а тепер громадянин США Алекс Гутмахер, який лікувався від саркоми в тій самій клініці, що й Квітка, і переміг хворобу. «Ми хочемо показати, що любов до української культури, до української пісні є в цілому світі, — наголошує Алекс Гутмахер. — Але наш Конкурс має також соціально-благодійний підтекст: привернути увагу до онкологічних проблем, зокрема до раку молочної залози, через що померла не тільки Квітка, а й її мама і сестра». Конкурс відбудеться, як і торік, на початку квітня. До участі запрошено виконавців українського романсу, які мають заспівати два твори — з доробку Квітки Цісик (обов’язкова умова) і довільний. Вік учасників — від 15 до 35 років. Захід відбуватиметься у три етапи, останній із яких — гала-концерт з участю переможців і гостей. Детальна інформація — телефоном +380675935843 та е-mail: [email protected], повідомляє Тетяна КОЗИРЄВА, «День», Львів.

Дніпропетровська опозиція проведе праймериз

Представники обласних організацій опозиційних партій «Батьківщина», «Наша Україна», «УДАР», «Фронт Змін» і «Свобода» підписали угоду про координацію дій для боротьби з чинною владою, підготовку і проведення чесних виборів до Верховної Ради України. Відповідно до нього опозиціонери відмовляються від привселюдної критики одне одного, декларують принципи взаємоповаги і співпраці. Залучити до роботи об’єднаної опозиції планується також десятки громадських організацій. «Про свою підтримку нам уже заявили 40 громадських організацій Дніпропетровської області. З громадськими діячами буде підписано окрему угоду, але трохи згодом. Сьогодні ми закладаємо основу для того, щоб і після виборів опозиція працювала обопільно», — заявила також лідер обласної «Батьківщини» Антоніна Ульяхина. Концентрація зусиль опозиції має допомогти підготовці членів виборчих комісій і спостерігачів. За словами учасників угоди, серед них немає «ні старших, ні молодших братів» — усі вони є рівноправними членами об’єднаної опозиції. Поки залишаються невідомими кордони мажоритарних округів, учасники угоди вперше в історії Дніпропетровщини вироблять критерії для проведення праймериз. За результатами цих первинних виборів визначать єдиних кандидатів від опозиції для кожного мажоритарного округу. Квот щодо висунення кандидатів від політичних сил, які підписали угоду, не буде. Учасники угоди заявили, що вони відкриті для співпраці з широкою громадськістю, повідомляє Вадим РИЖКОВ, «День», Дніпропетровськ.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати