Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / УКРАЇНА

22 грудня, 00:00

7—8 січня в Києві — різдвяна «Країна мрій»

Сьогодні в Руському клубі «Культ РА» відбудеться презентація IV різдвяної «Країни мрій». А заодно й показ повнометражного мультиплікаційного фільму «Щедрик». (Його прем’єра відбулася торік). Відомий на увесь світ «Щедрик» — твір Миколи Леонтовича — обробка стародавньої української народної щедрівки. Вперше був виконаний хором Київського університету 1916 року. 1921-го — в Карнегі-Холі в Нью-Йорку. Згодом його англійська версія, написана Пітером Вільховським, прозвучала у популярних фільмах «Сам удома», «Гаррі Поттер», мультиплікаційному серіалі «Південний парк». Оригінальні інтерпретації на нього робили рок-гурти Barenaked Ladies та Savatage. Щедрівка у виконанні Олега Скрипки — двомовна, тобто звучить українською та англійською. Записана за участі музикантів «Лє Гранд Оркестру» і Тараса та Ольги Чубай. Автор сценарію ж відео — «професійний» казкар Сашко Лірник. Режисер — відомий мультиплікатор Степан Коваль, який, власне, зробив справжнє новорічне міні-кіно у жанрі пластилінової 3D-анімації. В його основі — розповідь про маленького хлопчика, який, вибираючись із суєтного мегаполісу до села, там знайомиться з Різдвом. Інакше кажучи, мультик про наш український світ. Потрапити у цей світ також можна буде, завітавши 7—8 січня на «Країну мрій» у Мамаєву Слободу. У програмі фесту: великий ярмарок майстрів, розмаїті розваги для дітей та дорослих, традиційна Шопка, «зірковий» Вертеп, співи, танці і навіть виступ «ветеранів» — гурту «Воплі Відоплясова», повідомляє Надія ТИСЯЧНА, «День».

Не отримавши обіцяних зарплат, почали страйк житомирські трамвайники і тролейбусники

Учора зранку на міські маршрути Житомира не вийшов жоден тролейбус або трамвай (за звичайних умов їх щоденно виходить близько 90 і 15 одиниць відповідно). Причина — масштабний страйк працівників трамвайно-тролейбусного управління (комунального підприємства Житомирської міськради), яким вже п’ять місяців не виплачують заробітну плату, точніше дають дрібними «порціями» в кілька сотень гривень і не всім. Загальний борг — 7,5 млн грн. Ще влітку голова облдержадміністрації Сергій Рижук та міський голова Житомира Володимир Дебой, побувавши на підприємстві, обіцяли, що 20 грудня всі необхідні суми їм надійдуть, проте станом на середу їх на рахунках ТТУ не було, і люди припинили роботу. В депо №1, де побував «День», до сотні людей скупчились біля тролейбусів, на яких були розвішані плакати на кшталт «Голодний водій за кермом — злочин!» або «Рижук, дай нашим дітям їсти!». Кондуктор Лариса Коваль бідкалась «Дню», що вона вдова і, не отримуючи зарплати, живе на гроші з допомоги на народження дитини, яку отримує її донька. Так чи інакше «експеримент» на виживання без зарплат проходять її колеги. Начальник ЖТТУ Віктор Мирончук зранку вів перемовини про ситуацію в облдержадміністрації, потім в міськраді, а за його відсутності інші керівники не ризикували коментувати ситуації. На середину дня свою позицію не озвучили і представники влади. Хоча раніше лунало неодноразово, що головною причиною страйку є хронічне недофінансування ТТУ з бюджету для компенсації проїзду пільгових категорій населення. В свою чергу його працівники висловили рішучість страйкувати, доки їхні вимоги не будуть задоволені, повідомляє Валерій КОСТЮКЕВИЧ, «День», Житомир.

Зустріч Нового року відбудеться під знаком символіки Євро-2012

Зустріч Нового року на головній площі країни відбудеться під знаком символіки чемпіонату Європи з футболу. Саме цій темі відповідатиме як програма свята, так і зовнішнє оформлення майдану Незалежності, повідомляє УНІАН із посиланням на прес-службу КМДА. За словами голови КМДА Олександра Попова, завдяки Євро-2012 Київ отримає ще одні «золоті ворота» — футбольні. Адже саме на НСК «Олімпійський» визначиться новий чемпіон Європи з футболу, і для однієї з команд ворота київського стадіону стануть дійсно «золотими».Сценічний комплекс на майдані Незалежності в новорічну ніч нагадуватиме футбольне поле з «золотими воротами». Такий концепт буде реалізовано завдяки нестандартним конструкціям та спеціальним екранам. Імпровізовані футбольні ворота будуть побудовані з 40-метрових світлодіодів. Уся споживана потужність сценічного комплексу та телевізійної техніки забезпечуватиметься виключно генераторами та не вплине на енергозабезпечення міста. Також під час шоу-програми планується використати кілька нових для України спецефектів та презентувати найкраще в країні вогняне шоу, зважаючи, що 2012 — рік Дракона. Новорічна шоу-програма на майдані Незалежності розпочнеться 31 грудня о 21 годині й триватиме до 2 години ночі 1 січня. У прямому ефірі новорічне шоу можна буде побачити на телеканалах «М1» та ТРК «Київ». Повтор у записі — на Першому Національному. Організатор заходу — КМДА. Співорганізатор — «Таврійські Ігри».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати